Quantcast

S. Skvernelis: į gaisrų prevenciją turi labiau įsitraukti savivalda

  • Teksto dydis:

Gaisrams nusinešant daug žmonių gyvybių, vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis sako, kad svarbu į prevencines programas įtraukti daugiau tarnybų.

„Mes šiandien ir kalbėjome su departamento direktoriumi, kad tikrai būtų prevencinėje programoje numatyta ne vien ugniagesių gelbėtojų, bet ir mūsų vidaus reikalų sistemos įstaigų dalyvavimas, ir, aišku, nevyriausybinės organizacijos, ir būtinai savivalda“, - pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė ministras.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) teigimu, šiemet iki pirmadienio ryto gaisruose žuvo jau 15 žmonių, iš jų - 3 vaikai.

Anot ministro, norint sumažinti gaisrų, institucijoms būtinas geresnis keitimasis informacija apie namus ir butus, kuriuose itin didelis nelaimės pavojus.

„Nors ir nėra formaliai ir įstatymiškai pavesta, šiandien gyvenamojo sektoriaus inspekcijos Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas neatlieka, tačiau aš pavedžiau pasiaiškinti teisinį reguliavimą, sukurti tarpinstitucinę prevencinę programą (...). Duomenis šiandien gauna kitos žinybos, kurios galėtų ugniagesius paskatinti atkreipti dėmesį - lankydami įvairius ir socialinės rizikos butus, ir senyvo amžiaus žmones, matydami iš pirmo žvilgsnio netinkamą arba netvarkingą šildymo sistemą, bent jau galėtų tą žinią nukreipti ir ugniagesiams, kad jie galėtų vėlgi be jokių sankcijų prevenciškai pakonsultuoti ir pasakyti, koks yra pavojus“, - sakė ministras.

Jos aiškinimu, sumažinti nelaimių ugnyje gali padėti apie gaisrus pranešančių detektorių montavimas, tokių detektorių tinkama priežiūra.

„Ugniagesiai tikrai daro savo iniciatyva prevencinių programų, įvairūs detektoriai yra montuojami - dūmų detektoriai, smalkių detektoriai, bet, matyt, to nepakanka, nes įranga senos statybos namuose yra beviltiškai pasenusi ir nėra prižiūrima“, - kalbėjo S.Skvernelis.

Pernai Lietuvoje kilo per 12 tūkst. gaisrų, juose žuvo 128 žmonės (2014 metais – 125), iš jų 6 vaikai, o 206 gyventojai (užpernai - 193) patyrė traumų. Dažniausiai gyventojai žūva gaisruose, kilusiuose dėl neatsargaus rūkymo (41), dėl neatsargaus elgesio su ugnimi (27).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių