Quantcast

Rezidentų padėties gerinimo planas – jau paruoštas

Nuo kitų metų visos medikų rezidentų pajamos turėtų būti apdraustos, šį rugpjūtį tikimasi pradėti jiems įvesti etapines kompetencijas, o Seimo pavasario sesijai žadama pateikti medikų padarytos žalos atlyginimo modelį.

Toks rezidentų padėties gerinimo planas pateiktas trečiadienį per spaudos konferenciją Seime.

Stipendijos virs alga

Pasak Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės „valstietės“ Astos Kubilienės, tai nėra kosmetinės priemonės, jos iš esmės pagerins medikų rezidentų, o drauge ir pacientų situaciją.

„Ministras pirmininkas norėtų, kad perėjimas prie studento be stipendijos modelio įvyktų greitai, kad jau kitų metų sausio 1 dieną studentai rezidentai gautų visas apmokestinamas pajamas“, – per spaudos konferenciją sakė premjero patarėjas Paulius Gradeckas.

Planuojama dabar rezidentams mokamas stipendijas įtraukti į darbo užmokestį ir taip visas pajamas paversti socialiai apdraustomis. Patarėjas garantavo, kad dėl to kitąmet rezidentų pajamos „į rankas“ nesumažės. Be to, atlyginimus gaus ir tie studentai, kurie dabar negauna stipendijų.

Pirminiais skaičiavimais, pasak P. Gradecko, kitų metų biudžete šiai priemonei įgyvendinti papildomai reikės 6,5 mln. eurų.

„Kadangi stengiamės dirbti skaidriai, gydytojai rezidentai ir visos suinteresuotos pusės galės stebėti, kokie žingsniai suplanuoti ir kaip jie vykdomi. Bus sukurtas online įrankis, kuriame bus galima pažiūrėti, kada vienas ar kitas teisės aktas pateiktas, priimtas, ar žingsniai atitinka mūsų įsipareigojimus“, – teigė premjero patarėjas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys „valstietis“ Darius Kaminskas priminė, kad nuo šių metų pradžios rezidentams padidintas darbo užmokestis.

„Nuo sausio pirmosios atlyginimai buvo pakelti: vyresniesiems rezidentams – 72 eurais, jaunesniesiems – 54 eurais. Iš tikrųjų eina kalba, kad pervedus stipendijas į apmokestinamąją dalį, gerėtų socialinis klausimas, nes tai būtų ir motinystės išmokos, galėtų paskolas pasiimti“, – kalbėjo parlamentaras.

Naujas studijų ir kompetencijų modelis

Sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga savo ruožtu trečiadienį pranešė, kad jeigu derybos su universitetais bus sėkmingos, jau šių metų rugpjūtį turėtų būti pradėtas įgyvendinti etapinis gydytojų rezidentų kompetencijų modelis.

Mums reikia vilties, mes dabar matome, kad yra kažkokios vilties prošvaistės, kad ne viską iš karto, bet pakeisime, po truputį visi kartu tai padarysime.

„Bus skiriami pinigai universitetams tiek rezidentūrų bazių vadovams parengti, tiek pačių studijų programų peržiūrai. Jeigu kur nors neįstrigsime derėdamiesi su universitetais, nes nuo jų būtent ir priklauso, kaip greitai bus spėta pasirengti, planuotume ir norėtume, kad šis projektas startuotų jau šių metų rugpjūčio mėnesį. Tada universitetus ir studentus pasiektų šios priemonės pinigai“, – sakė ministras.

Etapinis kompetencijų modelis reiškia, kad rezidentai palaipsniui įgytų tam tikras kompetencijas ir galėtų palaipsniui teikti atitinkamas paslaugas prisiimdami atsakomybę. Į aukštesnį rezidentūros etapą jie pereitų išlaikę specialų egzaminą. Juo būtų įrodoma, kad rezidentas įgijo tam tikras teorines ir praktines kompetencijas. Tai suteiktų teisę tam tikras gydymo paslaugas teikti savarankiškai rezidentūros bazių ribose, nelaukiant kol rezidentas baigs visas rezidentūras studijas.

„Manau, kad jaunieji gydytojai galės labiau realizuoti savo profesinius lūkesčius, palaipsniui įgaus savo kompetencijas ir palaipsniui prisiims atsakomybes. Kaip žinia, dabar jie tas visas atsakomybes turėdavo prisiimti tuoj po rezidentūros“, – sakė A. Kubilienė.

Kuriamas žalos atlyginimo modelis

Sveikatos apsaugos ministras taip pat žadėjo Seimo pavasario sesijai pateikti naują „žalos be kaltės“ atlyginimo modelį. Anot jo, kol kas neapsispręsta, koks jis turėtų būti.

„Šiuo metu parengtos dvi alternatyvos, dėl kurių diskutuojama su mokslininkais, ekspertais ir su Finansų ministerija. Vienas modelis – idėjos realizacija per privačius draudikus, tai yra taip, kaip dabar draudžiasi gydymo įstaigos. Tik tuomet būtų klausimas, kaip didesnei daliai pacientų ir paprasčiau būtų gauti tas išmokas. Kitas modelis, siūlytas Gydytojų sąjungos – per specialaus fondo steigimą, kad valstybė turėtų sukurti specialų mechanizmą“, – aiškino A. Veryga.

Dabar gydymo įstaigos draudžiasi dėl pacientams padarytos žalos atlyginimo.

„Yra didelė problema ta, kad įstaigos moka (draudimui – BNS) santykinai didelius pinigus, bet nedidelė dalis tų pinigų yra išmokama pacientui. Yra dvi medalio pusės – viena tai, kad likę nepatenkinti pacientai toliau skundžiasi, medikai turi aiškintis, pateikti dokumentus ir panašiai. Ir tuo pačiu pacientai nelaimingi. Mes ieškome sprendimų, kaip daugiau pacientams žalos atlyginti ir tuo pačiu, kad medikams tektų mažiau atsakomybės, tektų mažiau aiškinti ir dalyvauti šiuose procesuose“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

Medikai: tai tik kelio pradžia

Trečiadienį spaudos konferencijoje Seime dalyvavęs Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentas Martynas Gedminas teigiamai įvertino politikų pateiktą planą.

„Mums reikia vilties, mes dabar matome, kad yra kažkokios vilties prošvaistės, kad ne viską iš karto, bet pakeisime, po truputį visi kartu tai padarysime“, – sakė jis.

M. Gedminas pabrėžė, kad perėjimas prie etapinių kompetencijų modelio pakeis visos medicinos veidą šalyje.

Medikų sąjūdžio tarybos narys Vytautas Kasiulevičius taip pat žurnalistams teigė, kad pasiūlytas planas – tik kelio pradžia.

Jis akcentavo, kad Medikų sąjūdis neatsisako reikalavimo ir gydytojų, ir rezidentų darbo užmokestį didinti 30 procentų.

Anot jo, šeštadienį Vilniuje sąjūdis rengia neeilinį visuotinį narių susirinkimą ir ten aptars valdžios pasiūlymus bei planus.

Pasak V. Kasiulevičiaus, iki balandžio medikai neplanuoja organizuoti jokių akcijų.

„Manome, kad tas laikas iki balandžio mėnesio, kurį mums Vyriausybė yra pažadėjusi, jis turėtų parodyti, kaip vyksta pokyčiai, kokie darbai. Jeigu iki balandžio nematysime esminių pokyčių, priimsime tuos sprendimus“, – sakė jis.

Medikų sąjūdžio atstovas pabrėžė, kad jų organizacija nori susitarti, o ne protestuoti.

Sausio 4 dieną Jaunųjų gydytojų sąjunga su kitomis medikų organizacijomis Vilniuje surengė protesto akciją dėl didesnių algų, socialinių garantijų, efektyvesnio sistemos valdymo. Joje dalyvavo per 1 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių