Quantcast

Šeduvoje atidengtas paminklas miestelyje gyvenusiems žydams

  • Teksto dydis:

Penktadienį Šeduvoje, Radviliškio rajone, atidengtas monumentas miestelyje gyvenusiems žydams.

„Šeduva gali didžiuotis ypač ilga žydų tautos istorija, prasidėjusia dar XV-ame amžiuje. Žydai čia gyveno, kūrė, vertėsi prekyba, žydų bendruomenė Šeduvoje visais laikais didelį dėmesį skyrė kultūrai ir aktyviam visuomeniniam gyvenimui“, – sakė paminklo atidarymo iškilmėse dalyvavęs premjeras Algirdas Butkevičius.

Jo teigimu, šis monumentas ne tik padės atminti Šeduvos žydus, bet ir taps paskata kitiems miestams ir miesteliams sutvarkyti ir įamžinti istorines vietas ir taip pagerbti Lietuvoje gyvenusias ir mūsų šalies labui dirbusias kitas tautas.

Anot Vyriausybės pranešimo, Šeduvoje Vyriausybės vadovas taip pat apžiūrės sutvarkytas žydų kapines, aplankys Liaudiškių miške esančius monumentus masinių žudynių aukoms atminti.

Žvejų gatvėje esančios senosios kapinės buvo apleistos: nemažai paminklų nuvirtę, užžėlę žole, krūmokšniais. Už privačias lėšas ten iškirsti krūmynai, nukasta velėna, atstatyta originali akmenų tvora, o likę senosios tvoros fragmentai - restauruoti. Kadangi kapinių teritorijoje rasta daug antkapinių paminklų nuolaužų, jos sudėtos į į Dovydo žvaigždės formos skulptūrinę kompoziciją.

Žydų atminimo įamžinimu Šeduvoje rūpinasi Šeduvos žydų memorialinis fondas.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Šeduvoje žydai sudarė beveik du trečdalius iš 3 tūkst. miestelio gyventojų, per karą buvo išžudyta beveik visa vietos žydų bendruomenė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA   NA portretas
tik nesusiviliokit žydų meile ______viena ranka glosto, kita jau tavo kišenėje ______arba žymi teritorija paminklėliais ,o paskui ateis atsiimti ,gal būt kaip su Palestiniečiais pasielgs ,,,,sėkmės ,žydui paduok pirštą ,tai jis ranką nutrauks ,atsargiai ,,,ir kur jų tik nėra ,,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių