Quantcast

Premjeras: politinių sandorių dėl kalbos nėra

Premjeras Algirdas Butkevičius tvirtina, jog politinių sandorių dėl galimybės dokumentuose pavardes rašyti originalo rašyba nėra.

„Aš nenoriu komentuot prezidentės pasisakymų, bet to (sandorių - red.) nėra ir nebus“, - ketvirtadienį interviu Žinių radijui premjeras atsakė į klausimą, kaip vertina prezidentės Dalios Grybauskaitės pasisakymą, kad lietuvių kalba negali būti politinių sandorių ar sandėrių objektu.

„Mes įgyvendinsim įstatymus, kurie įgyvendinami vadovaujanti tarptautine teise, ir niekam jokių pataikavimų nebuvo, nėra ir nebus, bet mes turim gerbt visus Lietuvos piliečius“, - kalbėjo premjeras.

Prezidentė D.Grybauskaitė, komentuodama Seime įregistruotus projektus dėl pavardžių nelietuviškais rašmenimis rašybos dokumentuose, pasakė, kad „lietuvių kalba negali būti politinių sandorių, sandėrių objektu“.

Parlamente registruoti du įstatymų projektai pavardžių rašybos asmens dokumentuose.

Socialdemokratų atstovų Irenos Šiaulienės ir Gedimino Kirkilo teikiamu Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose projektu siūloma pagrindiniame paso puslapyje leisti originalią pavardės rašybą nelietuviškais lotyniško pagrindo rašmenimis.

Šis projektas Seimo posėdžių sekretoriate registruotas premjero socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus susitikimo su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku išvakarėse.

Alternatyviu grupės Seimo narių įregistruotu projektu siūloma įteisinti originalią nelietuvišką vardų ir pavardžių rašybą asmens tapatybės dokumentų papildomame puslapyje.

Originalios pavardžių rašybos siekia lenkų tautinė mažuma, kuri taip pat nori ir lenkiškos vietovardžių rašybos tautinių mažumų gyvenamuose regionuose. Lietuvos ir Lenkijos santykiai pastaruosius kelerius metus buvo įtempti dėl skirtingai vertinamos tautinių mažumų situacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai ir

tai ir portretas
gerbkim ne tik lenkus, bet ir totorius, kiniečius, graikus ir pan. Ir nereikia rodyti nuolankumo ten, kur neprivalu. Be to, nereikia žadėti, jei nežinai, ar įvykdysi. Tai kur pasidėjo tie gudragalviai referendumų smanytojai? Kodėl nekeliamas tų lenkų pavardžių rašymo taisyklių referendumas? Tuomet, kaip tauta nuspręs, taip ir bus. Tomaševskis laksto po maskvą, lenkiją, Briuselį ir dergia Lietuvą, už tai gal gauna kokių dividendų? O mes nuolankiai nusileidžiame tam antivalstybininkui.

Savas

Savas portretas
Kad mus gerbtu kiti, pirmiausia reikia gerbti paciam save.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių