Quantcast

Mokytojų streikai kelia iššūkių mokykloms dėl ugdymo programų

Antrą savaitę keliasdešimtyje mokyklų dėl etatinio pedagogų darbo apmokėjimo besitęsiantys mokytojų streikai kelia iššūkių mokykloms dėl ugdymo programų įvykdymo.

Vilniaus Žemynos progimnazijoje jau aštuonias dienas streikuoja daugiau nei 60 pedagogų, dirba 12 mokytojų.

Į mokyklą atvykstantys pradinių klasių mokiniai leidžia laiką sporto salėje ar bibliotekoje, vyresni mokiniai sprendžia uždavinius, konsultuojasi su mokytojais, BNS sakė progimnazijos direktorė Eugenija Surmilavičienė.

Ji teigė, kad padėtis mokykloje valdoma, tačiau streikui užtrukus ilgiau nei dvi savaites progimnazija susidurs su problema išdėstyti vaikams visą programą.

„Dvi savaitės mums nieko, bet jeigu viskas užsitęs ilgiau, tai gali būti blogai“, – BNS pirmadienį sakė E. Surmilavičienė.

Dvi savaitės mums nieko, bet jeigu viskas užsitęs ilgiau, tai gali būti blogai.

Ji tvirtino, kad laiko rezervo dar yra, nes šiemet Švietimo ir mokslo ministerija dar penkiomis dienomis prailgino mokslo metus, o ugdymo programos liko tokios pačios.

Mokykloje žadama organizuoti papildomas konsultacijas aštuntokams, kitąmet stosiantiems į gimnazijas.

Kalvarijos gimnazijoje, kur streikuoja 12 iš 75 pedagogų, pamokas ėmėsi vesti neformalaus švietimo organizatoriai, socialiniai pedagogai, direktorės pavaduotojai ugdymui.

„Be jokios abejonės, problemų ir sudėtingumų yra. Neturime tiek mokytojų, kad jie galėtų užimti visas klases“, – kalbėjo Kalvarijos gimnazijos direktorė Dijana Kavaliauskienė.

„Streikuojantys mokytojai irgi turi vykdyti ugdymo planą ir programą su savo mokiniais turės išeiti, bet nurodyti, kad pabaigtų streiką aš neturiu teisės“, – sakė direktorė.

Anot jos, streikuojantys pedagogai turės pasitempti ir intensyviau mokyti vaikus, kad išdėstytų jiems visą programą.

Zarasų Ąžuolo gimnazijos direktorius Rimantas Bikulčius BNS teigė, kad streikuojant 16-ai iš 34 mokyklos pedagogų, gimnazija yra pasitvirtinusi laikinąjį tvarkaraštį.

„Ugdymo procesas nėra sutrikęs, bet apjauktas. Jis nepilnavertis, bet vyksta“, – sakė R. Bikulčius.

Jis teigė negalintis pasakyti, ar dėl streiko vėliau kils problemų mokiniams įvykdyti visą metų ugdymokursą.

„Po streiko susėsime, kalbėsimės ir bus matyti“, – kalbėjo gimnazijos direktorius.

„Situacija visur skirtinga“

Žemynos progimnazijos mokytojai sako protestuojantys iš solidarumo su kitais pedagogais, nes jiems patiems dėl būsimų darbo sąlygų susitarti su mokyklos vadovybe pavyko.

Etatinio mokytojų darbo apmokėjimo tvarka įvesta nuo rugsėjo. Streikuojančius mokytojus teigia remianti ir direktorė.

„Bendruomenė esame labai vieninga. (...) Tėvai palaiko mokytojus, o vadovas be savo kolektyvo apskritai yra, atsiprašau, tuščia vieta. Jis tik administratorius, kuris sudėlioja sąlygas, kad mokytojui dirbti būtų gerai“, – kalbėjo E. Surmilavičienė.

Ji džiaugėsi, kad procesą su mokytojais derantis dėl darbo apmokėjimo pavyko suvaldyti.

„Turiu fantastiškus mokytojus, kurie nepaisant visko, suprato, kad reikia kokybiškai mokyti vaikus“, – kalbėjo Žemynos progimnazijos direktorė.

Tuo metu Kalvarijos gimnazijos vadovė teigė, kad įvedant naują apmokėjimo modelį kilo iššūkių – mokykla tik rugsėjo 6 dieną sulaukė rekomendacijų iš Švietimo ir mokslo ministerijos, kaip turėtų skirstyti krūvį.

„Pats etatinio apmokėjimo principas, kad mokytojai žinotų savo atlyginimą, kad jis nesikeistų bent nuo rugsėjo iki rugsėjo, tai čia gerai. Kaip su įgyvendinimu – kitas klausimas“, – kalbėjo D. Kavaliauskienė.

Protestuojantys pedagogai teigia, kad nauja apmokėjimo sistema yra neskaidri ir neteisinga, nes Švietimo ir mokslo ministerija tinkamai nepasirūpino pertvarkos įgyvendinimu, o mokytojai visoje Lietuvoje už tą patį darbą uždirba skirtingai dėl galimybės subjektyviai interpretuoti tvarką.

„Įvertinus mokyklos pakraipą, stipriąsias puses ir tradicijas kiekviena mokykla galėtų vyšnią ant torto užsidėti pati. O dabar net to torto nėra – situacija visur skirtinga“, – kalbėjo Žemynos progimnazijos direktorė.

Zarasų Ąžuolo gimnazijos vadovas tvirtino, kad mokykloje nepavyko suderinti naujos darbo apmokėjimo sistemos, didelė dalis darbuotojų dėl to nepasirašė darbo sutarčių.

Šioje mokykloje dirba streiką nacionaliniu mastu organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, pirmadienį šalyje streikuoja 50 mokyklų mokytojai. Streiką organizuojančios profsąjungos duomenimis, protestuoja 65 įstaigų pedagogai.

Švietimo ir mokslo ministerijos, profsąjungų ir savivaldybių atstovai turėtų kitą savaitę pateikti pasiūlymus, kaip taisyti naują modelį. Ministerija sako, kad jis leido padidinti pedagogų algas ir tolygiau paskirstyti jų krūvį.

Prisijungė dar 25 mokyklos

Švietimo darbuotojai tęsia prieš savaitę pradėtą neterminuotą streiką. Kaip skelbia Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS), pirmadienį prie streikuojančiųjų prisijungs dar 25 ugdymo įstaigų pedagogai.

Neterminuotą švietimo darbuotojų streiką pradėjusi profsąjunga reikalauja nedelsiant atsisakyti absurdiškos darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarkos ir įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų ir 18 val. skirta kitiems darbams. Taip pat reikalaujama 20 proc. didinti pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus bei mažinti vaikų skaičių klasėse.

Kaip sakė LŠDPS vadovas Andrius Navickas, streike dalyvaujantys mokytojai neves pamokų, jiems nereikia eiti į darbą.

Nuo lapkričio 19 dienos streikuos Klaipėdos Vydūno gimnazija, Panevėžio Saulėtekio progimnazija, šio miesto lopšelis-darželis „Vyturėlis“, „Vaikystė“, „Voveraitė“, Visagino Česlovo Sasnausko menų mokykla, Alytaus Dzūkijos pagrindinė mokykla, Visagino Atgimimo gimnazija, šio miesto „Žiburio“ pagrindinė mokykla, Švenčionių progimnazija, Zigmo Žemaičio gimnazija, Panevėžio Vilties progimnazija, Zarasų meno mokykla, Klaipėdos „Žemynos“ gimnazija, „Smeltės“, „Verdenės“, Gedminų, Liudviko Stulpino progimnazijos, „Vėtrungės“ gimnazija, Klaipėdos laivininkų mokykla, „Versmės“ ir „Santarvės“ progimnazijos, Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokykla, Kėdainių šviesioji gimnazija, Marijampolės savivaldybės Sasnavos pagrindinė mokykla, Kaišiadorių meno mokykla.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Švietimo ir mokslo ministerija paskelbė tobulinsianti etatinio mokytojų darbo apmokėjimo modelį, atsižvelgdama į švietimo bendruomenės siūlymus.

Kaip sakė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, negalime tikėtis, kad dešimtmetį brendęs tokio dydžio pokytis būtų įgyvendintas be kylančių klausimų.

„Turime atidžiai pasižiūrėti, kas neveikia, galbūt nepakankamai aiškus etatinio aprašas. Sutarkime, ką ir kaip tikslinti. Pokyčio įgyvendinimo sėkmė priklauso nuo mūsų visų, nes švietimo sistema daugiapakopė, dalyvauja savivaldybės, mokyklos. Kai kurios švietimo įstaigos etatinio įvedimo klausimus išsprendė per pirmą mėnesį, kitos uždelsė, gal buvo ir nenoro. Geras grupės narių siūlymas keistis gerąja patirtimi, padėti vieni kitiems“, - Etatinio mokytojų darbo apmokėjimo koordinavimo darbo grupės posėdyje kalbėjo ministrė.

ELTA primena, kad neterminuotas švietimo darbuotojų streikas prasidėjo pirmadienį, lapkričio 12 dieną, 5 mokyklų pedagogų streiku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geriau

geriau portretas
??? kodel vaikus grobia?.. ogi 1 tai biznis 2 nebus vaiku nebus mokyklu ir mokytoju ir irgi biznis nereikes moket stai ir visa magnoliska politika kurios ir trumpas pavydetu.

Tevai

Tevai portretas
Įdomu, kokią streiko formą vykdo mokytojai. Namuose šiltai ar prie ministerijos? Spėju .... hm namuose prie šiltos kavos. sėkmės streikuojant.

tie patys mokytojai streikavo ,kad kuo greiciau butu

tie  patys  mokytojai  streikavo  ,kad  kuo  greiciau  butu portretas
pravestos lyberastines steponavicines reformos--dabar kada istaske milijardus -vaikai dudndukais vaiksto pagal naujas ugdymo programas ,o mokytaojai algu issvajotu nebegauna ...noretu dabar sugryzt prie ankstesniu priesstenonaviciniu reformu ....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių