Quantcast

Neringoje – pavasariška „Žiobrinių“ nuotaika

Nuo vidurdienio Nidos uosto teritorijoje kvepia kepamais žiobriais, skamba muzika ir smagiai nusiteikusių šventės dalyvių šurmulys. Šiųmetė „Žiobrinių“ šventė, kurios metu prisimenamos senosios šio krašto tradicijos, Neringoje jau trečioji. Sulig šia švente šiltajam metų sezonui, apanšu, pabudo visas kurortas.

„Žiobrinės“ – pavasario akcentas

Šeštadienį Nidoje – tikras sujudimas. Dauguma neringiškių bei miesto svečių vidurdienį traukė šio kurorto uosto link, kur oficialiai duotas startas jau tradicine tampančiai „Žiobrinių“ šventei.

Vidurdienį šventę pradėję kapelos ir ansambliai, atrodė, jėgų šėlioti nepraras visą dieną.

Teigiama, kad ši šventė žvejams – pavasario akcentas, mat pavasarį žiobriai iš Baltijos jūros masiškai plaukia neršti upėmis aukštyn.

Paruošė tūkstančius žiobrių

Neringiškiai senąsias krašto tradicijas puoselėjančiai šventei ruošėsi atsakingai. Iš viso buvo paruošta apie 6 tūkst. žiobrių, tačiau apie 15 val. šių žuvų jau buvo likusi vos viena kita. Šventės dalyviai svarbiausią „Žiobrinių“ akcentą išgraibstė greitai.

Vis dėlto, geros nuotaikos šventėje netrūko. Į pavasarišką šventę atskubėjo ne tik patys neriškiais bei kaimynai klaipėdiečiai, tačiau jau buvo galima pastebėti ir turistų iš užsienio.

Į nuo muzikos aidinčią šventės vietą žmonės atskubėjo šeimomis, poromis, nepamiršo ir savo keturkojų draugų.

Mokėsi paruošti žiobrius

Jau nuo seno Neringos žvejai minėtas žuvis kepa specialiu būdu: skustai žuviai aštriu peiliu suraižomi šonai, pripilama druskos, prikaišoma svogūnų. Taip paruošta žuvis maunama ant medinių vytelių bei įsmeigiama prie ugnies kepimui.

Dauguma šventės dalyvių viliojo ne tik paskanauti taip paruoštų žuvų, bet minėtą kepimo būdą išbadyti ir patiems. Tai neringiškiai mielai leido bei žėrė patarimus.

Renginyje buvo galima pasimėgauti ne tik keptais žiobriais, bet ir rūkytomis žuvimis ar netgi ikrais. Pastarųjų porcijos kaina svyravo apie trejetą eurų.

Jau iškeptas žuvis ar kitus skanėstus šventės dalyviai skanavo jaukiai įsitaisę tiesiog ant žolės, mėgavosi išsiilgtais saulės spinduliais.

Pavasarišką nuotaiką lėmė ir tai, jog sulig „Žiobrinėmis“ šiltajam sezonui, panašu, atgimė ir visa Neringa – pradėjo veikti žiemai duris užvėrusios kavinės, į vandenį jau nuleistos jachtos.

Siaus iki vidurnakčio

Be žuvų kepimo būdų išbandymų ir žiobrių skanavimo šventėje netrūko ir daugiau smagios veiklos – buvo galima pasisemti žinių apie tai, kokių naudingų augalų galima prisirinkti šiuo metų laiku, sužinoti daugiau paslapčių apie Lietuvos auksu vadinamą gintarą bei dar geriau susipažinti su nuo šio krašto neatsiejamomis vėtrungėmis.

Ką veikti „Žiobrinių“ šventėje rado ir vaikai – neretas mažasis šventės lankytojas savo mamoms nulipdė keramikinę žuvelę.

Nemažai dėmesio sulaukė ir šventės teritorijoje įsikūrusi tautodailininkų mugė. Meistrai lankytojams paruošė gausybę šio krašto papročius atspindinčių suvenyrų.

Popiet nemaža dalis „Žiobrinių“ lankytojų nepraleido Kuršių Nerijos nacionalinio parko darbuotojų surengtos ekskursijos po Nidą ir aplankė žymiausias, o kai kuriems dar iki šiol neatrastas Nidos vietas.

Organizatorių teigimu, vidurdienį prasidėjusi žvejiškas tradicijas puoselėjanti šventė tęsis iki vidurnakčio.

Nuo 19 val. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre pasirodys kolumbietiškos dvasios grupe „Parranda Polar“.


Šiame straipsnyje: ŽiobrinėsNeringaNidažiobriai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klounas

Klounas portretas
6 tūkstančiai ziobriu yra apie 2-3 tonas zuvies kur jie dingo jeigu sventej buvo 50 zmoniu. Korupcijos apraiškos?

egis

egis portretas
Jeigu Lietuvoje renginys tradicinis,jai jį aplankyti užtenka vieną kartą. Paskui viskas kartojasi sekundžių tikslumu. Nuobodu...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių