Quantcast

Mokyklose prasideda Saugaus interneto savaitė

  • Teksto dydis:

Lietuvos mokyklose prasideda Saugaus interneto savaitė. Jos metu daugiau nei 25 įmonių specialistai vyks į susitikus su moksleiviais, kurių metu pasakos apie saugų bendravimą ir naršymą internete. Išmanieji įrenginiai kasdien lydi ir vyresnių, ir jaunesnių klasių moksleivius, tačiau žinių apie galimas grėsmes ir asmeninių duomenų apsaugą jiems trūksta, – įsitikinę Saugaus interneto savaitės organizatoriai.

„Mobiliosios programėlės, naršymas internete ir bendravimas socialiniuose tinkluose jau tapo vaikų kasdienybe – išmaniaisiais telefonais nevaržomai naudojasi net pradinių klasių auklėtiniai. Todėl kalbėdami su vaikais apie saugumą, privalome juos įspėti ir apie grėsmes virtualioje erdvėje: virusus, asmeninių duomenų pasisavinimą, netgi identiteto vagystės galimybę. Suprantame, jog mokytojams ir tėveliams apie tai kalbėti gali trūkti žinių, todėl kasmet į pagalbą kviečiame IT specialistus, kurie apie kibernetinį saugumą tiesiogiai kalbasi su vaikais“, – sako Saugaus interneto savaitę kartu su partneriais organizuojančios profesinio orientavimo iniciatyvos „Kam to reikia?!” direktorė Rūta Radzevičiūtė.

R. Radzevičiūtė atkreipia dėmesį, kad problemų gali sukelti net ir vaikų pamėgtos mobiliosios programėlės: „Tikėdamiesi atsisiųsti populiaraus žaidimo programėlę, kartu su ja į mobilųjį telefoną vaikai gali įdiegti ir virusą. Šis virusas, pavyzdžiui, gali kaupti mūsų asmeninius duomenis, kurie būtų panaudojami komerciniais tikslais. Taip pat dėl telefone esančio viruso vaikui gali būti rodoma žalingo turinio reklama. Apie šias ir kitas grėsmes vaikai turėtų sužinoti kuo anksčiau“, – įsitikinusi ji.

Saugaus interneto savaitės dalyviai su mokiniais taip pat kalbės apie patyčias. Pasak  „Kam to reikia?!” direktorės, virtualių patyčių problema kasmet tampa vis aktualesnė, nes tarp bendraamžių pasitaikantis žeminantis elgesys jau persikėlė ir į socialinius tinklus. Susitikimų metu praktikai kalbės apie galimas įvairias patyčių pasekmes ir pagarbaus elgesio internete svarbą.

Vasario 8-12 dienomis vykstančioje Saugaus interneto savaitėje norą dalyvauti pareiškė tokios bendrovės kaip „Swedbank“, „Teo“, „Nod Baltic“, „ CSC Baltic“, „Omnitel“. Lietuvos mokyklose iš viso suplanuoti 220 susitikimų, kuriuose dalyvaus beveik 5,5 tūkst. 1-12 klasių auklėtinių.

„Kam to reikia?!“ yra iniciatyva, prie kurios prisijungę organizacijų atstovai visoje Lietuvoje padeda mokiniams sužinoti apie skirtingas profesijas bei karjeros galimybes.

Savo sričių profesionalai važiuoja į mokyklas pasakoti apie savo profesijas, priima mokinius į savo darbą vienai dienai „šešėliauti“ arba pasikviečia į ekskursiją įmonėje ar organizacijoje pamatyti, kuo gyvena ir ką veikia viena ar kita įmonė ar įstaiga. Prieš keturis metus šią programą inicijavo „Swedbank“ ir „Omnitel“, o šiandien prie jos prisijungusios daugiau nei 495 įmonės bei 915 mokyklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių