Quantcast

Prezidentė: „Misija Sibiras“ – išskirtinė pilietiškumą skatinanti iniciatyva

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį pakvietė pusryčių po ilgos kelionės į Lietuvą grįžusius ekspedicijos „Misija Sibiras“ dalyvius.

Ankstyvą penktadienio rytą tiesiai iš Vilniaus geležinkelio stoties į Prezidentūrą atvykę jaunuoliai dalijosi įspūdžiais, šalies vadovei pasakojo apie nuveiktus darbus, sutiktus iki šiol Sibire gyvenančius lietuvius, pranešė Prezidentūros spaudos tarnyba.

„Misija Sibiras“ – išskirtinė iniciatyva, skatinanti patriotiškumą ir pilietiškumą. Šios jaunų žmonių ekspedicijos turi didelę vertę – jos ragina nepamiršti skaudžios mūsų tautos istorijos ir primena, kokį ilgą ir sunkų kelią nuėjo mūsų valstybė. Jūsų misija Sibire tik prasidėjo, dabar nešite žinią per Lietuvą apie tai, ką pamatėte, sužinojote ir supratote“, – pranešime cituojama šalies vadovė.

Pasak D.Grybauskaitės, labai svarbu, kad „Misija Sibiras“ sulaukia tokio didelio jaunų žmonių susidomėjimo. Per devynerius projekto gyvavimo metus dalyvio anketą užpildė daugiau nei 10 tūkst. žmonių, lietuvių tremties ir įkalinimo vietose jau apsilankė 13 ekspedicijų. Tai rodo, kad Lietuvos jaunimui rūpi šalies praeitis, o kartu ir jos ateitis, pažymi Prezidentūra.

Šiais metais per dvi ekspedicijos savaites „Misija Sibiras“ dalyviai aplankė Rusijos Krasnojarsko srityje esančias gyvenvietes: Zyrianką, Jeniseiską, Strelką, Saviną, Zacharovką, Mamotovą, Piskunovką, Lesosibirską, kuriose kadaise buvo apgyvendinti iš Lietuvos prievarta atvežti žmonės. Projekto dalyviai tvarkė apleistas lietuvių kapines, patys gamino ir statė kryžius, bendravo su tose gyvenvietėse tebegyvenančiais tautiečiais.

Tryliktoji ekspedicija „Misija Sibiras“ iš Lietuvos išvyko liepos 17-ąją, Pasaulio lietuvių vienybės dieną, ir grįžo penktadienį. Misijoje dalyvavo 15 jaunų žmonių.

„Misija Sibiras“ vyksta jau devintus metus. Per šį laiką dvylika jaunimo ekspedicijų sutvarkė apie 100 lietuviškų kapinių, susitiko su Sibire vis dar gyvenančiais lietuviais.

Per sovietų okupaciją 1940-1952 metais į lagerius ir tremtį išvežta 275 tūkst. Lietuvos gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lopui

lopui portretas
tik tinginiai ir nevykeliai dirba uz minimuma

darbo uzmokescio minimuma didinkite

darbo uzmokescio minimuma didinkite portretas
mes visi laabai pilietiski kas gyvename Lietuvoje, mylima sali ir valdovus, bet laabai mazas darbo uzmokescio minimumas ir dideja vis kainos maisto ir mokesciai neatitinka su darbo uzmokesciu aritmetika nesueina
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių