Quantcast

Premjeras: dėl referendumo Seimas turi kreiptis į Konstitucinį Teismą (papildyta)

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį pareiškė, kad Seimas turėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą, prašydamas išaiškinimo, ar referendumas dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams nepažeistų valstybės Konstitucijos.

"Mes turime gerbti kaip demokratinė šalis žmonių išsakytą valią, bet mes kaip politikai, aš manau, turime kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad mums duotų išaiškinimą, ar tokie sprendimai, jei jie bus priimti, neprieštarauja Konstitucijai", - Žinių radijui sakė ministras pirmininkas.

Vyriausioji rinkimų komisija pirmadienį paskelbė, kad iniciatoriai pateikė daugiau kaip 300 tūkst. Lietuvos piliečių parašų, kurie reikalingi referendumui paskelbti.

A.Bukevičius ketvirtadienį tiesiai neatsakė į žurnalisto klausimą, ar referendumas įvyks. "Jūs labai griežtai iškėlėte klausimą. Galiu pasakyti, kad Seimas pradės svarstyti Vyriausiosios rinkimų komisijos pasiūlymą", - atsakė premjeras. Pasak jo, svarstant svarbios bus Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto ir Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvados.

Įstatymas numato, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos išvadą gavęs Semas artimiausiame posėdyje turi svarstyti referendumo paskelbimo datos klausimą.

Įstatyme taip pat yra nuostata, kad jeigu Seimo sudaryta ekspertų grupė padaro išvadą, kad piliečių reikalavime paskelbti referendumą teikiamas sprendimo tekstas gali neatitikti Konstitucijos, Seimas šią išvadą turi paskelbti visuomenei, tačiau ši išvada negali būti pagrindas neskelbti referendumo.

Kita vertus, referendumo kritikai atkreipia dėmesį į sausį paskelbtą Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kad nepakeitus konstitucinio akto dėl Lietuvos narystės ES "negali būti daromos tokios Konstitucijos pataisos, kuriomis būtų paneigti Lietuvos narystės ES įsipareigojimai".

Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galios. Tuo tarpu iniciatyvinė grupė siūlo rengti referendumą, kuriuo būtų siūloma tokį draudimą įrašyti į Konstituciją.

Referendumu taip pat siūloma nuo 300 tūkst. iki 100 tūkst. parašų nuleisti kartelę referendumams skelbti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Deyt

Deyt portretas
Mes rinkome seima, o ne ta konstitucini teisma! Kodel viska sprendzia tas konstitucinis teismas, mes jo neigaliojome!!!

ar premjeras

ar premjeras portretas
idiotas?

kolka

kolka portretas
konstitucinis teismas ipareigojo valdzia grazint nusavintus atlyginimus ir pensijas, bet nenurode kam.o ponai pasikele is karto.kam teismas ir kam valdzia , jeigu ji daro ka nori?tauta vietoj tualetinio popieriaus.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių