Quantcast

Niujorko širdyje – KGB šnipų muziejus

Šnipų gyvenimas, jų paslaptys, specialiosios užduotys ir slapta pasiklausymo įranga – visa tai vaizduotę audrino visais laikais. Kokiais būdais Sovietų Sąjungos specialiosios tarnybos šaltojo karo metais klausėsi svetimų pokalbių, sekė režimui nepaklūstančiuosius ir kokių neįtikėtinų ginklų griebdavosi prieš savo aukas, nuo šiol gali sužinoti ir Niujorko gyventojai – čia kuriamas KGB šnipų muziejus.

Didžiausia kolekcija pasaulyje

Sovietų Sąjungos specialiųjų tarnybų, iš kurių žymiausia – KGB, darbo specifikos atributai, pasirodo, itin domina amerikiečius.

Žinia, jog Niujorko centre, 14-ojoje Manhatano gatvėje, įrenginėjamas itin specifinis muziejus, jau pasklido šioje daugiatautėje šalyje.

Tai bus ketvirtas pasaulyje didžiausias šnipinėjimo technikos muziejus.

"Amerikiečiams viskas įdomu. O juo labiau domina tai, kas tiek metų buvo už geležinės uždangos. Muziejus neakcentuoja jokios politikos, tai yra istorinių faktų, duomenų, tuometės sovietinės Rusijos technikos pasiekimų istorijos liudijimai", – teigė JAV šiuo metu esantis Julius Urbaitis.

J.Urbaitis į Jungtines Valstijas pakviestas ne atsitiktinai, o kaip ekspertas ir lektorius, jau turintis ir pasaulio pripažinimą.

"Gruodį didžiausiu tiražu buvo išleista knyga "The Secret History of KGB Spy Cameras". Tai yra 192 puslapių albumas, kurį parašė "International Spy Museum" Vašingtone savininkas H.Keithas Meltonas. Knygos bendraautoriais tapo ir geriausi pasaulyje šnipinėjimo technikos ekspertai Detlevas Vreislebenas, Michaelas M.Hasco ir vėliau staiga miręs Vladimiras Aleksejenka, buvęs KGB karininkas. Šioje knygoje publikuojamos eksponatų nuotraukos. Pagal eksponatų kiekį, jų išskirtinumą, ekspertai įvertino, jog Lietuvoje esanti kolekcija – didžiausia ir unikaliausia KGB technikos kolekcija pasaulyje. Kaip karinės žvalgybos technikos kolekcija, ji įvertinta trečiąja vieta pasaulyje", – tikino J.Urbaitis.

Pagal eksponatų kiekį, jų išskirtinumą, ekspertai įvertino, jog Lietuvoje esanti kolekcija – didžiausia ir unikaliausia KGB technikos kolekcija pasaulyje.

H.K.Meltonas yra vadinamas didžiausią autoritetą turinčiu žvalgybos istoriku.

Neseniai šis žinomas žvalgybos įrangos kolekcininkas pasaulio spaudoje buvo paskelbęs apie dar vieną unikalų eksponatą, kurio ieškojo 40 metų.

Surastas revoliucionieriaus, vėliau pašalinto iš bolševikų partijos, Levo Trockio nužudymo įrankis – ledo kirtiklis.

L.Trockis buvo nužudytas smūgiu į galvą ledo kirtikliu slaptojo agento Ramono Merkaderio, pasiųsto Sovietų Sąjungos, labiausiai tikėtina, įsakius Josifui Stalinui.

Ekspozicijai – išskirtinė vieta

J.Urbaitis Kaune yra įkūręs unikalų muziejų "Atominis bunkeris", kuris jau yra žinomas ne tik Lietuvoje, Baltijos šalyse, Europoje, bet ir kitur.

"Niujorkas – daugiakultūris miestas, jame gyvena įvairiausių pasaulio šalių piliečiai. Be abejonės, jame gyvena ir daugybė išeivių, ne tik iš Lietuvos, bet ir kitų posovietinių šalių", – paaiškino J.Urbaitis.

Muziejų kuriančiai kompanijai patalpų Niujorko centre teko ieškoti ne vieną mėnesį.

Praeityje buvusioje mėsininkų gatvėje, šiuo metu tapusia muziejų, galerijų, teatrų ir koncertinių salių rajonu, nekilnojamojo turto nuomos klausimas buvo patikėtas teisininkams.

Draudimas – 5 mln. dolerių

Kolekciją sudaro ir itin autentiški eksponatai, kai kurie gaminti rankomis, specialiai vienai ar kitai užduočiai, todėl tam tikrų daiktų analogų tiesiog nėra, o tai ir sudaro neįkainojamą jų vertę.

Tarp jų – miniatiūrinė kamera, primenanti kaklaraiščio segtuką, arba sekimui skirta kamera, atrodanti kaip švarko saga.

Kamerą anuomet sugebėta paslėpti net vyriškame žiede.

O štai lūpų dažų tūtelė, kurią galima rasti šiame muziejuje, gali iššauti. Šis specialus žudymo įnagis gavo "Mirtino bučinio" vardą.

Sekimui skirta technika buvo slepiama labai išradingai – gaminamos specialios rankinės su paslėptomis kameromis ar knygos, kurią parke esą skaitantis karininkas galėdavo fiksuoti visą aplinką.

Eksponuojami ir vyriški batai, kurių kulniuke sovietų technikos meistrai sugebėdavo paslėpti šnipinėjimo įrangą.

Lankytojus turėtų nustebinti vadinamasis bulgariškas skėtis, kuris galėdavo iššauti nuodų dozę.

Kolekcijoje yra daugybė tachografų, šifravimo įrenginių.

Muziejui kolekciją teko apdrausti 5 mln. dolerių suma.

Cigarečių – į vaistinę

Kaip turistas į šalį atvykęs J.Urbaitis tikino atsivežęs savotiškas išankstines nuostatas, kurias teko pakeisti.

Iš televizijų laidų susidaręs įspūdį, jog amerikiečiai yra tingūs, apkūnūs, o gatvėse nuolat šlamščia greitojo maisto gaminius, lietuvis nustebo, jog antsvorio turinčio žmogaus čia reikia dar paieškoti.

"Niujorke kalbama 800 kalbų. Miestas yra kosmopolitiškas. Jie nuolat bėga, važinėja dviračiais, čia aplink yra šimtai sporto salių. Kur tik užeini, visur siūloma sveiko maisto. Mieste gyventojų milijonai, o per dieną pamatau vos du tris apkūnius žmones", – stebėjosi vyras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Turistas

Turistas portretas
Kokia čia naujiena? Aš jau prieš daugelį metų buvau KGB muziejuje Naujorke.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Palinkekim sekmes. Zmones garsina Kauna . Nepasirodykit pavyduoliais geda !

nuostaba

nuostaba portretas
O kada bus įkurtas narkotikų muziejus? Klausimas suprantantiems...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių