Quantcast

Mokytojai tikisi realios kolektyvinės sutarties, o ne iliuzijų

  • Teksto dydis:

Švietimo ir mokslo ministerija turi peržiūrėti buvusios valdžios ir švietimo srities profesinėmis sąjungomis suderėtą, bet nepasirašytą šakos kolektyvinės sutarties projektą, teigia premjeras Saulius Skvernelis.

Su premjeru antradienį susitikusios profsąjungos sako, kad projekto peržiūra būtų logiška.

„Niekas nekvestionuoja kolektyvinės sutarties būtinumo ir ji turi būti pasirašyta, bet natūralu, kad dabartinė Švietimo ir mokslo ministerijos vadovybė turi peržiūrėti jos turinį“, – premjero poziciją perdavė patarėjas Tomas Beržinskas.

Anot jo, „reikia pasirašyti gyvybingą, realią, galinčią išspręsti egzistuojančias problemas sutartį“.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius savo ruožtu po susitikimo sakė, kad tikisi realios sutarties, o ne iliuzijų.

„Logiška peržiūrėti. Ana Vyriausybė, aš jau dabar galiu tikrai pasakyti retrospektyviai žiūrėdamas, net neketino jos pasirašyti, jie tik imitavo procesą, kad kažkas vyktų, kunkuliuotų, bet niekur nevestų. Tai jeigu sąžiningas žmogus nori dėl kažko susitarti, jis turi pats pasverti savo galimybes. Mokytojams, kaip ir kiekvienam žmogui, nereikia iliuzijų, jiems reikia aiškumo: gali padaryti – susitariame, negali – tai taip ir pasakyk“, – BNS sakė A.Jurgelevičius.

Ana Vyriausybė, aš jau dabar galiu tikrai pasakyti retrospektyviai žiūrėdamas, net neketino jos pasirašyti, jie tik imitavo procesą, kad kažkas vyktų, kunkuliuotų, bet niekur nevestų.

Anot jo, profsąjungos šiuo klausimu „visiškai vieningos – tarp profesinių sąjungų šiek tiek skiriasi tik veikimo metodai ir leksika“.

Pagal buvusios švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės su profesinėmis sąjungomis suderintą sutarties projektą turėtų ne mažiau kaip 5 proc. kasmet didėti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimai, didesni atlyginimai turėtų būti mokami ir turintiems 20 ir 25 metų pedagoginio darbo stažą, taip pat turėtų būti rengiama ilgalaikė pedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio didinimo programa. Jame aptariami ir kiti klausimai, papildomos garantijos pedagogams.

Antradienio susitikime premjeras ir profsąjungos taip pat apsikeitė nuomonėmis dėl planuojamos įvesti etatinio darbo apmokėjimo sistemos.

Anot A.Jurgelevičiaus, jei, kaip planuojama, iki šių metų kovo ir būtų parengtas tokio darbo apmokėjimo medelis, realiai jis gali pradėti veikti nuo 2018 metų sausio ar rugsėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
7 sausio naujoji švietimo ministrė buvo atvažiavus į Klaipėdą.Pas merą su palyda sėdėjo, reikalus aptarinėjo.O kur jūsų mokytuvai tuo metu buvot?Kur piketas ar bent jau pamojavimas sustojus prieš mero langus?Tep bent jau primintumėte kad esate.Ko nepribuvote prie žvejo paminklo su plakatais ir pareiškimais?Špygą jūs gausite.Kaip visada galėsite toliau tampytis be rezultatu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių