Quantcast

Pernykštės žolės deginimas – nusikaltimas gamtai

  • Teksto dydis:

Šiltėjant orams pradėjo siautėti žolės degintojai. Kiekvieną pavasarį šalyje, daugiausia Rytų Lietuvoje, tyčia padegama nemažai pernykštės nenušienautos žolės plotų. Dėl to kyla ir beveik visi pavasariniai miško gaisrai. Pernai ugniagesiai 2677 kartus vyko gesinti degančios žolės ir 147 kartus – ražienų.

Gamta patiria milžiniškų nuostolių. Degančiose pievose žūsta vabzdžiai ir kiti gyvūnai, čia perintys paukščiai. Nuo liepsnojančios žolės ugnis neretai persimeta į miškus, durpynus, gyventojų sodybas, ūkinius pastatus. Degančiose pievose beveik kasmet žūsta žmonės. Per pastaruosius penkerius metus tokių gaisrų metu žuvo dešimt gyventojų. Pernai degindamas žolę žuvo vienas žmogus, o trys buvo sužaloti.

Už žolės deginimą gresia administracinė atsakomybė. Piliečiai gali būti nubausti nuo 200 Lt iki 1000 Lt bauda, pareigūnai – nuo 400 Lt iki 1200 Lt. Aplinkosaugininkai pernai nustatė 28 pernykštę žolę deginusius asmenis, jiems skirta 2400 litų administracinių baudų. Pažeidėjams tenka ne tik sumokėti baudą, bet ir atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri kartais siekia ne vieną tūkstantį litų. Jeigu žemės savininkai, jos naudotojai ir valdytojai savo žemėje pastebėjo žolės gaisrą ir nesiėmė priešgaisrinės apsaugos priemonių, jiems gresia nuo 100 Lt iki 600 Lt bauda.

Baudžiama ir už nukritusių medžių, lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų deginimą, pažeidžiant aplinkos apsaugos reikalavimus. Už šiuos pažeidimus piliečiams gali būti skiriama nuo 100 Lt iki 800 Lt bauda, o pareigūnams – nuo 200 Lt iki 1000 litų. Už ražienų, nenupjautų ir nesugrėbtų žolių, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimą piliečiai gali būti baudžiami nuo 200 Lt iki 1000 Lt, o pareigūnai – nuo 400 iki 1200 Lt baudomis.

Aplinkos ministerija kviečia visus gyventojus atsakingai elgtis su ugnimi atvirose teritorijose, miškuose, nedeginti pernykštės žolės, laužus kurti nustatytose vietose, stebėti, kad nuo jų neužsidegtų žolė ar miško paklotė, nepalikti neužgesintų laužų. Apie pastebėtus degančius pievų plotus ar miškus reikia nedelsiant informuoti priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybą, aplinkosaugininkus, policiją, savivaldybės administraciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.......

....... portretas
Na aišku,gaila,kad kartu ir erkes sudegs,ir visi kiti parazitai

...

... portretas
ne baudos juokingos, o vokieciai nedegina pernykstes zoles, nes ten jos nera: Laukai, pievos rudeni NUSIENAUJAMI, o ne deginami pernyksciai sabakstynai kaip pas mus

jei

jei portretas
pernykstes zoles deginima susieja su kruveles nukritusiu lapu darze sudeginumu, tai EINA NAfik, toks pat paziuris ir baudos tik sukelia atvirkscia reakcija: NEPAGARBĄ gamtosaugai, administracinem baudom, PAREIGUNAMS, kurpiantiems tokius istatymus.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių