Quantcast

Seimas ėmėsi Ginklų fondo pertvarkos

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį ėmėsi Vidaus reikalų ministerijos siūlomos Ginklų fondo pertvarkos.

Už atitinkamų pataisų paketą po pateikimo balsavo 70 parlamentarų, prieš buvo trys ir 21 Seimo narys susilaikė. Toliau pataisas svarstys Seimo komitetai, o į posėdžių salę jos turėtų grįžti lapkritį.

Vidaus reikalų ministerijos parengtomis pataisomis siūloma atsisakyti Ginklų fondo vykdomos ūkinės komercinės veiklos ir ją perduoti privatiems asmenims, o kitas šios įstaigos funkcijas – įvairioms valstybės institucijoms.

Anot VRK, po pertraukos Ginklų fondo funkcijos būtų vykdomos efektyviau, tam skiriant mažiau žmogiškųjų ir finansinių resursų. Skaičiuojama, kad per metus valstybė galėtų sutaupyti 35 tūkst. eurų.

Kaip teigia ministerija, pataisos atvers galimybę trumpaisiais ginklais prekiauti visose ginklų parduotuvėse. Iki šiol pistoletais ir kitais negalingais (B, C kategorijų) šaunamaisiais ginklais galėjo prekiauti tik valstybės valdomas Ginklų fondas.

„Šiandien privačioje parduotuvėje galima įsigyti triskart galingesnius, beveik taikliojo šaulio ginklus, tačiau pistoletą savigynai galima gauti vienintelėje parduotuvėje Lietuvoje ir ji valdoma valstybės. Taip neturėtų būti“, – yra sakęs vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Anot ministerijos, Ginklų fondas, išimtinėmis teisėmis prekiaudamas B ir C kategorijų trumpaisiais šaunamaisiais ginklais, turi niekaip nepagrįstą pranašumą prieš ūkio subjektus, kurie turi leidimus prekiauti šaunamaisiais ginklais ir tokiu būdu yra dirbtinai ribojama konkurencija.

Be komercinės prekybos ginklais, Ginklų fondas centralizuotai perka ginklus policijai, pasieniečiams, Viešojo saugumo tarnybai ir kitoms VRM įstaigoms, taip pat utilizuoja konfiskuotus šaudmenis bei ginklus. Šias funkcijas numatoma deleguoti kitoms institucijoms daugiausia Turto valdymo ir ūkio departamentui prie VRM.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių