Quantcast

Seimo pirmininkė nepritaria „Sodros“, VMI ir Muitinės departamento sujungimui

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkė Loretai Graužinienė priekaištauja, kad idėja apie „Sodros“, Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir Muitinės departamento sujungimą nebuvo derinta su valdančiosios koalicijos partneriais.

Pasak jos, „Sodros“, VMI ir Muitinės departamento sujungimas naudos neduos, o įneš painiavos.

„Vertinu neigiamai todėl, kad ministras (ūkio ministras socialdemokratas Evaldas Gustas - BNS) išėjo visiškai nediskutavęs su koalicijos partneriais... Neišdiskutuota, kiek suprantu ir Vyriausybėje. Tai darbo grupės pateikta nuomonė“, - trečiadienį interviu „Žinių radijui“ pareiškė L.Graužinienė. 

Ji įsitikinusi, kad „Sodros“, VMI ir Muitinės departamento sujungimas per brangiai kainuos.

„Nematau, kad sujungus „Sodrą“, mokesčių inspekciją ir muitinę būtų labai kovojama su tuo, kad labai palengvėtų verslui sąlygos. ČIa bus daugiau painiavos, nes ir valstybei tai kainuos. Reikia viską labai išanalizuoti, kiek čia naudos ir kiek nebus naudos“, - pridūrė L.Graužinienė.

Pasak jos, nauju dariniu, sujungus „Sodrą“, VMI ir Muitinės departamentą, gali būti  apsunkinamas mokesčių surinkimas ir gyventojams kils nepatogumų: „Tų institucijų sujungimas... turi būti pažiūrėta, kurių kontroliuojančių institucijų iš viso nereikia, kokios dubliuoja funkcijas. O tai, kad padaryti monstrą, kad paskui ims strigti viskas valstybėje - ir surinkimas, ir žmonėms bus nepatogu, tai nėra racionalu“

Seimo vadovė abejoja, kad tokiu sprendimu bus lengviau verslininkams ir siūlo tobulinti jiems painią pelno mokesčio atskaitymų apskaičiavimo tvarką.

„Ar verslininkui nueiti į vieną ar į dvi institucijas.. Ar čia jam palengvės našta? Verslui naštą reikia lengvinti kitose vietose. Pirmiausia peržiūrint Pelno mokesčio įstatyme atskaitymų apskaičiavimo tvarką. Tai begalinė painatis, daugybė komentarų išaiškinimų ir t.t. Reikia saldyti aukšto lygio specialistus, kad nepadaryti klaidų. Čia reikia galvoti, kaip paprasčiau padaryti“, - kalbėjo L.Graužinienė.

Ūkio ministras E.Gustas šią savaitę pranešė, kad Vyriausybė šių metų rudenį turėtų priimti sprendimus, kokios valstybinės priežiūros institucijos bus pertvarkytos. Įstaigos, kurių sujungimui nereikia keisti teisės aktų, bus sujungtos iki kitų metų liepos mėnesio, o pagrindinį konsolidavimo darbą žadama baigti iki 2016 metų pabaigos. Konsoliduojant įstaigas, norima panaikinti 11 biudžetinių priežiūros įstaigų ir taip sumažinti administracinę naštą verslui.

Anot E.Gusto, dalį iš 68-ių biudžetinių priežiūros įstaigų nuspręsta sujungti, o kitų funkcijas perduoti kitoms institucijoms.

Konsolidavimo procesą, pasak ministro, rengia 11 darbo grupių ir Konsolidavimo komisija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių