Quantcast

Numatoma centralizuoti priklausomybės ligų gydymą

Sveikatos apsaugos ministerija numato centralizuoti alkoholizmo, narkomanijos ir kitų priklausomybės ligų gydymą.

Tai sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė spaudos konferencijoje pirmadienį. Jis teigė, kad centralizacijos imamasi, nes dabar nėra vienodo tokių paslaugų prieinamumo visuose regionuose, esamuose centruose nėra vienodų gydymo metodikų, gydomos ne visos priklausomybės, juose, ministerijos vertinimu, yra per daug aptarnaujančio personalo.

Šiuo metu priklausomybės ligų gydymo paslaugos teikiamos penkiuose centruose, numatoma, kad jie turėtų tapti vieno nacionalinio centro padaliniais. Pertvarkos metu numatoma optimizuoti buhalterijos, personalo valdymą, plėsti tokiuose centruose dirbančių medikų pajėgas.

„Tikras yra centralizuoti priklausomybės ligų centrų veiklos organizavimą apjungiant juos į vieną nacionalinį centrą su filialais, tokiu būdu užtikrinant visuose miestuose pacientams prieinamas vienodas paslaugas, užtikrinant metodinę pagalbą ir savotiškai sprendžiant problemas, kurios tiesiogiai nėra susijusios su priklausomybės ligų centrų veikla, tai yra mažinant personalą, kuris neteikia pagalbos priklausomiems žmonėms (...):elektrikai, aptarnaujantis personalas ir pan.“, - teigė A.Veryga.

Be to, pasak ministro, numatoma plėsti ambulatorines paslaugas priklausomybių turintiems asmenims.

„Žmonės gali tas pačias socialinės reabilitacijos paslaugas gauti ambulatoriškai, nebūtinai gulėdami stacionare. Yra buvusi praktika, kai ta pati Minesotos programa yra buvusi ambulatorinė. Žmonės po darbo galėdavo ateiti ir dalyvauti programoje negulėdami ligoninėje, nenutraukdami darbo, tai tokios paslaugos turėtų būti žmonėms taip pat prieinamos“, - teigė A.Veryga.

Priklausomybių ligų centrai šiuo metu tik nedidele dalimi finansuojami Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, didžioji dalis finansavimo yra biudžeto lėšos. Žadama, kad finansavimo modelis keisis - daugiu būtų finansuojama iš PSDF, bet nebus esmingai didinamas.

„Tikimės, kad atlikus pertvarką turėsime geresnius rezultatus be esminių papildomų išlaidų“, - teigė viceministrė Gintarė Šakalytė.

Nuo šių metų buvo planuota priklausomybių centrams skirti šiek tiek papildomo finansavimo, tačiau jis A.Verygos sprendimu kol kas lieka sustabdytas.

„Papildomą finansavimą esame sustabdę, nes, kaip jau minėjo ministras, neturėtų nei biudžetas, nei PSDF lėšos būti mokamos už metodikas ar gydymo būdus, kurie nėra visuotinai pripažinti. Mes tikimės, kad pirminės pertvarkos rezultatus mes turėsime jau rudenį ir tada tas papildomas biudžetinis finansavimas būtų skiriamas tikslinis - būtent medicinos paslaugų gerinimui ir medicinos specialistų pritraukimui į tuos centrus“, - kalbėjo viceministrė.

Ministerija sako, šiuo metu pagalbos į priklausomybių gydymo centrus kreipiasi tik nedidelė dalis sergančiųjų ir yra būtina plėsti tokių paslaugų prieinamumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kelias

kelias portretas
jei ka veryga sumaste lauk dideles bedos nieko nestebins kad gidytojas pasiemes reples ir atsuktuva taisys elektros deze o pasiemes gyvate eis kisti kanalizacijos visai jau ministras nusoko nuo stogo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių