Quantcast

Pasigedo konkurencijos: Druskininkų savivaldybė turės nutraukti konkursą

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) įpareigojo Druskininkų savivaldybę nutraukti turistams skirtos interneto svetainės bei mobiliosios aplikacijos kūrimo konkursą, nes jame pasigedo konkurencijos.

Savivaldybė tinklalapį ir aplikaciją išmaniesiems telefonams už maždaug 260 tūkst. eurų norėjo sukurti siekdama padidinti pietų Dzūkijos gamtos ir kultūros paveldo objektų lankomumą ir žinomumą. Tam ketinama panaudoti Europos Sąjungos lėšas. Pirkimo procedūras savivaldybė sustabdė dar kovo pradžioje, laukdama VPT išvadų.

VPT konstatavo, kad kai kurie reikalavimai nesuteikia galimybių konkurse dalyvauti laisvai samdomiems programuotojams ar mažesnėms įmonėms. Tuo metu savivaldybės atstovai tvirtina, kad vadovaujantis VPT reikalavimais nepavyks užtikrinti mažiausios kainos, be to, skaidant pirkimus į kelias dalis nebebus vieno atsakingo tiekėjo, todėl apskritai kils problemų apjungiant turistams skirta informaciją į vieną sistemą.

Tarnyba nustatė, kad net keli ribojimai yra nepagrįsti. Konkurse reikalauta, kad būsimų tiekėjų metinės pajamos iš veiklos, susijusios su informacinėmis sistemomis, sudarytų daugiau nei 200 tūkst. eurų, taip pat, kad tiekėjas būtų pasirašęs mažiausiai vieną 25 tūkst. eurų vertės mobilių aplikacijų sutartį, o svetainės ir aplikacijos kūrimo vadovas turėtų patirties vadovaujant nors dviem projektams, įvertintiems ne mažiau 21 tūkst. eurų. Tiekėjai turėtų būti įgyvendinę ir mažiausiai vieną papildytos realybės projektą už 5 tūks. eurų.

VPT nuomone, tokių paslaugų rinkoje įprasta įdarbinti laisvai samdomus specialistus, tad įmonė gali ir neturėti reikalaujamos apyvartos. Anot tarnybos, aplikacijų kūrimas vykdomas etapais, projektuose dalyvauja net keletas laisvai samdomų darbuotojų, todėl viena stambi suma sutartyse gali būti ir nenurodyta, be to, tokios sąlygos nebūtinai lems mažiausią kainą.

„Pažymėtina, kad didelė dalis techninę projekto specifikaciją tenkinančių specialistų nuolat vykdo nedidelės apimties projektus ir tokiu būdu turi išsiugdę gerus testavimo bei programavimo įgūdžius. Projektų verčių įvardijimas yra perteklinis, todėl, tarnybos nuomone, perkančioji organizacija tiekėjo kompetenciją turėtų vertinti remdamasi įgyvendintais pavyzdžiais“, – nurodo VPT.

Priekaištų tarnyba išsakė ir dėl esą nepagrįstai reikalaujamų vadybos kokybės standartų

Be kita ko, VPT konstatavo, kad savivaldybė turėtų išskaidyti pirkimą ir ieškoti atskirai, kas rinktų reikiamą informaciją, kas kurtų tinklalapį ir kas – mobiliąją aplikaciją.

Savivaldybės administracijos Vilma Jurgelevičienė BNS informavo, kad konkursas nutrauktas ir bus skelbiamas naujas, jo sąlygos bus derinamos su VPT specialistais.

Anot jos, savivaldybės teisininkai mato galimybes ginčyti VPT sprendimą, tačiau savivaldybė nenori veltis į konfliktą.

„Bet tikrai manome, kad paslaugos gali pabrangti, galime negauti ir tokios kokybės. O norint prisikabinti, galima prisikabinti ir prie stulpo: kažkokie niuansai yra, kad galima buvo kažkokių patirties verčių projekte nedėti, dar ko nors. Bet VPT rekomendacijos visą gyvenimą buvo tokios. Kiek savivaldybė turi patirties, tikrai šįkart nustebino požiūris. Jei žiūrint, kiek tiekėjų prisijungė dalyvauti konkurse, iš 12 nesulaukėme jokių klausimų, kad kažkas negerai“, – BNS konstatavo V.Jurgelevičienė.

Investicijų skyriaus vedėjas Algirdas Svirskas sako, kad savivaldybė siekė, jog gamtos ir kultūros paveldas būtų pristatytas kuo įspūdingiau, per virtualios realybės filmukus, su vietos kraštovaizdžiu siejant net dailės kūrinius, fotografijas. Interneto svetainėje būtų patalpinta ne visa informacija, o ta, kuri galėtų sudominti žmogų, kad šis atvyktų į vietą bei tuomet galėtų gauti išsamesnę informaciją.

Tačiau po VPT išvadų esą visa tai gali būti sudėtinga padaryti.

„Mes norėjome turinio rinkodaros parengimui ir internetinės svetainės, ir mobilios aplikacijos kūrimui norėjome viename, kad viena darbinė grupė, tie patys žmonės diskutuotų. Dabar mums sako: informaciją – aprašymus, nuotraukas, filmukus su virtualia realybe, maršrutus ir taip toliau tegu ruošia vieni, jie perduoda internetiniams kūrėjams, kurie tik viską sukelia. Bet juk yra stilistika, derinimas, gali viskas neatitikti“, – numanomus pavojus įvardijo A.Svirskas.

Jo žiniomis, VPT tyrimą pradėjo po vieno iš dalyvių skundo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių