Quantcast

Našlaičių kapinėse Vilniuje viliamasi rasti ir A. Kraujelio-Siaubūno palaikus

  • Teksto dydis:

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) specialistai turi vilties Našlaičių kapinėse, kur rasti partizano Adolfo Ramanausko-Vanago palaikai, aptikti ir kito garsaus kovotojo Antano Kraujelio-Siaubūno palaikus.

„Turime tokią viltį, kad gal ir A. Kraujelis bus kur nors čia rastas“, – šią savaitę per Seimo Laisvės kovų komisijos posėdį sakė centro direktorė Birutė Burauskaitė.

LGGRTC specialistai šiemet ir kitąmet planuoja tęsti kasinėjimus bei archeologinius tyrimus šiose kapinėse.

Centrui priklausančio Okupacijos ir laisvės kovų muziejaus vadovo Eugenijaus Peikštenio teigimu, vilčių, kad Našlaičių kapinėse gali būti palaidotas ir A. Kraujelis, suteikia istoriniai faktai.

„Laikotarpis sutampa. Čia vėlyvas laikotarpis, stribų nebebuvo, buvo specialios grupės sudarytos, kurios buvo atsakingos ir už kasimą, ir duobių parengimą, ir nuvežimą. O Vilnius tai prie pat (A. Kraujelis žuvo Utenoje – BNS)“, – teigė E. Peikštenis.

„Dar pavyko vienam žmogui pakalbinti vieną asmenį, dirbusį tose (sovietų represinėse – BNS) struktūrose. Jis pasakė, kad, jo žiniomis, sunkvežimis pajudėjo link Vilniaus, o Vilniuje ir buvo Našlaičių kapinės, kurios parengtos sušaudytiems žmonėms užkasti. Čia logiškai labai siejasi viskas“, – pridūrė specialistas.

B. Burauskaitės teigimu, kapinės tiriamos nuosekliai, atkasami visi kapai – ir sušaudytų kriminalinių nusikaltėlių, ir partizanų.

Pasak E. Peikštenio, jau atkasus duobę, būna aišku, kas ten guli.

„Jeigu žinome, kad vieną dieną sušaudyti trys, kitą dieną – keturi, trečią – vienas, amžių žinome, atkasus duobę jau daugmaž aišku. Kaip buvo ir su A. Ramanausku-Vanagu. Jau prie duobės galima daryti prielaidas, kas toje duobėje“, – aiškino muziejaus direktorius.

„Ir su A. Kraujeliu taip pat – laikotarpis žinomas, vienas kūnas turėtų būti“, – teigė E. Peikštenis.

A. Kraujelis buvo vienas iš paskutinių su sovietų okupacija kovojusių Lietuvos partizanų. Jis veikė iki 1965 metų kovo, kai saugumiečiams apsupus namus, kuriuose slapstėsi, nenorėdamas pasiduoti gyvas, nusišovė. Kur palaidotas jo kūnas, iki šiol nežinoma.

Našlaičių kapinės – nebeveikiančios kapinės Vilniuje, Antakalnyje, tarp Antakalnio kapinių ir Šilo gatvės. Čia galėjo būti palaidota per 2600 asmenų. Daugiausia tai buvo negyvi gimę kūdikiai, įvairiose ligoninėse mirę asmenys, neturintys artimųjų, benamiai, neatpažintų asmenų kūnai.

Laidojimai čia vyko iki 1978 metų.

Sovietų nužudyto partizanų vado A. Ramanausko-Vanago palaikai Našlaičių kapinėse aptikti šių metų vasarą. Šeštadienį jis bus iškilmingai laidojamas Vilniaus Antakalnio kapinėse, Valstybės vadovų panteone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Nieko ponali nežinai.Tiesa tik ta,kad ėjo partizanauti,nes žinojo sovietų armijos sadistų elgesį ir kas jų laukė papuolus į raudonūjų mėsmalę.Buvo ir banditaujančių atskirai sulindusių į bunkerius,kad nepapulti į sovrekrutus(galiu ir pavardėmis).Tik juos tikrieji partizanai greit išaiškindavo ir pagal ,,nuopelnus'' teisdavo.Arba šikną tarkuodavo kaip stribam,arba sušaudydavo.Tų banditų liekanos ir dabar verkia ir reiškiasi,kad juos nuskriaudė partizanai.Jie gavo ką užsitarnavo.

Žemiau rašiusiam

Žemiau rašiusiam portretas
niekam neįdomūs eiliniai partizanai. Tiesą pasakius daug žinau apie partizanų žygdarbius. Buvo jų ir pasišventusių,bet gana didelė dalis nevykėlių. Ėjo partizanaut,tik dėl to,kad į sovietų kariuomenę nepaimtų ir šitie apsimetėliai partizanai buvo vadinami irgi banditais,nes ir vogė,ir nakčia brovėsi ir susišaudymai vyko bereikalingi,nekaltų zmonių. Giminėj taip pat buvo keletas partizanų,kurie dalyvavo įvairiuose Lietuvos rajonuose. Buvo nušauti. Ir nieks nepasirūpino,pačių giminė statė paminklą miestelio centre savo lėšomis. Dabar kai yra paminklas,švenčių dienomis padedama gėlių,vėliavyčių,vyksta paminėjimas,nes tai dar ir be partizanavimo giminė turėjo nusipelniusių darbų Lietuvai,rajonui ypač kultūros srityje. O jei nebūtų nieko,tai niekam ir neįdomu. Gal tik vyresnės kartos žmonės prisimintų.

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Šaunu.Truputį skriaudu,kad ieškomi tik partizanų vadų palaikai.Tikėkime,kad ir eiliniai partizanai nemažiau nusipelnė Lietuvai taip pat verti pagarbos.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių