Quantcast

Prieš 10 metų Lietuva žengė paskutinį žingsnį įsiliedama į Šengeno erdvę

  • Teksto dydis:

Sukanka 10 metų, kai Lietuva žengė paskutinį žingsnį galutinai įsiliedama į Šengeno erdvę – nuo 2008 m. kovo 30-osios oro uostuose panaikinta į Šengeno šalis skrendančių ar iš jų atvykstančių keleivių kontrolė.

VSAT siūlo prisiminti, kaip šis įvykis tą dieną buvo paminėtas Vilniaus oro uoste.

Ta proga 2008 m. kovo 30 d. surengtos ceremonijos metu tarptautiniame Vilniaus oro uoste buvo iškilmingai sutikti pirmieji reisais iš Helsinkio ir Berlyno į Lietuvą atvykę keleiviai.

Juos pasitiko ir sveikino vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila, europarlamentarė Margarita Starkevičiūtė, laikinai Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pareigas einantis pulkininkas Genadijus Kuznecovas, oro uosto vadovai, kiti svečiai.

Pirmasis iš Helsinkio atskridęs ir į atvykimo salę atskubėjęs suomis gerokai nustebo išvydęs jį ir kitus keleivius sveikinančius pareigūnus bei maršus grojantį Vidaus reikalų ministerijos reprezentacinį pučiamųjų orkestrą. 

Visi abiejų reisų keleiviai ministro R. Čiupailos, pulkininko G. Kuznecovo ir Vilniaus oro uosto pasieniečių buvo apjuosti šalikais su Šengeno simbolika.

Nuo tol Šengeno erdvės vidaus reisais vykstantiems asmenims nebereikia rikiuotis ir lūkuriuoti prie dokumentų patikros vietų tarptautiniuose Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostuose. Tačiau tai nereiškė, kad lėktuvų keleiviai savo dokumentus galėjo palikti namuose.

Vykstant į bet kurią užsienio šalį, taip pat ir Šengeno erdvės valstybę, privaloma turėti galiojantį kelionės dokumentą – piliečio pasą arba asmens tapatybės kortelę.

Nors nuo tos dienos sistemingai nevykdoma Šengeno šalių vidaus reisais vykstančių asmenų dokumentų kontrolė, tačiau ją galima atlikti pasirinktinai. Taip pat dokumentų gali pareikalauti kitoje šalyje asmenį patikrinti sustabdę pareigūnai.

VSAT pareigūnai, remdamiesi turima informacija bei tam tikrais rizikos faktoriais, pasiliko teisę patikrinti bet kurio Šengeno erdvės vidaus reisu atvykusiojo asmens kelionės dokumentus.

Prieš dešimtmetį pirmuosius Šengeno vidaus reisais atvykusius keleivius pasitiko ir tuometinis Vilniaus oro uosto užkardos vadas Darius Semėnas. Tuomet jis pabrėžė, kad nepaisant to, kad sumažės pasieniečių tikrinamų keleivių skaičius, darbo pareigūnams netrūks.

"Nuo šiol maždaug pusė į Vilniaus oro uostą atskrendančių lėktuvų vyks vidiniais Šengeno reisais - jų keleivių mes netikrinsime, tačiau pasieniečiai ir toliau dirbs savo darbą", - 2008 m. kovo 30 d. pažymėjo pareigūnas.

Pasak D. Semėno, Vilniaus oro uoste ne į Šengeno erdvės šalis išvykstančių ir iš jų atvykusių orlaivių keleivius pasieniečiai tikrins kaip buvo įprasta iki tol. VSAT pareigūnai oro uostuose ir toliau išdavinės trumpalaikes vizas, planavo D. Semėnas, padės prižiūrėti viešąją tvarką oro uosto teritorijoje, analizuos vykstančiųjų per valstybės sieną keleivių srautus, vertins rizikos faktorius.

Vilniaus oro uosto užkardos pasieniečiai tuomet dirbo ir Vilniaus geležinkelio stotyje, kur kontroliavo Rusijos piliečių tranzito schemą.

2007 m. gruodžio 21 d. Lietuva atvėrė vidines Šengeno sausumos sienas - barjerai išnyko Lietuvos - Lenkijos bei Lietuvos - Latvijos pasienyje. Oro uostuose tai padaryta kiek daugiau nei po trijų mėnesių derinantis prie nuo 2008 m. kovo 30-osios pasikeitusių skrydžių tvarkaraščių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių