Quantcast

Prezidentinės partijos strategiją projektuos architektas

Neeiliniame Liberalų demokratų partijos suvažiavime jos pirmininku dvejų metų kadencijai vakar Vilniuje išrinktas šiaulietis architektas

Neeiliniame Liberalų demokratų partijos suvažiavime jos pirmininku dvejų metų kadencijai vakar Vilniuje išrinktas 49 metų šiaulietis architektas Valentinas Mazuronis

Daugumai suvažiavimo delegatų - 466-iems Liberalų demokratų partijos (LDP) nariams balsavus už, 3 - prieš ir 44-iems susilaikius, V.Mazuronis perėmė partijos vairą iš sausį šalies Prezidentu išrinkto Rolando Pakso. Tapęs šalies vadovu, Paksas turėjo atsistatydinti iš LDP pirmininko posto, nes šalies Konstitucija draudžia valstybės vadovui dalyvauti partijų veikloje.

Varžovų neturėjo

“Partija neteko savo pirmininko, bet davė Lietuvai Prezidentą”, - sakė suvažiavime LDP pirmininko pirmuoju pavaduotoju patvirtintas parlamentaras Henrikas Žukauskas.

V.Mazuronis partijos pirmininko rinkimuose varžovų neturėjo. Į partijos pirmininkus pasiūlyti Vytautas Valevičius ir Seimo narys Henrikas Žukauskas atsiėmė savo kandidatūras.

Naujasis partijos pirmininkas, nuo sausio jai vadovavęs laikinai, paragino liberaldemokratus gausinti partijos gretas ir siekti pergalės artėjančiuose rinkimuose.

“Pasitikdami artėjančius Seimo rinkimus mes turime turėti 10-12 tūkst. narių ir tai turi būti ne statistai. (...) Mes privalome siekti ir sieksime pergalės Seimo ir Europos Parlamento (EP) rinkimuose”, - teigė suvažiavime V.Mazuronis.

Ambicingi planai

Šiuo metu per 3 tūkst. narių vienijanti LDP po rinkimų tapo viena populiariausių Lietuvoje. Seime ji turi aštuonių narių frakciją.

V.Mazuronis suvažiavime pareiškė, jog kituose Seimo rinkimuose turi laimėti ne mažiau kaip 50 mandatų 141 vietos parlamente.

“Tai nelengvas ir pakankamai ambicingas tikslas”, - pripažino jis.

2004 metų pavasarį Lietuvoje planuojama surengti rinkimus į Europos Parlamentą, tų pačių metų pabaigoje - į Seimą.

Vėliau surengtoje spaudos konferencijoje V.Mazuronis teigė, jog partija savarankiškai kels savo kandidatus ir birželį numatytuose naujų Seimo narių rinkimuose keturiose vienmandatėse apygardose.

“Į šiuos rinkimus dedame daug vilčių”, - sakė naujasis LDP pirmininkas. Pats jis teigė dar neapsisprendęs, ar dalyvaus Seimo rinkimuose. Kandidatus turėtų vėliau patvirtinti partijos taryba.

Ragino remti narystę Europos Sąjungoje

Rinkimus į Europos Parlamentą Lietuva rengs, jeigu gegužę vyksiančiame referendume rinkėjai pritars šalies stojimui į Europos Sąjungą (ES).

Tiek suvažiavime kalbėjęs buvęs partijos lyderis Prezidentas R.Paksas, tiek naujasis jos pirmininkas ragino liberaldemokratus aktyviai dalyvauti referendume ir balsuoti už narystę.

“Eikite į žmones ir kvieskite juos ateiti į referendumą, kvieskite juos balsuoti “už”, už savo ir savo vaikų ateitį”, - sakė prezidentas.

LDP suvažiavimas taip pat priėmė rezoliuciją, remiančią narystę ES.

Savo ruožtu, V.Mazuronis pareiškė, jog partija aktyviai “rems ir dalyvaus” įgyvendinant Prezidento programą.

Ryšį tarp partijos ir naujos Prezidentūros pažymėjo ir kai kurie kiti kalbėjusieji.

“Jeigu klys partija - žagsės Prezidentūra, jeigu klys Prezidentūra - kris partijos reitingai”, - sakė buvęs konservatorių partijos narys ir Šiaulių eksmeras Alfredas Lankauskas.

Dosniausias rėmėjas - Prezidento dešinėje

Narystę partijoje taip pat sustabdė Prezidentūroje pradėję dirbti partijos vadovybės nariai Remigijus Ačas, Gintaras Šurkus ir Dalia Kutraitė-Giedraitienė. Tačiau G.Šurkus suvažiavime teigė, jog, nors ir negalės balsuoti, “domėsis šita partija ir visada pasiūlys savo nuomonę”.

D.Kutraitę-Giedraitienę LDP apdovanojo “garbės aukso ženklu”, tačiau Prezidento patarėja suvažiavime nedalyvavo, kaip spėjama, dėl ligos.

Tokie apdovanojimai buvo skirti tik dviem asmenims. Antrasis apdovanotasis - dosniausias praėjusios prezidento rinkimų kampanijos rėmėjas bendrovės “Avia Baltica” vadovas Jurijus Borisovas, paaukojęs R.Pakso kampanijai 1,2 mln. litų.

Suvažiavimo metu J.Borisovas sėdėjo greta Prezidento iš dešinės. H.Žukausko teigimu, J.Borisovas yra LDP narys, priklauso partijos Antakalnio skyriui.

Nors R.Paksas suvažiavime teigė būsiąs prezidentu, kuris “sieks konsoliduoti visų partijų veiklą”, jis nevengė pademonstruoti simpatijų liberaldemokratams.

“Norėčiau tikėti, jog po dvejų metų šioje salėje sėdės ir 13-osios Vyriausybės ministrai”, - vylėsi Prezidentas.

Aistros dėl moterų ir atviro balsavimo

LDP neeiliniame suvažiavime partijos pirmininko siūlymu, be minėto H.Žukausko, taip pat buvo patvirtinti šeši pavaduotojai: V.Valevičius, Evaldas Lementauskas, Gediminas Petrauskas ir parlamentarai Vladas Žalnerauskas, Dailis Barakauskas bei Eugenijus Maldeikis. E.Maldeikis vadovauja Liberaldemokratų frakcijai Seime, tačiau partijos nariu jis tapo tik vasario 28 dieną.

Partijos pirmininkas, jo pavaduotojai bei atstovai iš dešimties apskričių sudarys 22 narių valdybą. Keturiolika valdybos narių buvo išrinkti slaptu balsavimu.

Kai kurios delegatės partijos vadovybėje pasigedo moterų. Į valdybą išrinkta tik vienas moteris.

“Mes gerąsias savo moteris paskolinome Lietuvai”, - spaudos konferencijoje sakė H.Žukauskas, patikslinęs, jog kalba apie Prezidentūrą.

Kai kurie suvažiavimo delegatai pasigedo ne tik moterų vadovybėje, bet ir demokratijos.

Vieną iš trijų prieš V.Mazuronį balsavusių suvažiavimo delegatų Pranciškų Vinicką papiktino tai, jog partijos pirmininkas buvo renkamas atviru balsavimu, o ne slaptu balsavimu, kaip numato įstatai.

“Įstatai buvo pažeisti”, - žurnalistams teigė P.Vinickas, siūlęs suvažiavimui pirmininką rinkti slaptu balsavimu.

Spaudos konferencijoje V.Mazuronis teigė manąs, jog renkant pirmininką pažeidimų nebuvo, nes balsuoti atvirai nusprendė suvažiavimas, kuris yra aukščiausias partijos organas.

Linkėjimai su potekstėmis

LDP suvažiavimo delegatus pasveikino gausus kitų partijų atstovų būrys.

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Česlovas Juršėnas liberaldemokratams linkėjo “neužmigti ant laurų”, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos pirmininkė Kazimiera Prunskienė - kartu formuoti “platų vidurio politinių jėgų bloką”, besivienijančių liberalų, centristų ir moderniųjų krikščionių demokratų vardu kalbėjęs Algimantas Čiupaila - sugrįžti į “liberalią šeimą”.

“Nuveikti tiek per metus tikrai nėra suspėjusi nė viena partija”, - sveikindamas liberaldemokratus pažymėjo A.Čiupaila.

LDP buvo įkurta prieš metus grupės buvusių Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) narių. Naujasis LDP lyderis V.Mazuronis taip pat yra buvęs liberalu.

LDP suvažiavimas prasidėjo nuo dokumentinio filmo, pasakojančio apie partijos žingsnius nuo jos įsikūrimo iki Prezidento inauguracijos.

BNS, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių