Quantcast

Parodoje „EXPO 2017“ paminėta Nacionalinė Lietuvos diena

  • Teksto dydis:

Šįryt į Lietuvos paviljoną pasaulinėje parodoje „EXPO 2017“, kuri vyksta Kazachstano sostinėje Astanoje, aplinkos ministro Kęstučio Navicko vadovaujama mūsų šalies delegacija atvyko lietuviškais paspirtukais, kurie tapo pagrindine paviljono gidų transporto priemone. Delegacija atskrido į Astaną dalyvauti Lietuvos nacionalinės dienos renginiuose. Birželio 23-oji „EXPO 2017“ nacionalinių dienų kalendoriuje buvo paskelbta Lietuvos diena.

Oficialus jos minėjimas pradėtas Gedimino Gelgoto vadovaujamo Naujų idėjų kamerinio orkestro (NIKO) atliktais Kazachstano ir Lietuvos himnais. Susirinkusieji negailėjo plojimų ir specialiai šiai parodai sukurtai orkestro ir atlikėjų Lietuvoje muzikinei sąšaukai.

Ministras Kęstutis Navickas, sveikindamas susirinkusius, pabrėžė, kaip svarbu naudoti kuo daugiau atsinaujinančių energijos išteklių ir taikyti žaliąsias technologijas, siekiant mažinti šiltnamio dujų išmetimus ir vykdant klimato kaitos mažinimo įsipareigojimus. Priimančios šalies vardu Nacionalinės dienos dalyvius pasveikino parodos „EXPO 2017“ komisaras Rapil‘as Zošybajev‘as,  ne vienus metus dirbęs Kazachstano ambasadoje Vilniuje. Jis pažymėjo, kad abi šalys diplomatinius ir ekonominius ryšius sėkmingai plėtoja jau 25 metus.

Lietuvos paviljone oficialias delegacijas ir lankytojus pasitinka šventiškai pasipuošusi gidų komanda. Centrinę jo erdvę sudaro įspūdinga LED šviesų, sujungtų 12 kilometrų kabelių, konstrukcija. Ją supančiuose ekranuose pristatomi svarbiausi faktai apie mūsų šalį, energetikos raidą ir energetinės nepriklausomybės užsitikrinimą, kadangi pagrindinė „EXPO 2017“ tema – ateities energija. Labiausiai lankytojų dėmesį traukia virtualios realybės videoteka ir interaktyvių žaidimų zona.

Nacionalinės dienos renginiai vyks ligi pat vakaro. NIKO orkestras koncertuos ne tik paviljone, bet ir Kazachstano nacionaliniame menų universitete, kur jį pakvietė šio universiteto rektorė, pasaulinio garso smuikininkė Aiman Mussakhajayeva.

Nors mūsų šalies paviljono atidarymas, kaip sako Lietuvos ekspozicijos generalinis komisaras, Aplinkos ministerijos Parodų skyriaus vedėjas Romas Jankauskas, ir užsitęsė kiek daugiau nei savaitę, nuo antradienio gausiai lankomas ir yra vienas įspūdingiausių šioje tarptautinėje parodoje.

Į Astaną Lietuvos delegacija atvyko Nacionalinės dienos išvakarėse. Vakar aplinkos ministras K. Navickas susitiko su kolega iš Kazachstano Gani Sadibekovu, apsilankė saulės baterijų gamykloje „Astana Solar“ ir Astanos buitinių atliekų perdirbimo įmonėje. Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Šiaulienė dalyvavo Kazachstano parlamento konferencijoje, o užsienio reikalų viceministras Darius Skusevičius susitiko su Kazachstano užsienio reikalų viceministru Romanu Vasilenko, ES delegacijos Kazachstane vadovu Traian Hristea ir Lietuvos garbės konsulu Astanoje Abay Baigenžin.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių