Quantcast

Mokytojai laukia Seimo palaikymo

  • Teksto dydis:

Neterminuotą streiką paskelbę mokytojai laukia Seimo palaikymo, sako Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas.

Trečiadienį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdyje dalyvavęs E.Jesinas teigė, kad pedagogai tikisi, jog Seimas priims nutarimą dėl atlyginimų didinimo pedagogams.

„Mes tikimės, kad Seimas, atsižvelgęs į visas problemas, teigiamai įvertins mūsų siūlymus ir parems mokytojų lūkesčius, parems ar vieną pasiūlytą nutarimo projektą, ar alternatyvų projektą. Žinokite, tikrai mokytojai su nekantrumu, su dideliu lūkesčiu laukia Seimo nutarimo. Kol kas streikas vyksta ir didele dalimi priklausys nuo jų sprendimo“, – tvirtino profsąjungų atstovas.

Darbo partijos frakcijos atstovai yra Seime įregistravę nutarimo projektą, kuriuo siūloma Vyriausybei iki rugpjūčio skirti 17,2 mln. eurų pedagogų atlyginimams padidinti. Kaip alternatyva siūloma 12,7 mln. eurų. Šios sumos šiemet ir reikalauja profsąjungos.

„Jeigu matome, kad Seimas tikrai tinkamai reaguoja, operatyviai reaguoja į pokyčius švietimo sistemoje ir mokytojų veiksmus, to mes nelabai sulaukiame iš Vyriausybės, Vyriausybėje buvo tempiamas derybų laikas, ne visiškai dalykiškai derėtasi ir galų gale pasakyta, kad Vyriausybė visiškai neturi jokių lėšų, nors mes ir nurodėme, kad gali būti panaudotas Rezervo fondas, kitos programos“, – tvirtino E.Jesinas.

„Šiandien Vyriausybė pareiškė, kad suranda tik 2 mln. eurų, pridėjus ministerijos rastus 6 mln. eurų, išeina 8 mln., kurie tikrai mūsų netenkina. Kadangi neatsižvelgti į mūsų kompromisinį variantą ir problemų sprendimas yra tik dalinis“, – sakė profsąjungų atstovas.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas savo ruožtu teigė, kad streiką nutrauktų kolektyvinės sutarties pasirašymas.

„Jeigu būtų sutarimas, kad tie reikalavimai, tos reformos, kurios kalbamos, kad jos būtų pradėtos vykdyti net nuo sausio 1 dienos, neliečiant šitų metų biudžeto, jeigu būtų sudėti visų parašai kolektyvinėje sutartyje, galiu garantuoti, kad streiko nebebūtų, ginčas pasibaigtų“, – teigė jis.

„Švietimo problema niekaip neišsispręs radus nei 2, nei 7, nei 12 milijonų“, – sakė A.Navickas.

Švietimo profesinės sąjungos neterminuotą streiką paskelbė vasario 22 dieną. Tuomet 233 švietimo įstaigose streikavo beveik 6 tūkst. pedagogų. Nuo to laiko streiko mastas sumažėjo kone perpus. Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, kovo 2 dieną streikavo 2400 pedagogų.

Iš viso Lietuvoje veikia daugiau kaip 2300 bendrojo ugdymo mokyklų, ikimokyklinio ir neformaliojo ugdymo įstaigų. Ministerijos duomenimis, jose dirba per 50 tūkst. pedagogų.

Atlyginimai mokytojams pastarąjį kartą šiek tiek didinti nuo 2016 metų sausio. Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juokinat

juokinat portretas
kokio pa........laikymo?.......juk taikomunistinio mastymo tipeliai gyvenantys savo /komunizme/ ir tik sau...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių