Quantcast

Ministras pritrūko idėjų, kaip keisti švietimo sistemos finansavimo modelį

  • Teksto dydis:

Švietimo ministras Dainius Pavalkis pripažįsta, kad šalinti nedrausmingus mokinius ugdymo įstaigos nesuinteresuotos dėl ydingos mokinio krepšelio metodikos bei svarsto galimybę skelbti geriausios švietimo sistemos finansavimo idėjos konkursą.

Apie tokius planus trečiadienį po Vyriausybės posėdžio D.Pavalkis žurnalistams užsiminė paklaustas, kaip vertina profesinių sąjungų priekaištus, kad mokytojai nuolat patiria psichologinį ir fizinį mokinių smurtą.

„Profsąjungos pasižymi tuo, kad jos labai gerai identifikuoja problemas - ir dėl mažų algų, ir dėl mažų krūvių, ir dėl mokinių ir jų tėvų atsakomybės ugdymo procese. Tai viskas teisingai. Bet kai jie pradeda siūlyti sprendimus, jie kartais nuklysta nuo realybės jausmo“, - sakė ministras, įvertinęs profesinių sąjungų pasiūlymą įvesti pinigines baudas nedrausmingų moksleivių tėvams.

Vis dėlto D.Pavalkis pritarė profesinių sąjungų argumentams, kad esminę problemą, kodėl nedrausmingi moksleiviai dažniausiai nėra pašalinami iš mokyklos, kelia dabartinė švietimo finansavimo metodika.

Pasak ministro, yra įvairių pasiūlymų, kaip keisti finansavimo modelį: ir finansavimas pagal moksleivių skaičių savivaldybėse, ir siūlymas finansuoti klasės komplektus, tačiau nė vienas variantas esą nėra visiškai priimtinas.

„Todėl mes net diskutuojame paskelbti idėjos konkursą (...). Pažadėjus pinigų, kaip premiją už idėją, galbūt gautumėme vertingų pasiūlymų, kaip tą sistemą reformuoti, kad jei mokinys nesimoko, jį (būtų galima) patraukti iš mokyklos ir nelaikyti vien dėl to, kad jis turi krepšelį“, - tvirtino ministras.

Lietuvos švietimo darbuotojus vienijančios profesinės sąjungos vasario ir kovo mėnesiais atliko apklausą, kurios duomenimis psichologinį moksleivių smurtą dažnai patirdavo 11,6 proc., retkarčiais - 57,3 proc. respondentų. Fizinį smurtą sakė dažnai patirdavę 3,6 proc., retkarčiais jį patyrė 13,3 proc. apklaustų pedagogų. Iš viso apklausta apie apie 4 tūkst. mokytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių