Quantcast

Romų integracijos programą tikimasi patvirtinti balandį

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybė baigia rengti romų integracijai skirtą programą, kuri leistų išardyti Kirtimuose veikiantį didžiausią taborą.

„Planas yra, kad iki balandžio 14 dienos programa turėtų būti apsvarstyta komitetuose ir jau pateikta tarybai“, - BNS sakė romų integracijos darbo grupės vadovas liberalas Vaidotas Ilgius.

Programai taryba sausio pabaigoje pritarė po pateikimo, tačiau, anot V.Ilgio, ją komisijoje nuspręsta papildyti keliomis reikšmingomis dalimis. Jei politikai pritars, romams numatomos lengvesnės galimybės suteikti socialinį būstą, ketinama skirti subsidijas būsto už taboro ribų nuomai.

„Turėtų sutrumpėti ir romų eilės, ypač turinčios daug vaikų šeimos greičiau galėtų gauti socialinį būstą, plius yra numatytos lėšos subsidijuoti nuomą, kad galėtų išsikelti iš taboro“, - sakė jis.

Kaip anksčiau įvardijo Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, subsidijomis siekiama, kad romams nebereikėtų laukti bendroje socialinio būsto eilėje.

Pasak V.Ilgiaus, programoje įtrauktos lėšos metadonui, kuris skirtas gydyti nuo priklausomybės kvaišalams - tikimasi, kad tai leis sumažinti narkotikų paklausą tabore.

„Atsisakyta formalių rutininių veiklų, kurios ir be programos būtų vykdomos, pavyzdžiui, socialinės paramos teikimas arba kai kurios profilaktinės sveikatos prevencijos priemonės, lankstukų, informuojančių apie įdarbinimo galimybes platinimas, nes tie dalykai arba vyksta be programos, arba nėra svarbūs, reikšmingi siekiant integracijos“, - sakė jis.

Taip pat numatyta skirti daugiau dėmesio darbui su romais pačioje bendruomenėje, ypač su vaikais, steigti daugiau socialinių darbuotojų etatų, skirti pareigūną, kuris koordinuotų programą, rūpintųsi jos priežiūra ir įgyvendinimu, padėti romams susirasti legalų darbą.

Programos įgyvendinimui iš savivaldybės, valstybės biudžetų ir kitų šaltinių anksčiau buvo numatyta 0,7 mln. eurų. Anot V.Ilgio, galutinė suma dar gali keistis.

Iki 2019-ųjų numatomame įgyvendinti plane aplink taborą su policija ketinama įrengti papildomas keturias stebėjimo kameras, vykdyti reidus tikrinant narkomanus vežančius taksi, griauti neteisėtus statinius ir užkirsti kelią naujoms nelegalioms statyboms. Bus siekiama užtikrinti, kad tabore gyvenantys vaikai lankytų mokyklas, jie bus pavežami iki įstaigų. Taboro vaikams planuojama organizuoti narkotikų vartojimo prevencijos programas, organizuoti vaikų vasaros poilsio stovyklas.

Kas tris mėnesius rinksis savivaldybės, policijos, Vyriausybės ir kitų institucijų atstovų darbo grupė, kuri vertins programos įgyvendinimą, spręs, ar ką nors reikia keisti.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno apie 2100 romų. Vilniaus taboras yra didžiausia koncentruotai romų tautybės asmenų gyvenama vieta Baltijos šalyse. Šiuo metu Vilniaus romų tabore gyvena iki 400 asmenų, apie 100 jų - vaikai. Pernai policijai suintensyvinus reidus tabore, vien rugpjūčio-spalio mėnesiais sulaikyta per 1,7 tūkst. narkotikų vartotojų ir per 100 prekeivių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių