Quantcast

Pagalbos linija moterims veiks visą parą

  • Teksto dydis:

Pagalbos moterims linija (PML) per 2016 metus planuoja pailginti darbo laiką net tris kartus ir teikti pagalbą dviem linijom vienu metu, 24 valandas per parą. Emocinė parama nemokamu linijos numeriu 8 800 66366 nuo šių metų balandžio 1-osios jau yra prieinama kasdien bet kuriuo paros metu projektą finansuojant Socialinės paramos ir darbo ministerijai.

Pagalba dviem linijom skambinantiesiems bus teikiama nuo spalio 1-os dienos.

PML savanorių bei psichikos sveikatos specialisčių pagalba yra skirta nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje, prekybos žmonėmis ar seksualinio išnaudojimo, išgyyvenantiems psichologines krizes bei suicidinės rizikos ar ketinantiems nusižudyti asmenims.

Remiantis PML sukauptais duomenimis, kasmet pagalbos skambučių ir laiškų daugėja. 2004 metais atsiliepta į 718 skambučių, 2005 m. – į 5021, 2014 m. emocinę paramą telefonu linijos savanorės bei specialistės teikė 7912 kartų, taip pat atsakyta į 379 pagalbos prašančiųjų laiškus.

2015 metų duomenys rodo, jog net 38 proc. skambinančiųjų į PML kreipėsi dėl smurto artimoje aplinkoje. Smurto problemos mastą Lietuvoje plačiau apžvelgia Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos surinkti duomenys: 2012 metais užregistruota 18268 iškvietimų dėl smurtaujančių artimųjų, o 2014 metais šis skaičius išaugo iki 29339. Smurto artimoje aplinkoje aukomis gali tapti bet kuris asmuo, nepriklausomai nuo lyties ir amžiaus, tačiau daugiausia, maždaug 80 proc. visų nukentėjusiųjų, yra moterys, o 93 proc. įtariamųjų yra stipriosios lyties atstovai.

Smurtą artimoje aplinkoje patyrę ar jo liudininkais tapę asmenys yra ypač pažeidžiami, kaip teigiama pranešime spaudai. Kiek galima skubiau suteikta emocinė parama, palaikymas ir informacija apie pagalbą gali padėti išvengti ilgalaikių neigiamų pasekmių aukos fizinei bei psichinei sveikatai, užkirsti kelią savižudybėms. Todėl lengvai prieinamos nemokamos pagalbos bet kurioje šalies vietoje ir bet kuriuo paros metu problema šiandien yra tokia aktuali.

Lietuvos emocinės paramos tarnybų asociacijos (LEPTA) duomenimis, 2014 metais Lietuvoje veikiančios emocinės paramos linijos dėl ribotų išteklių sugebėjo atsiliepti tik į kas dvyliktą pagalbos skambutį. Ilgesnis PML darbo laikas bei galimybė prisiskambinti dviem linijom vienu metu padidins pagalbos prieinamumą skambinančiajam kasdien visą parą, taip pat savaitgaliais ir švenčių dienomis. Planuojama, jog nauju režimu dirbančios PML svanorės-konsultantantės bei psichikos sveikatos specialistės vidutiniškai galės atsakyti į 9000 skambučių per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kur

o kur portretas
pagalbos linija vyrams???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių