Quantcast

Savivaldybėms pabėgėlių per prievartą nesiūlys

  • Teksto dydis:

Pabėgėliai nuo kovo pradžios tiesiai iš stovyklų Graikijoje, Turkijoje ar Italijoje bus perkelti tik į tas savivaldybes, kurios to norės ir bus pasirengusios tokiai integracijai, sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Noriu pabrėžti, kad prieglobsčio gavėjai bus tiesiogiai apgyvendinami ir integruojami tik tose savivaldybėse, kurios norės ir bus pasirengusios šiai integracijai. Taip pat svarbu akcentuoti, kad visos integracinės priemonės pabėgėliams, kuriuos priimame pagal Lietuvos įsipareigojimus ES, yra finansuojamos išskirtinai tik iš ES lėšų, skiriamų pabėgėlių perkėlimui – mūsų šalies biudžeto lėšų tam nenaudojama visai. Tai reiškia, kad pabėgėlių apgyvendinimo išlaidos, pašalpos, kalbos mokymai, ugdymo, psichologinės pagalbos ir visos kitos priemonės finansuojamos tik ES lėšomis,“ –  pranešime spaudai sako ministras L. Kukuraitis.

Noriu pabrėžti, kad prieglobsčio gavėjai bus tiesiogiai apgyvendinami ir integruojami tik tose savivaldybėse, kurios norės ir bus pasirengusios šiai integracijai.

Pasak ministro, nuo balandžio ketinama tik šešias prieglobsčio gavėjų šeimas tiesiogiai integruoti į tam pasirengusias šalies savivaldybes, su kuriomis bus rastas sutarimas: „Tai būtų bandomasis projektas ir tik jam pasiteisinus galvosime apie šios priemonės plėtrą“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) taip pat informuoja, kad kiekviena savivaldybė jau yra paskyrusi savo atstovą – koordinatorių, kuris atsakingas už su pabėgėlių integracija susijusių klausimų sprendimu, ir kartu su savivaldybėmis yra glaudžiai bendradarbiaujama dėl pabėgėlių integracijos.

Lietuva iki šių metų rugsėjo įsipareigojo perkelti 1105 pabėgėlius. Lietuva jau yra perkėlusi 254 prieglobsčio gavėjus: 229 žmones iš Graikijos ir 25 – iš Turkijos. Iš jų 142 jau išvyko į kitas Europos Sąjungos valstybes.

Šiuo metu šalies savivaldybėse gyvena 18 žmonių, perkeltų iš Graikijos: Vilniuje – 11 žmonių, Kaune – 5, Jonavoje ir Kėdainiuose – po vieną žmogų.

SADM nurodo, kad siekdama sklandžios pabėgėlių integracijos organizuoja mokymus specialistams, dirbantiems prieglobsčio gavėjų integracijos srityje, savivaldybių, ugdymo, gydymo įstaigų darbuotojams teikiamos žinios apie migracijos sampratą ir tarpkultūrinę kompetenciją darbe su prieglobsčio gavėjais. Tokie mokymai šią savaitę vyko Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atas

Atas portretas
Taigi gal ir nereikės per prievartą rajonams kišti tų perbėgėlių, sakė kad Štraupaitė juos visus pasiims

Ka veiks?

Ka veiks? portretas
Ka veiks tie pabegeliai savivaldybese ,kaimuose.Gyvens is pasalpu,kaip ir musu tinginiai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių