Quantcast

Mitinguotojai reikalauja Seimo narius mokyti kultūros ir istorijos

  • Teksto dydis:

Daugiau kaip pusšimtis žmonių antradienio rytą surengė mitingą prie Seimo dėl parlamente svarstomo Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo, kuriame numatoma leisti pavardes rašyti ir nelietuviškais rašmenimis.

Daugiau kaip pusšimtis žmonių antradienio rytą surengė mitingą prie Seimo dėl parlamente svarstomo Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo, kuriame numatoma leisti pavardes rašyti ir nelietuviškais rašmenimis.

Susirinkusieji projektą vadino kėsinimusi į Lietuvos valstybės pamatus ir ragino Seimo nariams įvesti privalomą paskaitų kursą apie Lietuvos kultūrą, istoriją. Per mitingą nuskambėjo įspėjimas, kad kova dėl pavardžių rašymo yra susijusi su „autonomijos kontingento“ kūrimu Vilniaus krašte.

„Šitas draskymasis dėl pavardžių rašymo turi tikslą suformuoti Lenkijos autonomijos kontigentą“, - tvirtino signataras Audrius Rudys.

„Mes turime iš tiesų tik du kelius - arba belstis į sąžinę, pas kuriuos dar ji yra likusi, arba kiekviena proga priminti apie kiekvieną Seimo narį, kuris sulaužė savo priesaiką, ir tada rinkėjai nuspręs“, - kalbėjo Tautininkų sąjungos atstovas Gintaras Songaila.

Mitingo dalyviai pritarė, kad jų vardu Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei būtų išsiųstas signatarės rašytojos Vidmantės Jasukaitytės laiškas. Jame raginama parlamentarams surengti privalomus mokymus.

„Dalis Seimo narių nesuvokia, kokią žalą tai gali padaryti nykstančiai mūsų tautai bei iš praamžių mus vedančiai kultūrai. Tai gali padėti pagrindą ir žalingiems pokyčiams ateityje. Tokius sprendimus gali priimti tik institucija, neturinti pakankamo humanitarinio išprusimo“, - teigiama laiške ir siūloma šią padėtį taisyti.

„(...) prašau jūsų, gerbiama Seimo pirmininke, padaryti esminį, bet labai paprastą žingsnį, kuris žymiai praplėstų Seimo narių akiratį ir padėtų suvokti, kad tautos ir valstybės gyvenimo pagrindas negali būti vien ekonominis. Ekonomika turi derėti su kultūra bei tradicijomis. Prašau jūsų asmeninės atsakomybės paruošiant dokumentinį pagrindą, kad prie Vilniaus universiteto būtų sudaryta grupė specialistų, kuri kuo greičiau sukurtų sutrumpintą programą, kuri keliolikos privalomų paskaitų būdu būtų išdėstyta Seimo nariams. Paskaitos būtų istorinio, kultūrinio, humanitarinio turinio, kad ateityje Seimo nariai aiškiau suvoktų, kam jie atstovauja, ką jie turi ginti bei išsaugoti pirmiausia“, - rašoma laiške.

Seimas antradienį ketino svarstyti Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą, kuris leistų naudoti lotyniškos abėcėlės raides, rašant Lietuvos piliečių vardus ir pavardes asmens dokumentuose, jeigu jie šiais rašmenimis įrašyti dokumento šaltinyje.

Tačiau posėdžio išvakarėse projektas išimtas iš plenarinio posėdžio darbotvarkės.

Seimui yra pateiktas ir alternatyvus projektas, kuris originalią rašybą leidžia tik papildomame paso puslapyje.

Palaikyti šį projektą ir ragino į mitingą susirinkę žmonės.

Lietuvos lenkų politikai ir juos remianti Varšuva ne kartą ragino Lietuvą leisti dokumentuose rašyti lenkiškas pavardes naudojant lenkišką abėcėlę, pavyzdžiui, raidę „w“. Pataisų šalininkai teigia, kad jos būtų svarbios ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms.

Kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas, gali kilti keblumų skaitant nelietuviškas pavardes.

Vyriausybė 2012 metų pabaigoje patvirtinoje programoje įsipareigojo „išspręsti vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose bei gatvių ir vietovių pavadinimų rašymo klausimus“. Valdantieji ne kartą minėjo įvairius terminus, kada sprendimai bus priimti, bet jie vis būdavo nukeliami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mm

mm portretas
Tai kam tada mums tokie seimunai, kuriuos reikia dar mokyti kulturos ir istorijos, ir dar islaikyti juos nuo piestuko iki buto ir automobilio ?

Vadis

Vadis portretas
Greitai kinietiškais heroglifais rašysim. Laisvi gi esam. Durnumui ribų nėra.

pasiulymas

pasiulymas portretas
Tegul pirma Lenkija isiveda lietuviska raidyna tada veliau ir mes isivesime x,W,Q raides.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių