Quantcast

Prezidentė džiaugiasi: Lietuvoje mažėja vaikų namų

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo jau tradicija tapusiame įvaikintus ir globojamus vaikus auginančių šeimų vasaros susitikime.

Daugiau nei 300 vaikų, jų globėjų ir tėvų iš visos šalies šventėje dalijosi  patirtimi, aptarė globos ir įvaikinimo procesus.

Pasak šalies vadovės, įvaikinti ar globoti vaiką – svarbus, atsakingas ir labai kilnus, kitus įkvepiantis poelgis. Gausus šventės dalyvių būrys – geriausias įrodymas, kad tokių žmonių atsiranda vis daugiau, ir šeimose gali augti vis daugiau vaikų.

Paskutiniais duomenimis, šalies šeimose globojami 5535 vaikai, pernai įvaikinti – 139. Globos institucijose šiuo metu dar auga 2660 vaikai, tačiau jau penktadalis jų gyvena bendruomeniniuose namuose. Per paskutinius kelerius metus institucijose augančių vaikų skaičius sumažėjo net trečdaliu (2013 m. – 3821 vaikas).

Siekiant tikslo Lietuva – be globos namų, jau veikia prezidentės inicijuotos įstatymų pataisos, skatinančios globą ir įvaikinimą – padvigubintos išmokos globėjams, sukurtos sąlygos įtėvius ir globėjus rengti kiekvienoje savivaldybėje, reglamentuota budinčių globotojų veikla ir kt.

Sukūrus teisinius įrankius nebeliko kliūčių savivaldybėms efektyviau ir sparčiau įgyvendinti globos įstaigų pertvarką, įvertinti realią padėtį ir parengti konkrečius socialinių paslaugų planus, juose numatant trūkstamas priemones, kad vaikai nebebūtų siunčiami į globos įstaigas, o su sunkumais susidūrusios šeimos laiku sulauktų profesionalios pagalbos.

Puikus institucinės globos pertvarkos pavyzdys yra ne tik didieji miestai Vilnius ir  Kaunas, bet ir Elektrėnai, Alytus, Visaginas, Kaišiadorys – šios savivaldybės metė visas pajėgas socialinių paslaugų sektoriui stiprinti ir aktyviai budinčių globotojų paieškai. Šiuo metu  Lietuvoje dirba jau  172 budintys globotojai, o jų šeimose saugiai  auga 227 vaikučiai.

Šalyje jau pertvarkytos 25 globos įstaigos, apie 500 vaikų iš didelių įstaigų perkelti į bendruomeninius vaikų globos namus, kur jie gyvena daug artimesnėje šeimai aplinkoje, mokosi socialinių įgūdžių, būtinų sėkmingam savarankiškam gyvenimui.

Šventėje prezidentė bendravo su šeimomis, padėkojo įtėviams ir globėjams už jų širdies šilumą ir pasiryžimą imtis atsakingo žingsnio. Šalies vadovė palinkėjo globojamus ar įvaikintus vaikus užauginti dorais, darbščiais, išsilavinusiais ir mylinčiais Lietuvą.

Savo namų duris pasiryžę atverti žmonės ne tik pasirūpino be tėvų globos likusiais vaikais, bet ir susibūrė į Įtėvių ir globėjų asociaciją. Savo veikla jie siekia padėti valstybinėms institucijoms tobulinti globos ir įvaikinimo tvarkas, dalintis patirtimi, padėti žmonėms, siekiantiems tapti įtėviais ir globėjais.

Renginio dalyviai buvo vaišinami ledais, jiems įteiktos dovanėlės, organizuotos pramogos ir žaidimai. Su vaikais žaidė Kakė Makė, pasirodymus surengė Lietuvos kariuomenė, Šaulių sąjunga, tarnybinius šunis pristatė Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro kinologijos valdybos pareigūnai, išrinktas gardžiausias šventės pyragas. Vaikai į orą paleido balionus su linkėjimais kiekvienam pasaulio vaikui augti šeimoje. Susitikime taip pat dalyvavo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriai atlikėjas Vidas Bareikis, dailininkai broliai Remigijus ir Algirdas Gataveckai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Andrius

Andrius portretas
Geras. Gerb Prezidente jai nezinojai Lietuvoj mazeja zmoniu. Gal todel ir vaiku maziau? Na as nesu labai apsisvietes jus ten protingi valdzioj esat. Sudarysit kokia komisija kad tai isiaiskintu is musu pinigu :D gal ir kada isiaiskinsit

AVD

AVD portretas
Nuostabi musu PREZIDENTE! Placiai pasaulyje pazista ja zmones, palaiko, gerbia, stebisi ir dziaugiasi jos sugebejimais atstovauti Lietuvai. Daznai spaudoje, interneto puslapiuose stebiu kitu saliu pilieciu siltus, nuosirdzius sveikinimus, palinkejimus ir balta pavyda, kad ne ju saliai atstovauja Dalia Gribauskaite. Gaila, kad musu salyje vis dar esama tokiu zmoniu (nesvarbu kokios tautybes), kurie savo sirdyse nesioja pavyda ir pykti, o is lupu sklinda nuodingas opiumas "liaudziai". Taciau tereikia zvigtereti i nuotraukas, kuriose Dalia bendrauja su vaikuciais, pamatyti jos svelnia, nuosirdzia sypsena ir vaiku reakcija jos atzvilgiu, kaip momentaliai pasklinda sviesios auros spindesys. Labai liudna , kad mano tevyneje Lietuvoje, tai matyti ir jausti ne kiekvienam duota ...

Kakė Makė

Kakė Makė portretas
"... pasirodymus surengė Lietuvos kariuomenė..." stai kuo uzsiima musu kariai! Trampas teisus: tokios salies nieks nenori ginti!
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių