Quantcast

Ministras: vaiko teisių apsaugos užtikrinimui reikėtų dar 10 mln. eurų

Vaiko teisių apsaugos užtikrinimui Lietuvoje per metus reikėtų papildomai skirti iki 10 mln. eurų, sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Pasak ministro, tokia suma užtikrintų vaiko teisių apsaugos specialistų budėjimą visą parą, pagalbą šeimai skubiu atveju teikiančių mobilių komandų darbą, leistų įsigyti automobilius ir kitas priemones, kad darbuotojai galėtų operatyviai reaguoti į pranešimus apie vaiko teisių pažeidimus.

„Šita suma, iki 10 mln. eurų, kol kas mes skaičiuojame optimaliu variantu, skirtos vaiko teisių naktinio darbo užtikrinimui, mobilių komandų darbui, kad būtų bent po vieną mobilią trijų narių komandą regionuose, taip pat papildyti resursus, kad darbuotojai galėtų atvykti laiku, automobiliai ir visas kitas ūkis, kad nestabdytų savo funkcijų dėl resursų trūkumo“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė L.Kukuraitis.

Anot jo, reikiamos lėšos gali būti rastos ir iš ministerijos vidaus resursų. „Kol kas mes skaičiuojame, per artimiausią savaitę mes skaičiuojame sumą, ir pradėsime derybas su Finasų ministerija, jei jos bus reikalingos. Gali būti, kad mes rasime iš vidinių ministerijos resursų tas lėšas“, – kalbėjo L.Kukuraitis.

Klausiamas, kokia būtų apatinė sumos riba, jei optimaliu atveju sistemos pertvarkai skaičiuojama iki 10 mln., kaip minimalią pokyčiams būtiną sumą ministras įvardijo 2 mln. eurų.

Tačiau šie pokyčiai būtų galimi tik priėmus vaiko teisių apsaugos sistemą centralizuojantį naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą, šiuo metu svarstomą Seime. Pasak L.Kukuraičio, naujoji sistema būtų įdiegta per keturis mėnesius nuo įstatymo įsigaliojimo.

„Kuo greičiau bus priimtas įstatymas, tuo greičiau atsiras nauja vaiko teisių apsaugo tarnybos veiklos tvarka, kuri užtikrintų ir budėjimą kiaurą parą“, – pabrėžė ministras.

Iki įstatymo įsigaliojimo ministras žada savo įsakymu įtvirtinti vaiko situacijos vertinimą pagal grėsmės lygį. Pagal įstatymą, grėsmės lygiai būtų keturi – nuo nulinio iki trečio, ir darbuotojų veiksmai priklausytų nuo grėsmės lygio, aukščiausias įpareigotų vaiką skubiai paimti iš nesaugios aplinkos.

„Grėsmės lygių vertinimą mes jau rengiame, ir kovo mėnesį ministro įsakymu jis bus patvirtintas, ir visi vaiko teisių apsaugos darbuotojai juo turės naudotis jau kovo mėnesį“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovas.

Ministras trečiadienį Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijai pristatė, kokių priemonių bus imtasi užtikrinti vaikų apsaugą. Komisija aiškinosi, kokias išvadas atsakingos tarnybos padarė po keturmečio mirtimi pasibaigusio smurto protrūkio Kėdainiuose.

Parlamentarai nagrinėjo situaciją, kai sausio 27-ąją ligoninėje mirė prieš porą dienų į ją iš namų atvežtas žiauriai sumuštas keturmetis. Berniuko nužudymu įtariami patėvis ir motina. Be to, paaiškėjo, kad apie galbūt sumuštą tą patį vaiką teisėsaugai pranešta pernai lapkritį, tuomet pradėtas ikiteisminis tyrimas nutraukus, nusprendus, jog berniukas susižalojo pats. Tarnybos aiškinasi, ar tinkamai reagavo į pirmąjį pranešimą apie galimą smurtą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šlykštynė paskutinis toki vagi tik nusauti reiktų

J

J portretas
Geriau vietoj tanku krasto apsaugai, skirtu pinigus vaiku apsaugai. Nebus LT vaiku tai nebus isvis ko saugot.

šiaip

šiaip portretas
tai gegutės pradeda kukuot balandžio gale ...........gal čia ankstyvoji parskrido
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių