Quantcast

Mokyklų vadovų rinkimai: D. Pavalkis ieško kompromiso?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis nusprendė leistis į kompromisą – vertinant kandidatus į mokyklų direktorius komisijoje galės būti ir vienas bendruomenės atstovas, nors D.Pavalkis buvo užsimojęs mokyklų bendruomenes išmesti iš komisijų ir leisti tik stebėti konkursus.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis nusprendė leistis į kompromisą – vertinant kandidatus į mokyklų direktorius komisijoje galės būti ir vienas bendruomenės atstovas, nors D.Pavalkis buvo užsimojęs mokyklų bendruomenes išmesti iš komisijų ir leisti tik stebėti konkursus.

Žada kompromisą

"Įsakymo projektas buvo paleistas derinti gal 20 adresatų, kaip mus įpareigoja bendra tvarka. Gavome atsiliepimus praktiškai iš visų institucijų, žiūrėsime, ką jie siūlo. Atrodo, kad mokyklos bendruomenes turėsime įtraukti, ir tada pasirašysiu tą įsakymą", – pripažino D.Pavalkis. Ministras žada naują tvarką patvirtinantį įsakymą pasirašyti šios savaitės pabaigoje arba kitos savaitės pradžioje.

Pasak D.Pavalkio, mokyklos bendruomenė kandidatų į direktoriaus pareigas komisijoje galės turėti vieną atstovą su balso teise. Iki šiol pretendentus vertindavo 3–4 mokyklos bendruomenės atstovai kartu su savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerijos, Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros deleguotais atstovais.

Praėjusią savaitę Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) viešai pasisakė, kad švietimo ir mokslo ministro siūloma tvarka tik sumažintų konkursų organizavimo skaidrumą ir sudarytų papildomus korupcijos rizikos veiksnius. STT pareigūnams užkliuvo, kad ministro įsakymo projekte nustatoma, jog konkurso į vadovo pareigas komisijoje nebegalės dalyvauti mokyklos darbuotojai, mokykloje besimokančių asmenų ir jų tėvų atstovai, o mokyklų tarybų atstovai šios komisijos posėdžiuose galės dalyvauti tik stebėtojo teisėmis. Įtarimų sukėlė ir pačios komisijos sudarymo principas. Siūlomą naująją tvarką kritikavo ir prezidentūra.

Paklaustas, kaip vertina tokią STT išsakytą nuomonę, D.Pavalkis bandė aiškinti, kad tai jį džiugina. "Puikiai. Jų darbas ir yra išsakyti prieš tai, o ne po to. Labai džiaugiuosi, kad jie atsiliepė, nes kartais jų nuomonę sunku išklausti, o dabar jie aiškiai ir nedviprasmiškai pasisakė už didesnį bendruomenės įtraukimą. Tai atitinka ir tėvų norus, ir dalies pedagogų, ir dalies mokyklų vadovų pageidavimus. Manau, kad taip ir bus", – aiškino ministras.

Nuomonės nekeičia

D.Pavalkis patvirtino, kad ministerija jau yra gavusi daugybę pasiūlymų, kaip ta tvarka turi būti siūloma. "Dirba mūsų departamentai, kurie sudėlios naują variantą, tada matysime", – aiškino ministras, tačiau tikino, kad daugiau jau niekas su niekuo nebus derinama.

"Kauno diena" rašė, kad ministras savo sugalvotą direktorių skyrimo tvarką bandė patvirtinti patyliukais. Nors D.Pavalkis aiškino, kad dėl naujos direktorių skyrimo tvarkos ir taip per ilgai diskutuojama, "Kauno dienai" paviešinus ministro užmojus, mokyklos, pedagogų profesinės organizacijos, Lietuvos tėvų forumas pareiškė nieko apie tai nežinoję.

Atrodo, kad ministrui teks nuryti karčią piliulę ir ieškoti kompromiso, tačiau pats D.Pavalkis to nenori vadinti pralaimėjimu. "Jeigu iš šešių komisijos narių vienas yra tėvų arba mokyklos bendruomenės atstovas, jokios piliulės čia nėra. Aš vis tiek liksiu prie savo nuomonės, kad nė vienai institucijai negali vadovauti institucijoje dirbančiųjų išrinktas žmogus. Kad turi derėti mokykla, mokyklos bendruomenė, tėvai, sutinku. Už tai ir buvo siūloma, kad bendruomenė dalyvautų kaip stebėtojai, kad nebūtų susitarimų, kad nebūtų didelių politikavimų. Nori dalyvauti komisijoje, galime įtraukti į komisiją. To nevertinu kaip kokio pralaimėjimo. Mes parengėme tvarką, kilo triukšmas, ir turėjome atšaukti. Ne, tai normalus derinimo procesas", – teisinosi ministras.

Laukė naujos tvarkos?

Naująją tvarką skubėta patvirtinti, kad ji įsigaliotų jau nuo kovo 2 d., tačiau koją pakišo viešumas ir kilęs mokyklų bendruomenių, pedagogų profesinių sąjungų, Lietuvos tėvų forumo pasipriešinimas.

"Ne visada viskas įsigalioja taip, kaip planuoji. Atsiranda daug visokių siūlymų, daug minčių. Pradžioje mes net planavome dar kartą apklausti. Antrą kartą apklausti. Tai užėmė šiek tiek laiko, bet mėnuo į tą ar į tą pusę nieko iš esmės nekeičia", – teigė D.Pavalkis. Neoficialiai kalbama, kad buvo delsiama skelbti kai kurių mokyklų direktorių konkursus, laukiant, kada įsigalios naujoji tvarka be bendruomenės atstovų ir dideliais palengvinimais pretendentams.

Vasario pradžioje ministras be užuolankų atskleidė savo požiūrį į mokyklų bendruomenes: "Paprastai bendruomenės nariai yra mokyklos užslėptų interesų gynėjai. Jeigu mes renkame mokyklos vadovą, jis turi vadovauti, bet ne jam turi vadovauti mokyklos bendruomenė. Turėjome vienokį vadovų skyrimo variantą, pažiūrėkime kitokį. Niekas nėra amžina. Galbūt taip bus daug paprasčiau."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių