Quantcast

Prezidentė apdovanojo žydų gelbėtojus

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanojo Lietuvos piliečius, kurie Antrojo pasaulinio karo metais, nepaisydami mirtino pavojaus sau ir savo šeimai, gelbėjo žydus nuo nacių genocido. Iš jų 44 asmenims valstybinis apdovanojimas suteiktas po mirties.

Ceremonijos pradžioje Prezidentė pakvietė susirinkusiuosius tylos minute pagerbti buvusio Izraelio Prezidento, Nobelio Taikos premijos laureato ir netoli Vilniaus gimusio litvako Shimono Pereso atminimą.

„Šiandien praradome žmogų, kuris yra brangus pasaulio taikai, visai žmonijai ir Lietuvai. Šį rugsėjį išlydime jau antrą litvaką. Ką tik atsisveikinome su profesoriumi Leonidu Donskiu“, – sakė Prezidentė.

Šalies vadovė pabrėžė, kad tragiškoje Antrojo pasaulinio karo istorijoje žydų gelbėtojai, gelbėję gyvybes visoje Lietuvoje, yra ryškus šviesos spindulys.

„Visos gelbėjimo istorijos sukrečia. Jos liudija apie žmonių gebėjimą pasiaukoti. Dėl kito žmogaus, dėl svetimos šeimos vaiko – kaip dėl savo. Rizikuoti viskuo, kas pačiam be galo svarbu ir brangu“, – sakė Prezidentė.

Pasak Lietuvos vadovės, gyvenime beveik visada esama pasirinkimo. Jo būta ir tomis Antrojo pasaulinio karo dienomis.

„Tie drąsūs vyrai ir moterys galėjo nerizikuoti. Išlikti saugūs – tyliai stebėti arba iš viso apsimesti, kad nepastebi ir negirdi, kas vyksta aplinkui. Tačiau gelbėtojai matė tik vieną įmanomą kelią – atverti savo namų duris, pasidalinti pastoge, duonos kąsniu, širdies šiluma. Ir visa tai – žiauriausiomis karo aplinkybėmis. Aukščiau jų iškeliant žmogiškumą, užuojautą ne žodžiu, o veiksmu“, – pabrėžė Prezidentė.

Prezidentė palinkėjo visiems Lietuvos žmonėms didžiuotis žydų gelbėtojų dvasios kilnumu, drąsa ir saugoti jų tylių žygdarbių atminimą.

Šiemet rugsėjį minimos 75-osios Holokausto metinės. Visoje Lietuvoje įvyko atminties maršai, kuriais pagerbtas nacių okupacijos metais žiauriai išžudytų žydų



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal

gal portretas
gal prezidente galetu pasidometi kodel rasu kapinese palaidotiems tarpukariu nuo suzeidimu mirusiems kariams neskirta lesu jukapams sutvarkyti ir pagerbti ju atminima vyriausias ginkluotoju pajegu vadas turetu rupintis savo zuvusiais ir nuo suzeidimu mirusias pavaldiniais

NA NA

NA   NA portretas
ką jau padarysi ____Prezidentė jau ir žydų patikėtinė , o kada Lietuva ,,,sėkmės , devyni darbai dešimtas badas___teks Lietuvai lakstyti paskui savo prezidentę, ,kad neužmirštu ,,,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių