Quantcast

Mokytojai trauktis neketina: ministrės atleidimas dar nieko nereiškia

Vyriausybė pirmadienį paskelbė, kad kitąmet priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimai augs dešimtadaliu, tačiau ketvirtą savaitę streikuojančios mokytojų profsąjungos toks sprendimas netenkina – ji žada tęsti protestą.

Ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui Vyriausybės posėdyje paklausus, ar Finansų ministerija gali atsižvelgti į pasiūlymą kitais metais 10 proc. didinti priešmokyklinio ugdymo pedagogų darbo užmokestį, ministras Vilius Šapoka atsakė teigiamai.

Vyriausybės vadovas žurnalistams teigė, kad šis algų didinimas kainuos daugiau nei 4 mln. eurų, o lėšos tam kitų metų biudžete bus paimtos iš Švietimo ir mokslo bei Finansų ministerijų asignavimų.

„Kadangi yra eilė pakeitimų, nėra tie pakeitimai labai žymūs, tai sakyti, kad štai šitoje srityje didiname asignavimus ir konkrečiai numatyti, iš ko jie paimti, būtų ne iki galo tikslu“, – sakė finansų ministras V. Šapoka.

„Iš esmės atsirado papildomų poreikių, atsirado galimybės sumažinti kai kur išlaidas, atsirado papildomų pajamų, valstybės įmokų, pelno įmokos padidinimas, taip pat yra numatyta padidinti 10 proc. etilo alkoholio apmokestinimą“, – pridūrė jis.

Premjeras taip pat pasiūlė švietimo profsąjungoms prisidėti prie ilgalaikio plano dėl viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimo augimo. Dėl tokio plano rengimo premjeras pirmadienį sutarė su valdančiaisiais ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Tenka tik apgailestauti, kad premjerui mokytojai nerūpi, toliau demonstruojamas cinizmas ir nenorima sėsti prie derybų stalo.

„Tai bus tvaru, nes (...) pasikeitus valdančiajai daugumai, kitiems atėjus būtų sudėtinga to įsipareigojimo nevykdyti“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis tvirtino, kad Seimo priimtas planas dėl viešojo sektoriaus darbuotojų algų didinimo turėtų įsigalioti 2020 metais.

Vis dėlto streikuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos lyderis Andrius Navickas pareiškė, kad to streikui nutraukti neužtenka.

„Tai nieko nekeičia. Tenka tik apgailestauti, kad premjerui mokytojai nerūpi, toliau demonstruojamas cinizmas ir nenorima sėsti prie derybų stalo“, – žurnalistams kalbėjo A. Navickas.

Jo profsąjungai nepavyksta susitarti dėl mokytojų algų koeficientų didinimo penktadaliu, nekontaktinių valandų skaičiaus didinimo priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, taip pat pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinių intervalų naikinimo, klasių mažinimo, mokytojo etato struktūros keitimo.

„Streiko nėra pagrindo nutraukti. Kol kas dėl nieko nėra sutarta. Nei vienas mūsų reikalavimas nėra įgyvendintas ir nei dėl vieno nėra susitarta“, – sakė profsąjungos lyderis.

Dalies mokytojų atstovas svarstė, kad Vyriausybė galėtų metams atidėti rugsėjį įvesto etatinio apmokėjimo modelio taikymą, o jam numatytus pinigus skirti mokytojų algoms kelti.

Vyriausybė teigia, kad įgyvendinti A. Navicko reikalavimams reikėtų papildomų 300 mln. eurų, o numatyti papildomų pinigų kitų metų biudžete nėra įmanoma.

A. Navickas tvirtina, kad reikalavimai galėtų būti įgyvendinami etapais, tačiau daliai jų finansavimas turėtų būti numatytas jau kitąmet.

„Tikėti ir pasitikėti, kad jie darys tai kitais metais (2020 metais), jie to neužsitarnavo“, – sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas.

Įsibėgėjus pedagogų protestams pirmadienį premjeras paskelbė apie švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės atleidimą.

Be to, bus keičiami kultūros ir aplinkos ministrai. Ministras pirmininkas sako taip norintis suteikti naują impulsą reformoms šioje srityje.

Andrius Navickas. M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Tikisi, kad derybos bus atnaujintos

Švietimo ir mokslo ministerijoje streikuojantys mokytojai, reaguodami į ministrės Jurgitos Petrauskienės atstatydinimą, nuogąstauja, kad taip Vyriausybė gali bandyti vilkinti derybas, tačiau tikisi, kad derybos bus atnaujintos dar pirmadienį.

„Yra dvi versijos atstatydinimo, mes norėtume tikėti gerąją. Viena versija, kad gali derybos trukti ilgiau ir tai yra viena iš priemonių, kad derybos būtų ilginamos. Kita versija, kuria labai norėtųsi tikėti, kad šitai Vyriausybei dar rūpi ugdymo procesas, rūpi Lietuvos piliečiai: tėvai, vaikai ir mokytojai, ir jie tiesiog greitai paskirs kitą komandą, kuri būtų kompetentinga derėtis, ir derybos dar šiandien po pietų būtų atnaujintos“, – BNS sakė Klaipėdos Vydūno gimnazijos mokytoja Lilija Bručkienė.

Paskelbdamas apie švietimo ministrės J. Petrauskienės atstatydinimą, Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis paragino streikuojančius mokytojus atnaujinti ugdymo procesą ir grįžti į mokyklas, tačiau mokytojai nelinkę priimti šio premjero raginimo ir toliau lauks derybų pareigos.

„Mes nuo trečiadienio sakėme, kad kai bus pasiektas susitarimas, tą dieną aš parlekiu namo naktį ir kitą dieną išeinu į darbą“, – sakė streikuojanti mokytoja.

Pirmadienio rytą ministerijos Kolegijų salėje streikuojančius mokytojus kartu su komanda aplankė ir ministrė J. Petrauskienė, tačiau, pasak L. Bručkienės, ji ir toliau kalbėjo tomis pačiomis frazėmis, todėl perskaičiusi pranešimą tiesiog išėjo.

„Mes nežinojome, kad ji ateis. Šiaip, ji kalbėjo tuos pačius žodžius, kuriuos mes girdim, tas pačias trafaretines frazes, gal tik kiek minkštesniu tonu ir labai drebančiu balsu“, – teigė L. Bučkienė.

Dar prieš žinią apie atstatydinamą J. Petrauskienę streikuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas BNS teigė, kad ministerijos derybų komanda yra labai silpna ir veda destruktyvias derybas.

Taip pat A. Navickas teigė, kad jeigu reikės, bus streikuojama ir per Kalėdas.

„Sėdėdami prie ministerijos stalo galvojom, kad Kūčių stalui jis tikrai pakankamai didelis ir mes tokie dabar draugiški ir kaip šeima, tai tikrai nebijom tos minties, kad taip gali nutikti, bet vis tiek galvojam, kad nugalės sveikas protas“, – teigė A. Navickas.

Pirmadienio popietę ministerijos Kolegijų salėje buvo įsikūrę 25 mokytojai, kurie, kaip patys teigia, susirinko iš visos Lietuvos – Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio, Elektrėnų, Švenčionių ir t.t.

Interpeliacija nebebus svarstoma

Premjerui Sauliui Skverneliui pirmadienį paskelbus apie švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės atstatydinimą, opozicijos inicijuota interpeliacija nebebus svarstoma.

„Šis klausimas jau baigtas“, – pirmadienį BNS sakė pirmoji Seimo vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė.

Opozicinės frakcijos lapkričio 20 dieną registravo interpeliacijos klausimus ministrei, ir antradienis būtų buvusi paskutinė diena jai pateikti atsakymus.

Opozicinių konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis BNS teigė ir nesitikėjęs kitokio sprendimo, prezidentei Daliai Grybauskaitei patvirtinus, kad pritaria J. Petrauskienės atleidimui.

„Nesitikėjau kitaip, ypatingai po to, kai prezidentė pasakė, kad palaiko atleidimą, čia jau viskas, politinė karjera baigta. Aš dabar norėčiau, kad diskusija suktųsi apie naują ministrą ar ministrę, jo atsakomybę ir galimybę atsižvelgti į profesinių sąjungų reikalavimus “, – sakė G. Landsbergis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

M

M portretas
M...Man kelia nepasitikėjimą pačios profsąjungos...džiūgauja dėl kilusio ermyderio... ES kūrimosi pradžioje Rusijoje buvo kuriama planas ES skaldymui per profsąjungas "Čerez profsojuz my zavladeem Evropu" ,,,Ar kartais nebus čia to plano tęsinys mūsų naivuoliams kurstyti?..

Marija

Marija portretas
Tai ne mokytojai-man dėl jų gėda...Kaip mokytojas gali.palikęs pamokas gali išeiti kažkur dienų dienas durnavoti-tai labai nesolidu ir neprotinga...Protingi žmonės gali ir turi rasti protingesnį kelią...

Com

Com portretas
Teisingai šią situaciją apibūdino Prezidentė: Surežisuojama nauja problema, neužgęsinus pirmosios. Man atrodo, kad Vyriausybės vadovas tiesiog šaiposi iš tautos-- ciniškkai ir iš "savo jėgos" pozicijos
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių