Quantcast

Po incidento pasienyje siūlo aiškiau nustatyti ginklo naudojimo taisykles

  • Teksto dydis:

Po rugpjūtį įvykusio incidento, kai pasienyje buvo nušautas kontrabanda įtariamas jaunuolis, Vidaus reikalų ministerija parengė teisės aktų pataisas, kurios tiksliau nustato, kada pareigūnai gali panaudoti šaunamąjį ginklą.

Įstatymų pataisose numatyta, kad „šaunamasis ginklas ir sprogmenys gali būti panaudoti tik išimtiniais atvejais, kai tai neišvengiamai būtina ir kitos prievartos priemonės yra neveiksmingos arba kyla neišvengiamas pavojus asmens gyvybei ar sveikatai“.

Sulaikant transporto priemonę, šaunamąjį ginklą būtų galima panaudoti tik tada, „jeigu jos vairuotojas ar kiti transporto priemonėje esantys asmenys savo veiksmais sudaro neišvengiamą pavojų pareigūno arba kito asmens gyvybei“.

Pataisose taip pat tikslinamos psichinės ir fizinės prievartos sąvokos, numatoma, kad fizinė prievarta ir specialiosios priemonės turėtų būti naudojamos tik tada, kai psichinė prievarta buvo arba neveiksminga, arba negalima.

Vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio teigimu, skirtinguose dabar galiojančiuose įstatymuose numatyti nevienodi specialiųjų priemonių, šaunamojo ginklo ir sprogstamųjų medžiagų panaudojimo pagrindai, todėl pareigūnams kyla pavojus netinkamai pasirinkti naudojamos prievartos rūšį ar formą.

VRM pranešime spaudai teigia, kad pataisos parengtos „intensyviai bendradarbiaujant“ su Prezidentūros atstovais.

„Naujos šaunamojo ginklo panaudojimo taisyklės visų pirma leis efektyviai apsaugoti mūsų visuomenę – tai svarbiausia. Kalbant apie pareigūnus – jos užtikrins tinkamą bei kokybišką jiems priskirtų funkcijų atlikimą“, - pranešime spaudai teigė S.Skvernelis.

18-metis Alytaus gyventojas buvo nušautas rugpjūčio mėnesį, pasienyje su Baltarusija ties Druskininkais persekiojant du įtariamų kontrabandininkų automobilius. Vieną iš automobilių sulaikius Leipalingyje, ant galinės sėdynės rastas sužeistasis, jis vėliau mirė ligoninėje.

Prezidentė iš karto po šio įvykio pareiškė, kad ginklo panaudojimas buvo perteklinis, o šis atvejis rodo „nekokybišką mūsų pasienio funkcijų atlikimą“. Kiek vėliau ji sušvelnino savo poziciją, sakydama, kad „jokiu būdu negalima stoti nei į vieną, nei į kitą pusę“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kam,

Kam, portretas
iš vis, pareigūnui šaunamasis ginklas? Mano manymu, sienos saugotojai, policininkai, vidaus pajėgos ir t.t. turėtų būti, daugių daugiausiai, "apginkluotos" timpomis (ragatkėmis su popieriniais "šovinukais") bei kvepiančių gėlių puokštėmis ir, bandant sulaikyti tariamąjį pažeidėją, įsitikinti ar pastarasis nealergiškas gėlių skleidžiamam dvelksmui...Taip ir toliau, "Lietuva, Tėvyne mūsų..."
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių