Quantcast

R. Karoblis: naujų lėktuvų reikia, bet tai turėtų būti kolektyvinis sprendimas

Papildomi orlaivių pajėgumai tiek civiliams, tiek kariniams skrydžiams Lietuvai būtų reikalingi, tačiau dėl naujų lėktuvų pirkimo apsispręsti turėtų visos jais besinaudojančios institucijos, sako krašto apsaugos ministras.

„Tai tikrai nėra mūsų žinybos kompetencija. Yra Susisiekimo ministerija, yra Vyriausybės kanceliarija, yra kiti potencialūs naudotojai, yra Prezidentūra, yra Seimo kanceliarija. Čia yra kolektyviniai sprendimai. Bet jeigu kalbama apie lėktuvų naudojimą, aviacija, ar ji būtų karinė, ar ji būtų civilinė, yra tikrai tie pajėgumai reikalingi ir reikalingas net ne vienas lėktuvas“, – BNS sakė krašto apsaugos ministras R. Karoblis.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį sakė, kad Krašto apsaugos ministerija jau „pakankamai seniai“ ieško variantų, kokį lėktuvą būtų galima įsigyti arba nuomotis.

R. Karoblio teigimu, ministerija atliko galimą lėktuvų nuomos analizę, tačiau paaiškėjo, kad tai būtų labai brangus variantas.

„Mes buvome gavę prašymus išnagrinėti galimą lėktuvų nuomą pagal atitinkamą valandų skaičių, kur, aišku, apmokėtų tie, kurie skraido, tos institucijos. Bet išnagrinėjus visus pasiūlymus, pasirodė, kad tai yra neadekvatu, kaštai yra neadekvatūs naudai, kurią būtume gavę, palyginant su visais kaštais ir net nepatogumais tų pačių „Spartanų“, – sakė ministras.

Spręsti dėl naujų orlaivių, jo teigimu, kariuomenė neturi mandato ir šiuo metu jokių procesų dėl to nevyksta.

„Pagal įstatymus, ji (kariuomenė – BNS) perka karinius pajėgumus, tikrai nekalbama apie civilinės paskirties orlaivius“, – sakė jis.

„Tai nėra karinis pirkinys, nėra karinė investicija, o investicija būtų brangi“, – kalbėjo ministras.

Sekmadienį dėl kariuomenės lėktuvo „Spartan“ aukščio valdymo sistemos gedimo į Rygą neišskrido prezidentės Dalios Grybauskaitės delegacija.

Pirmadienio vakarą su šiuo orlaiviu iš vizito Briuselyje turėjo grįžti premjeras Saulius Skvernelis, tačiau lėktuvui važiuojant pakilimo taku paaiškėjo, kad sugedo jo atsarginis jėgainės generatorius. Vyriausybės vadovas su delegacija namo grįžo antradienį reisiniais lėktuvais.

Antradienio vakarą „Spartan“ dar buvo Briuselyje.

R. Karoblis pabrėžė, kad „Spartan“ yra kariniai transporto lėktuvai, šią funkciją jie vykdo taip, kaip ir priklauso.

„Abu šiuo metu veikiantys lėktuvai yra užimti, nuolat skraidantys. (...) Tai yra karinis transporto lėktuvas, tai nėra nei keleivinis orlaivis, nei verslo klasės orlaivis. Čia būtų tas pats, kas sulyginti darbinį arklį su A lygos lenktyniniu ristūnu. Mes kalbame apie skirtingas kategorijas“, – kalbėjo jis.

Ministro teigimu, normalu, kad iš keturių skrydžių be gedimų įvyksta trys, o tai reiškia, kad reikėtų dar mažiausiao dviejų lėktuvų, kad poreikiai būtų užtikrinti šimtu procentų.

Lietuvos kariuomenė iš viso turi tris transporto orlaivius „Spartan“.

Vienas jų po pernai įvykusio gedimo dar remontuojamas, o kitas lėktuvas sekmadienį baigė vadinamuosius reglamento darbus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pi.deri, pensininkai ne tik auksinius saukstus, nurasyta supuvusia technika nupirks bet ir dar viena kukuruznika . Kad jus isgamos pakile nukristumet visa sutve. BUKIT PRAKEIKTI.

Blee karobli

Blee karobli portretas
kaip perki spartanus ka jie NXja nepakyla? Gal pabaik jau vieną kart?Gerai? Taigi iš Lietuvos senių burnų kasnį trauki o perki ką?

o

o portretas
kas tau liepe pirkt gaubicas tai dabar paprasyk magnolijos kad merkel iskeistu i lektuva /normalu/ o ne is lauzo nes zmones ne akli ir aiskiai matom kur dingsta milijonai kai jau vaikais pradejo prekiaut .....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių