Quantcast

Valstybės jubiliejaus proga – apdovanojimai 100 nusipelniusių žmonių

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė valstybės atkūrimo 100-mečio proga už nuopelnus Lietuvai ir mūsų šalies vardo garsinimą pasaulyje valstybinius apdovanojimus įteikė 100 Lietuvos ir užsienio valstybių piliečių.

„Jau rytoj įžengsime į naują, atkurtos Lietuvos šimtmetį. Mūsų šalis skaičiuoja tūkstančius metų savo istorijos, tačiau būtent šiandieninė Lietuva yra girdima, matoma, gerbiama ir kaip niekada turi daug draugų. Ir tai įrodė savo darbais mūsų partneriai ir draugai, kai iškilo grėsmė išorėje, kad mes esame ne vieni. Didžiuojuosi, kad Lietuva būtent tokia, kad Lietuva gali pasitikėti savo ateitimi, savo žmonėmis, nes jūs ir esate visa Lietuva“, – sakė prezidentė.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi apdovanotas Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjas, buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris.

Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi apdovanotas Lietuvos kariuomenės vadas, generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didysis kryžius įteiktas Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo pirmininkui Dainiui Žalimui.

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, Europos Sąjungos Teisingumo Teismo teisėjas ir buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Egidijus Jarašiūnas, taip pat architektas restauratorius, ilgametis K. Donelaičio draugijos ir Tautos fondo atstovybės Lietuvoje pirmininkas ir Lietuvos valdovų rūmų atstatymo projekto mokslinis vadovas, Vilniaus arkikatedros tyrinėtojas ir lobyno atradėjas Kazys Napaleonas Kitkauskas apdovanoti ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi apdovanoti kunigas, disidentas, ilgametis katalikų radijo „Mažosios studijos“ laidų autorius, rašytojas Julius Sasnauskas. Taip pat šis ordinas skirtas Portugalijos kariuomenės vadui Arturui Nevesui Pinai Monteiro, Vokietijos kariuomenės vadui Volkeriui Wiekeriui.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi apdovanoti gydytojai: Kauno klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovas profesorius daktaras Rimantas Benetis ir ilgametė Vilniaus universiteto Stomatologinės klinikos ir Medicinos fakulteto Odontologijos instituto vadovė Irena Balčiūnienė. Šiuo ordinu taip pat apdovanotas biochemikas Saulius Klimašauskas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Saulius Urbanavičius.

Smuikininkui, muzikos kritikui ir pedagogui Jurgiui Rimui Dvarionui, etnomuzikologei ir žurnalistei Zitai Kelmickaitei bei Japonijos medicinos tyrimų ir plėtros agentūros prezidentui Makoto Suematsu įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžius.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi apdovanoti gydytojai Giedrimantas Bernotas, Stasė Belickienė, Pranas Gurskas, Virginijus Jakutis, Vytautas Kasiulevičius, Liudvika Knizikevičienė, Vytautas Kuzminskis, Audronė Marcinkutė, Juozas Sakalauskas, Gintaras Valinčius, Juozas Ruolia, taip pat viešosios įstaigos „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas, tarptautinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas. Apdovanoti ir poetas, literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas, kompozitorius Vaclovas Paketūras, istorikas Rimvydas Petrauskas, mokslininkas Gintaras Valinčius.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius įteiktas istorikui Arvydui Anušauskui, dailininkui ir aktyviam Vilniaus geto atminties puoselėtojui Samueliui Bakui, dirigentei ir Birmingamo simfoninio orkestro muzikos direktorei Mirgai Gražinytei, kompozitoriui Teisučiui Makačinui, ilgamečiam lazerinių technologijų kūrėjui Algirdui Juozapavičiui, pažangių idėjų rėmėjui ir skleidėjui Vladui Lašui, karo istorikui Valdui Rakučiui, Viešųjų pirkimų tarnybos direktorei Dianai Vilytei, „Western Union“ padalinio Lietuvoje vadovui ir Lietuvos, kaip patrauklios valstybės užsienio investicijoms, pozicijų pasaulyje stiprintojui Šarūnui Šuipiui.

Žurnalistams Šarūnui Černiauskui, Jolantai Kryževičienei, Sofijai Lapėnienei, Indrei Makaraitytei, Dovydui Pancerovui, Aurimui Peredniui, Vykintui Pugačiauskui, Vaidui Saldžiūnui ir Dainiui Sinkevičiui įteiktas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medalis. Šis apdovanojimas taip pat įteiktas aktoriui ir laidos „Gustavo enciklopedija“ autoriui ir režisieriui Audriui Rakauskui, Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotojai Jūratei Šovienei.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanotas Šiaulių choro „Dagilėlis“ meno vadovas ir dirigentas Remigijus Adomaitis, poetas, publicistas Alfonsas Bukontas, ilgametis projekto „Misija Sibiras“ ekspedicijų vadovas Arnoldas Fokas, startuolio „TRAFI“ įkūrėjas Martynas Gudonavičius, režisierius Audrius Juzėnas, poetas Sergejus Kanovičius, kompozitoriai Andrius Kulikauskas ir Linas Rimša, aktorė Birutė Marcinkevičiūtė, režisierė Neringa Medutytė, festivalio „Kino pavasaris“ iniciatorė Vida Ramaškienė.

Sausio 13-osios atminimo medaliai įteikti keturiems 1991 m. Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos rūmų ir kitų svarbių valstybės objektų gynyboje dalyvavusiems asmenims: Eugenijui Botyriui, Vitalijui Grabauskui, Romualdui Joniui, Antanui Vankovui.

Valstybės atkūrimo dieną už drąsą, sumanumą ir ryžtą gelbstint žūvančius žmones, nepaisant pavojaus savo gyvybei, buvo apdovanotas dvylikametis Arminas Ivkovas, iš degančio namo išgelbėjęs savo dvejų metų seserį, ir ugniagesys Arūnas Jančiūra, iš degančio automobilio išgelbėjęs vyriškį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asara

asara portretas
reiksminga nuotrauka, tiesiai i desimtuka, be zodziu, ziurek ir dziaukis.Dieve, apsaugok Kedyte

raimundas

raimundas portretas
"Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi apdovanotas Lietuvos kariuomenės vadas, generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas." - čia gal už auksinių šaukštų aferą ?

Anonimas

Anonimas portretas
Šutvė fui.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių