Quantcast

Perspėja neskubėti lipti ant ledo (nuskendo jau 6 žmonės)

Sinoptikai perspėja, kad vandens telkiniuose pradėjusi formuotis ledo danga dar nėra saugi. Ugniagesiai gelbėtojai primena, kad lipti ant ledo galima tik įsitikinus, jog jis pakankamai tvirtas.

Nuo naujų metų dėl neatsargaus elgesio vandens telkiniuose Lietuvoje nuskendo 6 žmonės. Du iš jų žuvo, įlūžus ledui.

Pareigūnai perspėja, kad ledas laikomas tvirtu ir išlaikančiu žmogų, jeigu jo storis siekia daugiau nei 7 centimetrus. Grupė žmonių ant ledo turėtų lipti tik tuomet, jei jo storis nemažesnis kaip 12 centimetrų.

Tvirtas ledas yra mėlyno arba žalio atspalvio, o trapus, plonas ledas būna tose vietose, kur matosi įšalusios medžių šakos, nendrės. Nesaugios ir tos ledo vietos, kur įteka upeliai, matosi balos.

Specialistai primena, kad poledinės žūklės mėgėjai privalo turėti specialius smaigus, kurie padėtų išlipti ledui įlūžus, gelbėjimosi liemenę bei virvę su svareliais.

Neišvengus nelaimės ir įlūžus į ledą patariama ropštis ant ledo paviršiaus plačiai ištiesus rankas. Atsistoti galima tik pasiekus krantą.

Pastebėjus įlūžusį asmenį svarbu kuo skubiau kviesti pagalbą ir atsargiai prisiartinus prie eketės jam ištiesti pagalį, lentą ar kitą daiktą, į kurį būtų patogu įsikibti.


Šiame straipsnyje: netvirtas ledaspavojus gyvybei

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių