Quantcast

Ragina Seimą grįžti prie individualaus konstitucinio skundo

Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas pirmadienį paragino Seimą šiemet grįžti prie Konstitucijos pataisų dėl galimybės gyventojams kreiptis į Konstitucinį Teismą.

„Kol nėra individualaus konstitucinio skundo, aš drįstu teigti, kad Lietuvos žmonės yra traktuojami kaip nevisaverčiai europiniame kontekste“, – žurnalistams sakė D. Žalimas, pristatydamas praėjusių metų veiklos ataskaitą.

Jo teigimu, be Lietuvos tokios teisės Europoje neturi tik Bulgarijos, Italijos ir Moldovos piliečiai.

Anot D. Žalimo, įvedus individualų konstitucinį skundą „ypatingų biudžeto asignavimų nereikės“.

Drįstu teigti, kad Lietuvos žmonės yra traktuojami kaip nevisaverčiai europiniame kontekste.

Seimas Konstitucijos pataisas, kad kiekvienas asmuo turėtų teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą, pastarąjį kartą svarstė pernai birželį. Tuomet už projektą balsavo 90 Seimo narių – pritrūko keturių balsų.

Kritikai sako, kad atvėrus kelią piliečiams teikti peticijas, Konstitucinio Teismo vaidmuo taps pernelyg didelis.

„Pri­ėmus ši­tą pa­tai­są, iš es­mės jie dik­tuos są­ly­gas, ko­kia tu­ri bū­ti mū­sų so­cia­li­nė siste­ma, ko­kia so­cia­li­nio drau­di­mo sis­te­ma, kaip trak­tuo­ti šei­mą ir t. t. – vi­sais klau­simais. Mums liks tik įgy­ven­din­ti jų nu­ta­ri­mus“, – pernai per diskusijas Seime sakė parlamentaras Rimantas Jonas Dagys.

Tačiau D. Žalimas teigia, kad politikų ir teismų filtras lemia, jog Konstitucinio Teismo darbotvarkė dažnai neatitinka piliečių interesų, o valdžia kelia tik jai rūpimus klausimus.

Apžvelgdamas praėjusių metų veiklą, D. Žalimas pabrėžė, kad vidutinė bylų nagrinėjimo trukmė sumažėjo iki mažiau nei metų, o Konstitucinis Teismas grįžo prie savo ištakų – žmogaus teisių gynybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Visa ta dabartinė teisinė struktūra sukurta TIK advokatų naudai, mes jiems - tik 'mėsa', net į AT gali TIK advokatas kreiptis. Tai kad - čia tiesiog KT pasipinigaut užsimanė.

90

90 portretas
balsavo už, pritrūko 4 balsų...viskas daroma sąmoningai ir apgalvotai, neva tai demokratija, balsavom, bet nepavyko...įdomu, kiek tada apskritai seime bubo seimūnų? Iį KT turi turėti teisę kreiptis visi, nemokamai ir be jokių advokatų.

...

... portretas
Tai ATVIRA korupcija, tai SIEKIAI pasinaudot savo (nekonstitucinėmis/uzurpuotomis) galiomis, tai NELEGALI lobistinė veikla! Nes - NE mes į tą KT turėsim teisę kreiptis, o TIK advokatai, o jau čia - UH kokie pinigėliai suktis pradės! O ir - nepamirškim kaip mes teismais nepasitikim, VIS tos netylančios kalbos apie 'pakišas' teisėjams... aišku, KT teisėjams kiek sunkiau, nes tose bylose nelabai ką tie advokatai jiems 'pakiša'; atsiradus tiems 'individualiems skundams' ir KT teisėjai suklestės. Taip kad: reikia STT suteikt teisę tirt teisėjų sandėrius, o mums pakaks jei galėsim teisėjų veiklą Seimo kontrolieriui apskųst.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių