Quantcast

Prezidentė su komisijos nariais aptarė, kaip stiprinti teisėjų atranką

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su naujai paskirtais Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos nariais aptarė, kaip užtikrinti kokybišką teisėjų atranką ir stiprinti visuomenės pasitikėjimą teisine valstybe.

Penktadienį Prezidentūroje vykusiame susitikime D.Grybauskaitė akcentavo, jog vykdant teisėjų atranką, būtinas dėmesys ne tik dalykinėms, bet ir asmeninėms savybėms, turi būti vertinama pretendento motyvacija, pagarba žmogaus teisėms. Taip pat, anot šalies vadovės, būtina teisėjų atrankoje užtikrinti kandidatų konkurenciją, rotaciją bei užtikrinti, jog nebeliktų teismų vadovų protekcijos saviems padėjėjams.

„Teismas ne retai yra paskutinė viltis, kur žmogus gali būti apgintas. Nuo teisėjo priklauso visuomenės tikėjimas valstybe. Todėl tik profesionalūs ir padorūs žmonės verti teisėjo pareigų", - sako prezidentė, cituojama spaudos tarnybos pranešime.

Rugsėjo 19-osios dekretu pretendentų į teisėjus atrankos pirmininko pareigas antrai kadencijai prezidentė paskyrė psichoterapeutą Eugenijų Laurinaitį. Į Komisiją taip pat deleguoti psichologas Virginijus Lepeška, žurnalistas Šarūnas Černiauskas, ekonomistas Nerijus Mačiulis bei trys teisėjai - Olegas Fedosiukas, Dalia Kačinskienė ir Skirgailė Žalimienė.

Komisija yra Prezidento patariamoji institucija, kuri padeda formuoti teisėjų korpusą. Skirdama teisėjus, prezidentė atsižvelgia į Komisijos rekomendacijas, taip pat su kiekvienu kandidatu į teisėjus susitinka asmeniškai.

Pretendentų į teisėjus atrankos komisiją sudaro keturi visuomenės atstovai ir trys teisėjai. Jie skiriami trejiems metams prezidentės dekretu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių