Quantcast

Privalomas augintinių ženklinimas bus atšauktas?

  • Teksto dydis:

Seimas linkęs atšaukti privalomą šunų, kačių ir šeškų ženklinimą, kuris visuotinai turėjo būti įgyvendintas nuo 2017 metų.

Antradienį po svarstymo parlamentas pritarė „darbiečio“ Kęstučio Daukšio pataisoms, kad privalomas ženklinimas lieka galioti tik gyvūnams, kurie išvežami iš Lietuvos arba į ją įvežami; veisėjo perduodami kitam šeimininkui; pavojingais pripažintiems šunims.

Už projektą balsavo 39 parlamentarai, prieš buvo 12, susilaikė 7 Seimo nariai. Seimas dar turės vieną kartą balsuoti dėl įstatymo priėmimo.

Pataisas inicijavęs K.Daukštys tvirtina, kad nustačius privalomą visų augintinių registravimą savininkams, ypač kaimiškose vietovėse, tokia finansinė našta bus per didelė.

Kaimo reikalų komitetas šiam projektui pritarė teigdamas, kad juo siekiama „gyvūnų ženklinimo procesą mikroschemomis vykdyti laipsniškai, nes privalomas ženklinimas ir jų registracija sukėlė bereikalingą įtampą gyventojų tarpe, didžioji  gyventojų dalis yra tam nepasiruošusi“.

Pagal šiemet įsigaliojusius teisės aktus, šunis, kates ar šeškus laikantys gyventojai turi pasirūpinti, kad jie būtų paženklinti mikroschemomis ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre.

2016 metais atvesti gyvūnai augintiniai turi būti ženklinami  per keturis mėnesius nuo atvedimo, bet ne vėliau kaip perduodant kitam savininkui. Iki 2015 metų gruodžio 31 dienos atvesti gyvūnai augintiniai turi būti paženklinti ir užregistruoti iki 2017 metų balandžio 1 dienos.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos sako, kad privalomas gyvūnų ženklinimas drausmins neatsakingus augintojus, nes dabar dažnai nėra galimybių nustatyti, kam priklauso nuskriaustas ar pavojingas gyvūnas. Be to, įvedus privalomą ženklinimą valstybei esą nereikės išlaikyti gyvūnų prieglaudų.

Taip pat tikimasi, kad privalomas augintinių ženklinimas bei registravimas padės apsaugoti visuomenę ir kitus gyvūnus nuo pasiutligės. Registre būtų nurodyti gyvūnų  augintinių vakcinavimo nuo pasiutligės duomenys ir savininkas turėtų visą reikalingą informaciją dėl skiepijimo pabaigos termino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių