Quantcast

Panevėžiečių nemėgstamas statinys pasikeis neatpažįstamai

  • Teksto dydis:

Lietuvos miestų gražinimo tempams pasiduoti neketina ir Panevėžys.

Pastebimų pokyčių per artimiausius kelerius metus sulauks viena matomiausių ir lankomiausių Panevėžio vietų – Senvagė. Atsinaujinimas jau netrukus prasidės nuo šioje teritorijoje stovinčio neišvaizdaus vandenvalos bokšto, menančio tarybinius laikus.

Kaip pelkė tapo mėgstama laisvalaikio vieta

„Senvagė – tai miesto širdis, miestiečius burianti ir kasdien, ir per šventes, lankoma visais metų laikais. Tai ne tik populiari laisvalaikio praleidimo vieta, bet ir tranzitinis miesto taškas – pro šią vietą kasdien juda daug pėsčiųjų, pravažiuoja daugybė automobilių“, – aiškina Daiva Gasiūnienė, Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėja.

Vandens telkiniu Senvagė tapo tiesinant Nevėžio vagą 4-ajame dešimtmetyje, prieš tai ši vieta ilgą laiką buvo pelkėta. Upė patvindama ardė kairįjį krantą, todėl dar 1928 m. miestiečiams nurodyta supilti pylimą, ir upė pakeitė savo vagą. Senvagė tuo metu liko užpelkėjusi.

Ji taip atrodė iki pat 1972 metų, kol nebuvo atlikta šios teritorijos rekonstrukcija: atsirado trijų hektarų vandens telkinys su sala. Įrengtas fontanas, šviestuvai, mažosios architektūros sprendimai. Panevėžiečiai netgi tikėjosi, kad čia galės net laivai plaukioti, mat vandens gylis siekė nuo 1,5 iki 2,5 metro.

Pastaruosius 40 metų čia – reprezentacinė Panevėžio vieta, kurioje vyksta daug miestui svarbių švenčių renginių, o geru oru čia netrūksta laisvalaikį leidžiančių miestiečių – joje apsilanko ir jaunos mamos su kūdikiais vežimėliuose, ir senjorai.

Nors ir dabartinė Senvagės teritorija yra lankoma, šią vietą planuojama gerokai atnaujinti. Šiuo metu čia nepatogu judėti vežimėlius stumiantiems tėvams, neįgaliems, vyresnio amžiaus žmonėms. Pokyčių reikia ir infrastruktūrai bei želdynams. Siekiant tai pakeisti vietoje senų takų planuojama sukurti naują takų sistemą, atnaujinti jų dangas. Netoli Aleksandro skulptūros ketinama įkurti apžvalgos ir poilsio aikštelę su lauko kavinėmis, įrengti skverą su žaidimo aikštele vaikams, krantines ir šlaitus apželdinti įvairiaspalviais augalais, medžiais, kurie vizualiai kurs amfiteatro įspūdį.

Iš viso Senvagės infrastruktūros atnaujinimui skirta 2,74 mln. EUR, iš jų – 2,3 mln. EUR Europos Sąjungos finansavimas, likusi dalis – valstybės ir miesto biudžeto lėšos. Darbai turėtų būti baigti po maždaug pusantrų metų, 2019 m. pabaigoje.

Darbus ketinama pradėti antroje šių metų pusėje. Skaičiuojama, kad bendrai į miesto atsinaujinimą per kelerius artimiausius metus iš viso bus investuota 23 mln. Eur.

Naujas bokšto veidas

Kad miesto atsinaujinimas labiau sutaptų su miestiečių poreikiais, savivaldybė projekte „Panevėžiečių dialogą skatinantys reiškiniai. Atnaujinkime miesto kostiumą“ pakvietė dalyvauti architektus, dizainerius, meno žmones, menų mokyklų mokytojus ir visus kitus, kuriems ne vis vien, kaip ateityje atrodys įvairios miesto erdvės.

Visi, neabejingi miesto pokyčiams, yra kviečiami kurti Panevėžio atsinaujinimo simbolius, nepaliekant mieste nudėvėto ir nudrengto daikto, nenaudojamos ar apleistos vietos. Savo idėjas ir pasiūlymus galima reikšti žodžiu, raštu ar Savivaldybei perduoti jau parengtus maketus, piešinius.

Pirmuosius šio bendradarbiavimo rezultatus bus galima pamatyti jau visai netrukus – netoli Laisvės aikštės Senvagėje stūksantis labai neišvaizdus ir miesto veidą darkantis vandenvalos bokštas- siurblinė nušvis naujai.

„Nors iki šiol atlieka savo funkciją ir yra eksploatuojamas, šis tarybiniais laikais atsiradęs statinys ilgą laiką buvo lyg svetimkūnis mieste. Jo viduje esantys įrengimai buvo modernizuoti jau anksčiau, tačiau jo išvaizda liko tokia pati. Kadangi statinio nugriauti neplanuojama ir jis yra reikalingas, buvo nuspręsta suteikti jam naują išvaizdą. Savivaldybė sulaukė 20 idėjų jo transformacijai. Prie mūsų iniciatyvos prisijungė „Kalnapilio-Tauro grupė“, kuri finansuos šio bokšto atnaujinimo darbus“, – sako D. Gasiūnienė.

Kaip teigia „Kalnapilio-Tauro grupės“ direktorius Marijus Kirstukas, tokio masto pokyčiai, kokie mieste yra suplanuoti įgyvendinti per artimiausius kelerius metus, labai sveikintini: „Būdami viena didžiausių ir ilgiausiai veikiančių bendrovių regione, jaučiame atsakomybę ir pareigą prisidėti prie jų ir miesto atsinaujinimo“.

Iki kovo 17 d. Dailės galerijos keramikos paviljone buvo eksponuojama 20 VDA Kauno fakulteto Grafinio dizaino katedros studentų darbų. Atrinkus projektinį pasiūlymą, bokšto rekonstrukcijos darbus Senvagėje planuojama vykdyti 2018 – 2019 m.

Senvagės teritorijos plotas šiuo metu yra apie 7,56 ha, tai taip pat vienas didžiausių centrinių miesto želdynų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ert

Ert portretas
Šaunuoliai, Panevėžys vertas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių