Quantcast

Nustatyta, kaip bus mokamas atlygis pranešėjams apie korupciją

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį patvirtino atlyginimo pranešėjams mokėjimo tvarką, leisiančią nuo kitų metų finansiškai atlyginti asmenims, suteikusiems vertingos informacijos apie neteisėtą veiklą.

Teisingumo ministerijos parengtas Vyriausybės nutarimo projektas numato, kad pranešėjams, pateikusiems prokuratūrai vertingos informacijos apie pažeidimus, gali būti atlyginama vienkartine pinigine išmoka, taip pat detalizuojama tokios išmokos skyrimo tvarka.

Pranešėjų prašymus atlyginti už suteiktą vertingą informaciją nagrinės Generalinėje prokuratūroje sudaryta komisija, o sprendimą priims generalinis prokuroras ar jo įgaliotas asmuo. Atlygio suma už vertingą informaciją nėra reglamentuojama ir kiekvienu konkrečiu atveju tą sumą nustatys komisija.

Tvarka taip pat apibrėžia kompensacijų pranešėjams mokėjimą, kai šie patiria neigiamą poveikį dėl pateikto pranešimo.

Nustatyta, jog į 1,9 tūkst. eurų (50 bazinių socialinių dydžių) kompensaciją pranešėjas galės pretenduoti „atsiradus nepageidaujamiems padariniams“, t.y. netekus darbo, praradus pajamas ar dalį darbo užmokesčio, jei asmuo perkeltas į kitas pareigas, tai pat patyrus teismo išlaidų.

Vyriausybės nutarimu valstybės ar savivaldybės įstaigos turės įdiegti vidinius informacijos apie pažeidimus teikimo kanalus, reglamentuoti informacijos apie pažeidimus teikimą, tyrimą, tvarkymą, užtikrinti konfidencialumą. Tokia pareiga įtvirtinama ir privačioms įmonėms ar įstaigoms, kai jose dirba daugiau nei 50 darbuotojų.

Pranešėjų apsaugos įstatymas įsigalios 2019 metų sausio 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių