Quantcast

Savivaldybių kalbininkai kritikuoja Didžiųjų kalbos klaidų sąrašo atsisakymą

  • Teksto dydis:

Savivaldybių kalbos tvarkytojai kritikuoja Valstybinės lietuvių kalbos komisijos sprendimą atsisakyti Didžiųjų kalbos klaidų sąrašo.

„Savivaldybių kalbos tvarkytojai tam prieštarauja ir teigia, jog (...) dabartinė padėtis, kuomet komisijos nutarimai pakeisti rekomendacijomis, yra didelis žingsnis atgal, pataikavimas paviršutiniškumui, o kalbininkų darbas bus skirtas tik pačiai kalbos atstovų bendruomenei, bet ne visuomenei“, – rašoma Lietuvos savivaldybių asociacijos paskelbtame pranešime.

Pasak kalbininkų, rekomendacinio pobūdžio sąrašu galima remtis atliekant šviečiamąją veiklą, tačiau kontrolei vykdyti daugeliu atvejų jo galios bus per menkos.

Jie teigia, kad prieš naikinant esamą tvarką, reikėtų pateikti aiškią viziją, kuo ji bus keičiama ir palikti laiko pasirengti pokyčiams.

Savivaldybėms valstybinės kalbos vartojimo ir taisyklingumo kontrolę numato Vietos savivaldos įstatymas.

Nutarimas, žinomas kaip Didžiųjų kalbos klaidų sąrašas, panaikintas vasario 1 dieną. Taip atsisakyta instrumento, du dešimtmečius leidusio bausti už pagrindinių kalbos normų nesilaikymą.

VLKK atstovai pabrėžia, kad kai kurie kiti nutarimai, apibrėžiantys kalbos taisykles, lieka, tačiau vartosena, anot VLKK pirmininko Audrio Antanaičio, bus paremta „taisyklėmis, o ne klaidomis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sekantis etapas

sekantis etapas portretas
atimti lietuvių kalbai valstybinės kalbos statusą

Babyte

Babyte portretas
Kam išvis ta lietuvių kalba reikalinga? Pereinam prie anglų ir ramybė. Juk vien pavadinimai visur angliški sukabinti, dainuojam tik angliškai, valdžios atstovams reikia kalbéti tik angliškai... Kam ta lietuvių kalba? Ir iš vis, kam tas pavadinimas Lietuva reikalingas? Atsakymui, prie ruso visi pavadinimai, skelbimai buvo rašomi didelėmis raidémis lietuviškai ir apačioje smulkiomis raidelėmis rusiškai. O kas dabar daroma, kaip draikoma mūsų kalba tai baisu.

Atsakymas

Atsakymas portretas
Kodėl dabar kalbininkai turi būti privilegijuoti ir turėti teisę kažką bausti? Tai buvo apgailėtina situacija ir susireikšminimas. Kodėl apskritai savivaldybėse yra toks etatas kaip kalbininkas? Aš kaip matematikas noriu, kad būtų baudžiama už klaidas aritmetikoje. Muzikantai pareikalaus bausti už viešą nusidainavimą. Istorikai pageidautų viešo istorijos egzamino ir piniginių baudų už datų nežinojimą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių