Quantcast

Seime apdovanoti konkurso „Švari kalba – švari galva“ laureatai

  • Teksto dydis:

Jubiliejinio konkurso „Švari kalba – švari galva“ nugalėtojai, iškilmingai apdovanoti Lietuvos Respublikos Seime.

Šiemet nacionaliniame konkurse 5–10 klasių moksleiviai jau dešimtą kartą įrodė, kad šiuolaikinės technologijos yra pritaikytos taisyklingam lietuvių kalbos vartojimui.

„Labai džiaugiuosi galėdamas jus šiandien sveikinti čia, Seime. Esate jau dešimtą kartą vykstančio konkurso dalyviai, nugalėtojai, ir esate pasirengę tęsti lietuvių kalbos tradicijas. Linkiu visada atsiminti, kad lietuvybė nėra tik duotybė, ją reikia puoselėti. Taip pat norėčiau padėkoti ir jūsų mokytojams, nes be jų nebūtų ir jūsų pergalių, todėl ačiū jiems“, – apdovanojimų ceremoniją sveikinimu ir padėka mokytojams pradėjo Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.

V. Pranckietis pabrėžė, kad šie metai konkursui buvo ypatingi ne tik dėl to, kad jis vyko jau dešimtą kartą, bet ir dėl to, kad šis jubiliejus sutapo su Lietuvių kalbos kultūros metais. Konkursą organizuojančios Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkės Daivos Vaišnienės teigimu, galima tik pasidžiaugti, kad tokiais ypatingais metais į konkursą registravosi daugiau nei pusė tūkstančio mokyklų ir beveik 15 tūkstančių mokinių iš įvairiausių Lietuvos vietų.

„Didžiausia galima grėsmė bet kokiai kalbai yra ne kas kita, kaip ja kalbančiųjų atsainumas ir neišmanymas, o į tikrąją kalbos laisvę nuveda žinios ir kūrybiškumas. Didelis konkurso dalyvių skaičius rodo, kad šiuolaikinis jaunimas net ir virtualioje erdvėje, kurioje praleidžia labai daug laiko ir kuri tampa neatsiejama mokslo ir laisvalaikio dalimi, nori vartoti taisyklingą lietuvių kalbą“, – teigė D. Vaišnienė.

Į antrąjį konkurso etapą pateko po 20 geriausiai pirmajame etape pasirodžiusių kiekvienos 5–10 klasių grupės moksleivių. Nuo ryto moksleiviai sprendė užduotis, po pietų jau sužinojo galutinius konkurso rezultatus, laureatai buvo apdovanoti Seime.

Penktų klasių grupėje nugalėtoju tapo Adomas Žalys iš Vilniaus jėzuitų gimnazijos, tarp šeštokų pirmąją vietą iškovojo Jorūnė Dimaitė iš Mažeikių Pavasario pagrindinės mokyklos, tarp septintokų – Jonė Bagdanskytė iš Šiaulių rajono Kuršėnų Daugėlių pagrindinės mokyklos. Aštuntų klasių grupėje stipriausia buvo Rugilė Gudavičiūtė iš Kauno Kovo 11-osios gimnazijos, devintų klasių grupėje – Vakarė Punelytė iš Vilniaus licėjaus, dešimtų klasių grupėje – Justė Zdobaitė taip pat iš Vilniaus licėjaus.

Geriausiai pasirodę moksleiviai buvo apdovanoti šiuolaikiškais modernaus dizaino išmaniaisiais laikrodžiais „MyKronoz Zefit3“, šį prizą įsteigė konkurso partnerė įmonė „ACC Distribution“.

5–10 klasių moksleivių konkursą „Švari kalba – švari galva“ organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija, kalbinių technologijų įmonė „Tilde IT“, Valstybinė lietuvių kalbos komisija ir įmonė Strateginių komunikacijų centras. Juo siekiama skatinti moksleivius elektroninėje terpėje vartoti lietuviškus rašmenis ir taisyklingą lietuvių kalbą.

5–10 klasių laureatai:

5 klasės:

1. Adomas Žalys, Vilniaus jėzuitų gimnazija

2. Urtė Rimšaitė, Panevėžio Mykolo Karkos pagrindinė mokykla

3. Paulina Pranckevičiūtė, Marijampolės sav. Želsvos pagrindinė mokykla

6 klasės:

1. Jorūnė Dimaitė, Mažeikių Pavasario pagrindinė mokykla

2. Nojus Boreika, Kauno Martyno Mažvydo pagrindinė mokykla

3. Gytė Sprainytė, Vytauto Didžiojo universiteto Atžalyno progimnazija

7 klasės:

1. Jonė Bagdanskytė, Šiaulių r. Kuršėnų Daugėlių pagrindinė mokykla

2. Armandas Pratkūnas, Ukmergės rajono Vidiškių pagrindinė mokykla

3. Urtė Kiriliauskaitė, Šiaulių r. Kuršėnų Pavenčių mokykla

8 klasės:

1. Rugilė Gudavičiūtė, Kauno Kovo 11-osios gimnazija

2. Gabija Parnarauskaitė, Kauno Kovo 11-osios gimnazija

3. Lukrecija Jakštaitytė, Tauragės Tarailių progimnazija

9 klasės:

1. Vakarė Punelytė, Vilniaus licėjus

2. Agnė Staupelytė, Plungės Ryto pagrindinė mokykla

3. Gerda Tumynaitė, Alytaus Jotvingių gimnazija

10 kalsės:

1. Justė Zdobaitė, Vilniaus licėjus

2. Silvija Zujūtė, Vilniaus licėjus

3. Rūta Birutytė, Vilniaus licėjus



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių