Quantcast

Politologas: alternatyvos „Gazprom“ atsiradimas sveikintinas, kainą vertinti anksti

  • Teksto dydis:

Politologas Ramūnas Vilpišauskas sako, kad Lietuvos pasirašyta sutartis su Norvegijos įmone „Statoil“ dėl suskystintų gamtinių dujų tiekimo mažina Lietuvos priklausomybę nuo Rusijos ir sudaro galimybės derėtis dėl geresnių kainų iš bendrovės „Gazprom“, tačiau sutartą kainą vertinti kol kas anksti.

„Pats faktas, jog atsiranda alternatyva tiekimui iš Rusijos, jau yra sveikintinas, jis turėtų sumažinti šiuo metu egzistuojančią priklausomybę nuo gamtinių dujų tiekimo iš Rusijos bei sustiprinti Lietuvos derybines galias santykiuose su Rusija“, - BNS ketvirtadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius R.Vilpišauskas.

„Antras svarbus dalykas yra kaina ir kiek ji iš tiesų yra konkurencinga bus galima spręsti tik tada, kada prasidės gamtinių dujų tiekimas per SGD terminalą ir kada bus galima palyginti siūlomas kainas bei įvertinti pačią kainodarą“, - teigė jis.

Pagal ketvirtadienį pasirašytą penkerių metų sutartį, „Statoil“ nuo 2015 metų kasmet Lietuvai tieks po 540 mln. kubinių metrų gamtinių dujų. Preliminariai skaičiuojama, kad sutarties vertė sieks 2,5 - 3 mlrd. litų, ji priklausys nuo Britanijos gamtinių dujų biržosBNP indekso.

R.Vilpišausko vertinimu, sutartis su Norvegijos kompanija leidžia tikėtis, kad dujų tiekimu nebus manipuliuojama politiniais tikslais.

„Manau, tai galima sieti su didesniu patikimumu, galima tikėtis, kad gamtinių dujų tiekimas nebus siejamas su politiniais tikslais ir juo nebus manipuliuojama, kaip nevengia elgtis tiekėjai iš Rusijos. Šiuo atžvilgiu galima tikėtis didesnio prognozuojamumo, bet, kaip sakiau, konkurencingumo klausimas taps aiškesnis tada, kai pradės veikti SGD terminalas ir galima bus palyginti kainas jau praktikoje“, - dėstė R.Vilpišauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ljcgh

ljcgh portretas
Reikia stengtis, kad ateityje, "Gazprom" Lietuvoje isnyktu amziams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių