Quantcast

Prezidentė apdovanojo žydų gelbėtojus

  • Teksto dydis:

Lietuva visais laikais gynė savo piliečius, penktadienį apdovanodama Antrojo pasaulinio karo metais nuo nacių genocido žydus gelbėjusius žmones sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Žydus per Antrąjį pasaulinį karą gelbėję lietuviai surišo ilgametę žydų ir Lietuvos draugystę amžinu mazgu. Pavienių drąsuolių, šeimų ar ištisų kaimų žygdarbiai tik įrodė, kad Lietuva neskirsto savo piliečių pagal tautas ar religijas. Lietuva net atšiauriausiais laikais gina tuos, kuriems yra tapusi Tėvyne“, - ceremonijoje kalbėjo šalies vadovė.

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiais D.Grybauskaitė savo dekretu Lietuvos žydų genocido atminimo dienos proga apdovanojo maždaug 50 asmenų, daugumai jų valstybės apdovanojimai skirti po mirties.

„Šiandien atiduodame pagarbą žmoniškumui, kuris nepaisė režimų ir karų. Lenkiame galvas prieš tuos, kuriems kaimyno, artimo ar visiškai nepažįstamo žmogaus gyvybė buvo svarbesnė už savo paties saugumą“, - įteikdama apdovanojimus žydų gelbėtojams ir jų artimiesiems sakė prezidentė.

Tokie apdovanojimai jau suteikti šimtams žydų gelbėtojų.

Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena minima rugsėjo 23-ąją.

Vykstant karui naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių