Quantcast

MRU dėl minimalaus stojamojo balo sukilo prieš ministeriją

  • Teksto dydis:

Mykolo Romerio universitetas (MRU) teigia, kad Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) parengtos pataisos dėl minimalaus stojamojo balo ribotų aukštųjų mokyklų autonomiją.

Šiuo metu Vyriausybei svarstyti Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) yra pateikusi pataisas, pagal kurias minimalų stojamąjį balą numatytų aukštosios mokyklos sutartys su ministerija. Tokio balo reikalingumui yra pritarusi Lietuvos universitetų rektorių konferencija.

„Jeigu ministerijos siūlymas būtų įtvirtintas Mokslo ir studijų įstatyme, kiltų pagrįstų abejonių, ar tai nustatančios įstatymo nuostatos neprieštarauja Konstitucijai“, - pareiškė MRU.

Šio universiteto Senato sudaryta darbo grupė konstatavo, kad pagal Konstituciją valstybės valdžios institucijos, reguliuodamos studentų priėmimo į aukštąsias mokyklas tvarką, negali nustatyti tokio teisinio reguliavimo, kuris pažeistų Konstitucijos garantuojamą aukštųjų mokyklų autonomiją, apimančią ir jų teisę savarankiškai nustatyti studentų priėmimo tvarką, jų priėmimo sąlygas.

Be to, pasak MRU, įstatymu įtvirtinus šio balo įrašymą į aukštųjų mokyklų sutartis su valstybe anksčiau negu 2017 metų studentų priėmimui, abiturientai neturėtų pakankamai laiko pasirengti naujoms priėmimo į aukštąsias mokyklas taisyklėms.

Kartu universitetas aiškina, jog brandos atestatas patvirtina, kad asmuo yra pajėgus įsisavinti programą, suteikiantį vidurinį išsilavinimą, ir vien tai, kad asmuo ją įsisavino prasčiau negu kiti asmenys, esą savaime nereiškia, kad jis nesugebės įsisavinti aukštosios mokyklos programos.

„Asmens sugebėjimai įsisavinti aukštosios mokyklos programą negali būti vertinami pagal tai, kokias pažymiais asmuo baigė vidurinę mokyklą“, - teigiama MRU pranešime.

2014 metais mažiausią stojamąjį balą buvo įsivedusios keturios aukštosios mokyklos. ŠMM paragintos, šių metų priėmumui stojamojo balo kartelę nusistatė 21 iš 27 valstybinių aukštųjų mokyklų: 13 iš 14 universitetų (iš valstybinių universitetų stojamojo balo kartelės nenusistatė vienintelis Mykolo Romerio universitetas) ir 8 iš 13 kolegijų. Stojamojo balo kartelę iš viso taikys beveik du trečdaliai Lietuvos aukštųjų mokyklų – iš 45 šiuo metu Lietuvoje veikiančių valstybinių ir nevalstybinių universitetų bei kolegijų stojančiuosius taip atsirinkti planuoja 28, teigia ministerija.

Konkursinis balas stojantiesiems į aukštąsias mokyklas apskaičiuojamas konvertavus keturių mokomųjų dalykų – brandos egzaminų arba metinių pažymių – rezultatus į 10 balų sistemą.

Dauguma universitetų nusistatė didesnį nei 1 minimalų stojamąjį balą. Didžiausią minimalų stojamąjį balą – 3 – taikys Vilniaus universitetas, tokia pati kartelė numatyta stojantiesiems į menų studijas Vytauto Didžiojo universitete ir Lietuvos muzikos akademijoje. Mažiausią minimalų balą – 1 – planuoja taikyti Aleksandro Stulginskio universitetas, Šiaulių universitetas priims studijuoti surinkusius 1,2 stojamojo balo.

Iš valstybinių kolegijų aukščiausius minimalius stojamuosius balus nusistatė Vilniaus kolegija – 1,1, Šiaulių valstybinė kolegija – 1, Žemaitijos kolegija – 0,85.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių