Quantcast

Pataisos dėl žurnalistų etikos komisijos pertvarkos grįžta į komitetą

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį nusprendę grąžinti komitetui svarstyti Visuomenės informavimo įstatymo pataisas dėl žurnalistų etikos savireguliacijos pertvarkos.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkė Audronė Pitrėnienė pranešė, kad priėmimo metu pritarta projektą iš esmės keičiančioms nuostatoms, tad svarstymo procedūrą reikia pradėti iš naujo.

Tokiam siūlymui pritarė 65 parlamentarai, prieš buvo 36, susilaikė 6 parlamentarai. Už projekto svarstymą iš naujo balsavo visų frakcijų atstovai, išskyrus konservatorius bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovus.

Seimas praėjusią savaitę pradėjęs įstatymo priėmimo procedūrą pritarė konservatorių Jurgio Razmos bei Vilijos Aleknaitės-Abramikienės pasiūlymui, kad į naujai formuojamos Visuomenės informavimo etikos asociacijos steigėjus būtų įtraukta Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferencija. Tokios pataisos sulaukė žiniasklaidos organizacijų pasipriešinimo.

Pasak žiniasklaidos atstovų, taip iš esmės buvo sugriauta esminė įstatymo pakeitimų idėja - sukurti efektyvią ir profesionalią žiniasklaidos savireguliacijos sistemą, kuri neatstovautų nė vienai politinei, religinei ar kokiai kitai visuomeninei grupei, konkuruojančiai savo idėjomis su kitomis panašiomis organizacijomis.

„Tokiu skubotu pasiūlymu buvo sukurtas beprecedentis atvejis, kai vienos religinės konfesijos atstovas dėl visiškai neaiškių priežasčių prievarta įtrauktas į žiniasklaidos ir žurnalistų asociacijos steigėjų sąrašą“, - teigiama pareiškime, kurį pasirašė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos pirmininkas Dainius Radzevičius, Internetinės žiniasklaidos asociacijos prezidentė Aistė Žilinskienė, Lietuvos radijo ir televizijos asociacijos prezidentė Zita Sarakienė, Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos direktorė Rasa Navickienė.

Seime svarstomos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos iš esmės pertvarko Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją - vietoj jos veiktų Visuomenės informavimo etikos asociacija, kurią būtų įpareigotos įsteigti Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos žurnalistų draugija, Interneto žiniasklaidos asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija, Regioninių televizijų asociacija, Lietuvos kabelinės televizijos asociacija, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija. Konservatorių siūlymu į šį sąrašą buvo įtraukta ir Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferencija. Vyskupai turi savo atstovą ir šiuo metu veikiančioje Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijoje, tačiau joje šalia žiniasklaidos atstovų narius deleguoja ir visuomeninės organizacijos.

Visuomenės informavimo įstatymo pataisų projekte numatyta, kad asociacijos veikla būtų finansuojama iš metinių įmokų už transliavimo ir retransliavimo licencijas.

Taip pat siūloma sukurti Visuomenės informavimo etikos komisiją, kuri būtų kolegialus asociacijos sprendimus priimantis organas, į jį asociacijos nariai deleguotų po vieną savo atstovą trejų metų kadencijai. Komisija nagrinėtų profesinės etikos pažeidimus, asmenų skundus dėl viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų veiklos, taip pat nagrinėtų viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų tarpusavio ginčus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių