Quantcast

Naujos kartos nuteistųjų stebėjimo priemonės – jau Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Jau keletą metų lygtinai paleistiems asmenims naudojamos apykojės Lietuvoje bus taikomos dar plačiau, mat leis valstybei sutaupyti: skaičiuojama, jog išlaidos, taikant elektroninį  stebėjimą, vidutiniškai 2–3 kartus mažesnės negu įkalinimo.

Be to, nuteistajam suteikiama galimybė anksčiau palikti įkalinimo įstaigą, o išliekanti intensyvi priežiūra garantuoja, kad jis nenusikals.

Apykojė – tai prietaisas, uždedamas lygtinai iš įkalinimo įstaigos paleistam nuteistajam, fiksuojantis jo buvimo vietą. Ji suprogramuojama individualiai kiekvienam nuteistajam, rašoma pranešime spaudai.

„Kiekvienam nuteistajam sudaroma griežta dienotvarkė, kur ir kokiu metu jis turi būti, taip pat pažymimos zonos, kuriose jam lankytis draudžiama – tai gali būti, pavyzdžiui, pastatas, rajonas ar teritorijos dalis. Jei nuteistasis pernelyg priartėja prie draudžiamos teritorijos, apykojė pradeda vibruoti, taip duodama signalą, jog reikėtų iš tos vietos pasitraukti“, – apie tai, kaip prietaisas kontroliuoja nuteistąjį, pasakoja teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Ministras sako, kad pritaikius modernias priemones galima ženkliau sutaupyti ir efektyviau stebėti nuteistuosius.

„Tokia sistema prisidės prie visos bausmių sistemos gerinimo, nes sumažins nuteistųjų skaičių įkalinimo įstaigose. Tokia alternatyva įkalinimui leidžia valstybei sutaupyti, o patiems  nuteistiesiems – geriau reintegruotis, mat jie gali grįžti į šeimą, į artimą aplinką ir tuo pačiu baigti atlikti bausmę”, – teigia J. Bernatonis.

Tuo atveju, jei nuteistasis pažeidžia nustatytas taisykles – įžengia į draudžiamą teritoriją ar bando kažkaip nusiimti, sugadinti apykoję – elektroninio stebėjimo sistema gauna aliarmą ir, priklausomai nuo situacijos rimtumo, pareigūnai į pažeidimo vietą vyksta nedelsdami ar susisiekia su nuteistuoju.  Nustačius, kad nuteistasis sąmoningai pažeidinėja jam nustatytus apribojimus ir draudimus, jis grąžinamas atgal į įkalinimo įstaigą.

Apykojės plačiai naudojamos JAV, Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, taip pat ir kaimyninėse Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje. Norvegijoje jos efektyviai naudojamos nuo 2008 metų, o Jungtinėje Karalystėje pažengė tiek, kad šis prietaisas ne tik fiksuoja nuteistojo buvimo vietą, bet ir matuoja alkoholio kiekį kraujyje.

2009–2014 m. Norvegijos finansinio mechanizmo programos „Pataisos, įskaitant bausmes be įkalinimo“ lėšomis Kalėjimų departamentas šiemet įsigijo 125 apykojes ir visą kitą įrangą, reikalingą elektroniniam stebėjimui. Sistema turėtų pradėti veikti jau netrukus, pasibaigus probacijos pareigūnų, kurie ir dės apykojes, mokymams.

Naujosios apykojės – daug inovatyvesnės, mat jose vietoj apykojės dirželio naudojamas integruotas žiedo formos sprendimas, kurio nuimti be specialios įrangos praktiškai neįmanoma.

„Yra atlikti ir laboratoriniai bandymai, patvirtinantys jų tvirtumą, atsparumą temperatūros pokyčiams. Specialistai bandė įvairiais būdais atrakinti, sudaužyti ar kaip kitaip apykoję paveikti – to padaryti nepavyko”, – apie patikimas šiuolaikines technologijas pasakoja teisingumo ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių