Quantcast

PSO: lietuviai suvartoja daugiausia alkoholio pasaulyje

Lietuviai suvartoja daugiausia alkoholio pasaulyje, rodo praeitų metų duomenys, kurios antradienį pristatė Vilniuje viešintis Pasaulio sveikatos organizacijos atstovas Gaudenas Galea (Gaudenas Galėja).

Pasak organizacijos Europos regiono biuro Lėtinių neinfekcinių ligų ir sveikatos stiprinimo viso gyvenimo laikotarpiu departamento direktoriaus, Lietuvoje 2016 metais vienas gyventojas vidutiniškai suvartojo 16 litrų alkoholio.

„Tai, naujausiais skaičiavimais, daro ją (Lietuvą) didžiausia gėrike Europoje, taip pat didžiausia gėrike pasaulyje“, - žurnalistams Seime antradienį sakė G.Galea.

Jis pabrėžė, kad šie duomenys dar nėra paviešinti.

G.Galea teigė, kad geriausi būdai mažinti alkoholio suvartojimą yra kontroliuoti jo kainą, prieinamumą ir reklamą.

PSO atstovas pridūrė, kad į alkoholio vartojimo mažinimą nukreipti sprendimai turi būti nuolatos peržiūrimi.

„Niekada nebus taip, kad vienas įstatymas viską sukontroliuos“, - sakė pareigūnas.

Seime šiuo metu svarstoma daug priemonių, kurios, jų šalininkų teigimu, sumažins alkoholio vartojimą Lietuvoje.

Renginių organizatoriai baiminasi, kad kai kurie planuojami ribojimai sugriaus festivalius arba privers juos išsikelti į užsienį. Ketvirtadienį prie Seimo jie surengė protesto akciją - koncertą, pritraukusį kelis šimtus žmonių.

PSO atstovas ragina pasižiūrėti, kas iš tikrųjų sumokėjo už šį koncertą.

„Aš iš tikrųjų paklausčiau tokio festivalio organizatorių, kas jį finansuoja. (...) Lankydami šalis dažnai matome, kad tokie renginiai labai dažnai yra finansuojami alkoholio pramonės“, - sakė G.Galea.

„Aš nesakau, kad taip yra ir čia, bet vertėtų tai patikrinti“, - pridūrė jis.

Ž.Šilėnas suabejojo PSO skaičiavimais

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas abejoja dėl metodikos, kaip Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) suskaičiavo, jog lietuviai suvartoja daugiausiai pasaulyje alkoholio.

Pasak jo, svarbu įvertinti, ar PSO statistikoje visų šalių alkoholio suvartojimo apskaičiavimo metodika yra tokia pat, tai yra neskaičiuojami turistai, ar įvertinti tik oficialūs alkoholio pardavimo duomenys, ar ir šešėlinė rinka.

„Visi žino, kad tarptautinėje statistikoje palyginamumas yra sudėtingas, turi būti lygiai lygiai tokia pat metodika (...). Duomenų aš nekvestionuoju, tačiau reikia pažiūrėti, kaip jie suskaičiuoti, ar jie tiksliai palyginami su kitų šalių duomenimis“, - BNS antradienį sakė Ž.Šilėnas.

Jis neatmetė, kad valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga gali pasinaudoti paskelbta statistika ir manipuliuoti ja priimant šiuo metu svarstomas alkoholio kontrolės priemones.

Laisvosios rinkos instituto vadovas teigė, kad mažuma žmonių Lietuvoje išgeria didžiąją dalį alkoholio, tad siūlo visas priemones politikams nukreipti būtent į juos.

„Tai dažniausiai žmonės mažesnių pajamų, dažniausiai bedarbiai, kaimiškose vietovėse, su prastesniu išsilavinimu, kurie nemato perspektyvos. Tai yra grupė žmonių, kuriuos reikia gelbėti. Tai, ką dabar siūlo valdžia, yra skirta žmonėms, kurie neturi problemų“, - kalbėjo Ž.Šilėnas.

 

 


Šiame straipsnyje: alkoholisAlkoholizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

VK

VK portretas
Klausimas valstybei.Žmonės kurie geria yra nešviečiami.Kad ir paprastas pavyzdys ar žinote,kad viskis ,romas yra distiliatai na o degtinė rektifikatas?Sakysite koks skirtumas, na o skirtumas patikėkit labai didelis, o ypatingai tiems,kurie tik pradeda vartoti.Pavartojas gerą distiliatą (viskį ,romą,tekilą) ant rytojaus tave tik troškina ir norisi gerti tik vandenį, taip apsisaugo pats organizmas nuo noro "daryti pachmielą" ko gink dieve neįvyksta gerent rektifikatus .Vat ir paprastas šposas todėl Danijoj ,Skotijoj Airijoj, Vokietijoj,Ispanijoj,Cekijoj jau nekalbu apie Vengrija ir kitas Pietu salis kur rakija,slivovica leidžiama gamintis ir prekiautis turguose parduotuvėlėse savo reikmėms ir pardavimui distiliatus. Ir jūs kur matėte vartojančius vodką,degtinę- rektifikatus (na nekalbu apie išeivius iš soc lagerio šalių kurie ryja viską kas dega) nuo kurių kyla 100 procentinės pachmielo darymo priklausomybės.Kodėl apie tai niekas nekalba?

Na ką

Na ką portretas
tokių baisybių prisiskaičius belieka tik pasirašyti Peticiją PALAIKOME ALKOHOLIO KONTROLĖS ĮSTATYMO PATAISAS.

nepergyvenkit

nepergyvenkit portretas
airiai kaip nori sustiprinti temos aktualuma irgi raso kad jie daugiausia isgeria Europoj.Manau ta pati daro ir Baltarusija ir kt salys
VISI KOMENTARAI 52

Galerijos

Daugiau straipsnių