Quantcast

Seimas – už nemokamą prieigą prie valstybės registrų

  • Teksto dydis:

Seimas pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlytoms pataisoms, kad būtų galima nemokamai naudotis Registrų centro administruojamais valstybės registrais.

Prezidentūros pranešime spaudai rašoma, jog, šalies vadovės nuomone, situacija, kai valstybė priversta pirkti duomenis pati iš savęs, yra absurdiška, prasilenkia ne tik su viešojo administravimo principais, bet ir su Europos Sąjungos (ES) rekomendacijomis dėl nemokamo keitimosi informacija.

Dabar didžioji dalis valstybės institucijų privalo mokėti už teikiamus ir už gaunamus duomenis iš valstybės registrų. Įsigaliojus įstatymų pakeitimams, valstybės bei savivaldybių institucijos ir įstaigos galės valstybės registrais naudotis nemokamai.

„Tai sumažins biurokratinę naštą gyventojams – žmonės nebus siuntinėjami iš vienos institucijos į kitą įvairių pažymų. Tokia praktika yra ir kaimyninėse Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, taip pat Airijoje, Portugalijoje, Slovakijoje ir Slovėnijoje“, – rašoma prezidentūros pranešime.

Prezidentūros duomenimis, pernai valstybės institucijos už duomenų teikimą ir gavimą Registrų centrui sumokėjo 3,2 mln. eurų. Vien Nacionalinė žemės tarnyba tam išleido 2,1 mln. eurų, Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos savivaldybės – 0,5 mln. eurų, o visos miškų urėdijos per daugiau kaip dešimtmetį yra sumokėję net 25 mln. eurų.

Įstatymų pataisos turėtų įsigalioti 2019 metų pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Inz.dr.Jonas Pakutinskas

Inz.dr.Jonas Pakutinskas portretas
Visai pritariu isdestytai nuomonei.Aisku,kad tokia tvarka,kai valstybe yra priversta pirkti duomenis pati is saves yra absurdiska.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių