Quantcast

Rezidentai bus siunčiami praktikuotis į regionus?

  • Teksto dydis:

Gydytojus rezidentus numatoma siųsti atlikti praktiką regionuose.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad planuojama pakeisti rezidentų vertinimą tam, jog studijų dar nebaigę medikai galėtų būti savarankiškesni – turėtų teisę teikti paslaugas.

„Aš tikiuosi, kad tie teisės aktai pasieks Seimą pavasario sesijoje ir realu tikėtis, kad šiemet mes bent jau vienoje ar dviejose rezidentūrų programose galėtume pamatyti etapinį kompetencijų įteisinimą“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė ministras.

Jo teigimu, vertinant rezidentūros studijų metu įgytas žinias etapais ir siunčiant tokius medikus praktikuotis regionuose galėtų būti sprendžiama gydytojų trūkumo regionuose problema.

„Neretai išgirstame iš jaunųjų gydytojų, kad jie nuvažiuoja ir pamato, jog ligoninė yra normali, darbo sąlygos yra geros, žiūrėkite, dar savivaldybė pasiūlo būstą lengvatinėmis sąlygomis arba iš viso nemokamai pasiūlo gyventi, tad dalis žmonių pasilieka. Baimė važiuoti (į regionus), išankstinis nusistatymas neretai užkerta kelią, žmonės tiesiog nenuvažiuoja, nepamato ir natūralu, tada vadovaujasi išankstinėmis nuostatomis, kad ten yra blogai, nebus darbo sąlygų. Galų gale nuvažiavusieji sukuria šeimas ir lieka visam laikui“, – žurnalistams aiškino A. Veryga.

Šiuo metu sudaroma darbo grupė parengti siūlymus dėl rezidentų vertinimo etapais.

„Sėsime prie stalo su Švietimo ir mokslo ministerija, su jaunaisiais gydytojais, su universitetais. Bent jau iš tų diskusijų, kurias mes turėjome iki šiol, tai planuojama pradėti nuo tų populiariausių rezidentūrų krypčių: šeimos medicina, galbūt dar kelios sritys, kad nestartuotume iš karto, nes universitetai taip pat turi pasiruošti. Šias etapines kompetencijas reikia pripažinti ir įteisinti, ir čia reikės ir teisės aktų pakeitimų“, – sakė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas Mikėnas

Vytautas Mikėnas portretas
VILTIS (durnių motina) kužda: "O gal užteks Premjerui ir Kultūros komiteto pirmininkui smegenyse vingelių? Pasiųs jie tą verygą šunims šėko pjauti. Ir padarys, ką seniai reikėjo padaryti: nusiųs rezidentus į Kauno Klinikas ir Vilniaus "Santorus" mokslų tęsti. Ir įdiegs (skandinavų pavyzdžiu) regioninio kontrakto idėją, dar prieš gerus desėtką metų Klaipėdos tuometinio jaunimo paruoštą? Ir žmones rajonuose geriausi iš geriausių apžiūrinėtų. Ir jaunoji medikų karta augtų.

Vytautas Mikėnas

Vytautas Mikėnas portretas
5. Tad ministerio sprendimo įgyvendinimas paleis į gyvenimą ištisas "sopračio" neturinčių "daktariukų" kartas. 6. Skirtingai nuo miestų, kur 30 proc. pacientų sudaro visiškai nesergančios bobulytės (ir diedukai), kurie "pas daktarėlį" užsirašo vien todėl, jog su "kaimynka iš trečios laiptinės" nebėra apie ką kalbėti, rajonuose į gydymo įstaigas kreipiamasi tada, kai "jau kentėt nebegalima". 7. Ką tas "popierinis", praktikos neįgijęs rezidentas provincijos liginiui padėti galės, tik veryga težino. 8. Bet užtai Veryga žino, kad jis- viešpats. Lieps vargšui rezidentui eit, kur pasiuntė, ir tas eis. Kur dėsis? Diplomą ir išsvajotą daktaro licenciją juk nori gauti... 9. Deja, kvailas tas Veryga- nežino, kad gabesniems rezidentūras užsienio universitetai parūpins. Bet kur jam žinoti- visiškas veryga jis. 10. Užtat Premjerui ir Seimo Kultūros komiteto pirmininkui raportą ant staliuko padės- vykdau, vyrai, rinkiminius pažadus. (B.d.)

Vytautas Mikėnas

Vytautas Mikėnas portretas
Kai kas sako: "duok durniui kelią". Bet jei tas durnius dar ir su iniciatyva? O jei jis dar valdžios gavo? Ar turėtume duoti kelią net verygoms? Tiems, kam ši medicininė problematika tolima, aiškinu: 1. Problema egzistuoja. Rajonų ligoninėse ne tai, kad trūksta specialistų. Jų ten beveik neliko. 2. Rezidentas yra toks medicinos mokslų teoriją baigęs studentas, kuris siunčiamas dirbti (nesavarankiškai) į ligoninę tam, kad geriausi šalies specialistai jo teorines žinias praktiniu išmanymu paverstų. 3. Logiška, kad gerą gydytoją iš rezidento sulipdyti gali tik geras gydytojas, kuris taptų to studento mokytoju. 4. Taip pat logiška, kad "daktarėlis" pensininkas rajoninėje ligoninėje, porą kartų tobulinimosi kursuose apie kompiuterinį tomografą girdėjęs ir dar kartą jį parodoje Vilniuje (į kurią jam gydytojų sąjunga bilietą padovajojo) matęs, žinių tam studentui vargiai suteiks. (B.d.)
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių